Περνώντας τα χρόνια όλο και περισσότεροι που μας επισκέπτεστε, μας ρωτάτε περί σύλληψης και εγκυμοσύνης: τι να τρώω, αν υπάρχει κάποιο βότανο που να βοηθάει, πώς ο ευρύτερος τρόπος ζωής του ζευγαριού επηρεάζει τη γονιμότητα… Αν σκέφτεσαι και εσύ να μείνεις έγκυος, θα αναφερθούμε στο άρθρο αυτό για τα διατροφικά μοντέλα και συγκεκριμένα συστατικά που μπορούν να βελτιώσουν τις πιθανότητές σου, όπως και για την επιπλέον διατροφική υποστήριξη που μπορεί να χρειαστεί κατά την εφαρμογή μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Πώς η διατροφή μπορεί να τροφοδοτήσει τη γονιμότητα;

Όπως κάθε φορά που προσεγγίζουμε ένα θέμα διατροφικά, καλό είναι να αναγνωρίσουμε τα βασικά. Στην προκειμένη περίπτωση, τι εννοούμε όταν λέμε γονιμότητα και ποια στάδια αυτής της διαδικασίας μπορεί η διατροφή να επηρεάσει;

Με τον όρο γονιμότητα εννοούμε την ικανότητα ενός ανθρώπου, άνδρα ή γυναίκα, να τεκνοποιήσει.

Τα αίτια της υπογονιμότητας μπορεί να είναι διάφορα. Χωρίς να μπούμε σε πολύ βάθος, καθώς θα ξέφευγε από τους σκοπούς αυτού του άρθρου, θα αναφέρουμε επιγραμματικά κάποια από αυτά ώστε να διευκολύνει τη κατανόηση της διατροφικής συμβολής.

 • Προβλήματα με την ωοθηλακιορρηξία που μπορεί να οφείλονται σε ορμονικές διαταραχές π.χ. Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, θυροειδής κ.α.
 • Διαταραχές της μήτρας και μη φιλικό κολπικό περιβάλλον που μπορεί να επηρεάζουν τη δυνατότητα εμφύτευσης του εμβρύου ή επιβίωσης των σπερματοζωαρίων
 • Προβλήματα στις σάλπιγγες και τη διαπερατότητά τους
 • Ενδομητρίωση και πρόωρη εμμηνόπαυση
 • Προβλήματα με την ποιότητα και την κινητικότητα του σπέρματος
Ζευγάρι-διατροφή για γονιμότητα

Οι διατροφικές επιλογές μπορεί να επηρεάσουν στα εξής σημεία:

 1. Να προσφέρουν τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την σύνθεση, λειτουργικότητα και ισορροπία των αναπαραγωγικών ορμονών (οιστρογόνα, τεστοστερόνη, προγεστερόνη κ.α.).
 2. Να συμβάλλουν στην υγεία και την ποιότητα του ωαρίου και του σπέρματος.
 3. Να γεμίσουν τις αποθήκες βιταμινών και μετάλλων του γυναικείου σώματος ώστε να υποστηρίξει τις ανάγκες μιας τελειόμηνης κύησης.

Ποιο διατροφικό μοντέλο να ακολουθήσεις;

Καλώς ή κακώς, μαγικά τρόφιμα και υπερτροφές και σε αυτή τη περίπτωση δεν υπάρχουν. Αντίθετα, ένα ολοκληρωμένο μοντέλο διατροφής φαίνεται να μελετάται πιο αποτελεσματικά, συγκριτικά με ξεχωριστά τρόφιμα, ως προς την επίδραση στη γονιμότητα.

Δεν υπάρχει τρόφιμο που, στη φυσική του μορφή και από μόνο του, να έχει τέτοια δυναμική ώστε να θεραπεύσει.

Γενικότερα στην επιστήμη της Διατροφής, θα θέλαμε να θυμάσαι ότι δεν υπάρχει τρόφιμο που, στη φυσική του μορφή και από μόνο του, να έχει τέτοια δυναμική ώστε να θεραπεύσει. Τα πιο πρόσφατα δεδομένα λοιπόν, δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά, ολική άλεση, λαχανικά και ψάρι σχετίζεται θετικά με τη γονιμότητα τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες! Η Μεσογειακή Διατροφή για παράδειγμα, συγκεντρώνει όλα αυτά τα στοιχεία. Ισπανική μελέτη μάλιστα, υπολόγισε ότι μόνο το 17% των γυναικών που την ακολουθούν πιστά αναφέρει προβλήματα γονιμότητας σε αντίθεση με όσες δεν την ακολουθούν, που το ποσοστό ανεβαίνει στο 26%.

Μερικά άλλα ενδιαφέροντα ποσοστά αφορούν συγκεκριμένο μοντέλο διατροφής που ανίχνευσαν παλιότερα επιστήμονες του Harvard και το ονόμασαν «η δίαιτα της γονιμότητας», όπου όσες το ακολουθούσαν παρουσίαζαν 66% χαμηλότερο κίνδυνο υπογονιμότητας λόγω ωοθυλακιορρηξίας ή 27% χαμηλότερο κίνδυνο υπογονιμότητας οποιασδήποτε άλλης αιτιολογίας.

Τι περιλαμβάνει λοιπόν, μια διατροφή υποστηρικτική στη γονιμότητα:

 • Περισσότερο ακόρεστα λιπαρά αντί για τρανς και κορεσμένα (ελαιόλαδο, φυτικά έλαια, έλαια καρπών, αβοκάντο και λιπαρά ψάρια αντί για ζωικό λίπος, βούτυρο, επεξεργασμένα προϊόντα και τηγανιτά)
 • Σύνθετους υδατάνθρακες, πλούσιους σε φυτικές ίνες και χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (σιτηρά ολικής άλεσης, όσπρια)
 • Περισσότερο φυτικά τρόφιμα απ’ ότι ζωικά (λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί, φρούτα απ’ ότι κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας) – μπορείς να πάρεις ιδέες και από μια χορτοφαγικού τύπου διατροφή.
 • Έμφαση σε βιταμίνες και μέταλλα όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο. Ενδεικτικές πηγές τους που αναφέρθηκαν σε διατροφικά μοντέλα τα οποία συσχετίστηκαν θετικά με τη γονιμότητα είναι τα φυτικά τρόφιμα όπως τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αλλά και τα πλήρη γαλακτοκομικά.

Στον αντίποδα, μια δυτικού τύπου διατροφή που φαίνεται επιβαρυντική για την αναπαραγωγική υγεία, είναι πλούσια σε: επεξεργασμένο κρέας π.χ. αλλαντικά, επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα αντί για φρέσκα, πολύ συχνά κόκκινο κρέας, προϊόντα σόγιας, καφέ, αλκοολούχα ποτά και ανθρακούχα ροφήματα, ραφιναρισμένα σιτηρά και πολλά γλυκά.

Θρεπτικά συστατικά με ιδιαίτερη σημασία

όσπρια πηγή φυλλικού οξέος

Φυλλικό οξύ

Πρόκειται για βιταμίνη του συμπλέγματος Β και σίγουρα θα την έχεις συναντήσει στις αναζητήσεις σου περί εγκυμοσύνης. Οι διεθνείς διατροφικές συστάσεις προτείνουν σε κάθε γυναίκα που προγραμματίζει εγκυμοσύνη να λαμβάνει συμπληρωματικά φυλλικό οξύ για να προλάβει την υγιή ανάπτυξη του νωτιαίου μυελού που λαμβάνει χώρα γύρω στη 3η και 4η βδομάδα κύησης – πολύ πριν δηλαδή, γίνει αντιληπτή η εγκυμοσύνη. Ανεξάρτητα από αυτό το δεδομένο ωστόσο, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η συμπληρωματική λήψη φυλλικού οξέος σχετίζεται επίσης με:

 • Χαμηλότερη συχνότητα υπογονιμότητας
 • Χαμηλότερο κίνδυνο αποβολής
 • Υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας θεραπειών υπογονιμότητας

Σίδηρος

Δεδομένα από μεγάλης έκτασης επιδημιολογική μελέτη στην Αμερική δείχνουν ότι μια διατροφή που περιλαμβάνει τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο και μάλιστα φυτικής προέλευσης μπορεί να μειώσει το κίνδυνο υπογονιμότητας που σχετίζεται με την ωορρηξία. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο σίδηρος θα είναι απαραίτητος να τον λάβεις και ως συμπλήρωμα που θα σου συστήσει ο γυναικολόγος σου, μέχρι τότε ωστόσο, φρόντισε να καταναλώνεις συχνά τρόφιμα όπως όσπρια, σπανάκι, εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού ή άλλα σιτηρά. Μην ξεχάσεις να προσθέσεις τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C όπως εσπεριδοειδή, φράουλες, μούρα, πιπεριές για να αυξήσεις την απορρόφηση του σιδήρου από τα φυτικά τρόφιμα όπως έχουμε γράψει και στο άρθρο μας για τον σίδηρο και την αναιμία.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Δε θα μπορούσαν να λείπουν τα ωμέγα 3 λιπαρά από αυτή τη λίστα (δεν λέγονται άδικα και superfoods) αφού και στο τομέα της γονιμότητας έχουν βρεθεί ευεργετικά στοιχεία! Πιο συγκεκριμένα φαίνεται να βελτιώνουν τη γυναικεία γονιμότητα πιθανώς λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους, προστατεύοντας την ακεραιότητα του σπέρματος και των ωαρίων. Καλό είναι λοιπόν, να τρως 2-3 φορές τη βδομάδα λιπαρά ψάρια και ιδανικά μικρά σε μέγεθος προς αποφυγή υπερφόρτωσης βαρέων μετάλλων που πιθανώς να έχουν αντίθετες συνέπειες στη γονιμότητα. Φυσικά, μπορείς να διαλέξεις και τις φυτικές πηγές ω-3, αν και δεν είναι πολλές ή το ίδιο πλούσιες, όπως είναι τα καρύδια, ο λιναρόσπορος, η γλιστρίδα.

Υγρά

Η επαρκής ενυδάτωσή σου είναι πολύ σημαντική και για τη γονιμότητα. Σκέψου τον πολλαπλό ρόλο που έχει το νερό στο σώμα! Στη προκειμένη περίπτωση το νερό είναι απαραίτητο για την μεταφορά των ορμονών, για την δημιουργία των φυλετικών κυττάρων, για την ρευστότητα των βιολογικών υγρών, για την επαρκή υγρασία των βλεννογόνων. Να θυμάσαι να πίνεις αρκετό νερό λοιπόν:

 • ιδιαίτερα σε καιρικές συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας,
 • αν ασκείσαι έντονα ή για μεγάλη διάρκεια,
 • αν καταναλώνεις άλλα τρόφιμα που πιθανώς να έχουν μια διουρητική δράση όπως το αλκοόλ και τα καφεϊνούχα προϊόντα.
Διατροφή και τρόπος ζωής για γονιμότητα

Παίζει ρόλο το σωματικό βάρος;

Ναι, το να έχετε και εσύ και το ταίρι σου ένα υγιές σωματικό βάρος, μετράει στην αναπαραγωγική σου υγεία! Μάθε ότι, στο σωματικό σου λίπος βρίσκονται οι πρόδρομες ουσίες για τις ορμόνες του αναπαραγωγικού συστήματος όπως η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα. Η υπερ-συσσώρευση όμως, του σωματικού λίπους, όπως και η ένδειά του στο άλλο άκρο, διαταράσσουν την ορμονική ισορροπία και αντίστοιχα την γονιμότητα. Πιο συγκεκριμένα:

 1. Άνδρες που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι εμφανίζουν συχνότερα χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων αλλά και φτωχή κινητικότητά του.
 2. Γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες παρουσιάζουν άστατη ωορρηξία ενώ οι ελλιποβαρείς γυναίκες στον αντίποδα μπορεί να χάσουν την ωορρηξία τους.

Να σου θυμίσουμε τι σημαίνει φυσιολογικό σωματικό βάρος; Δες τη κατάταξη του Δείκτη Μάζας Σώματος στο παρακάτω πίνακα.

Δείκτης Μάζας ΣώματοςΚατηγοριοποίηση
<18,5Ελλιποβαρές
18,5 – 24,9Φυσιολογικό
25 – 29,9Υπέρβαρο
>30Παχύσαρκο

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να φτάσεις σε ένα φυσιολογικό βάρος μεσω μιας ισορροπημένης διατροφής και αποφεύγοντας ακραίες τακτικές που θέτουν σε κίνδυνο την επάρκεια του σώματός σου σε θρεπτικά συστατικά. Τα θρεπτικά συστατικά όπως αναφέρουμε και σε άλλα σημεία αυτού του άρθρου είναι πολύ σημαντικά για να διαμορφώσουν το κατάλληλο και ασφαλές περιβάλλον για τα κύτταρα του αναπαραγωγικού και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, γυναίκες που συμμετέχουν σε υψηλής έντασης αθλήματα- όπως η γυμναστική (ρυθμική ή ενόργανη) και ο επαγγελματικός χορός, ακολουθούν αυστηρά περιοριστικές δίαιτες ή έχουν κάποια διατροφική διαταραχή, φαίνεται να εμφανίζουν περισσότερα προβλήματα με τον κύκλο και την γονιμότητά τους!

Το περιεχόμενο της σελίδας συνεχίζεται πιο κάτω

Προγραμματίζεις να αποκτήσεις παιδί;

Στο Ευτροφία μπορούμε να σε κατευθύνουμε να επιλέξεις την διατροφή που υποστηρίζει καλύτερα τη γονιμότητά σου!


Ο ευρύτερος τρόπος ζωής μετράει

Πέρα από τη διατροφή υπάρχουν και αρκετά άλλα σημεία στη καθημερινότητά σου που μπορείς να αλλάξεις, βελτιώνοντας τη γονιμότητά σου. Πιο συγκεκριμένα, αν σκέφτεσαι να αποκτήσεις παιδί, σκέψου επίσης, να:

Κάπνισμα και υπογονιμότητα
 • Διακόψεις το κάπνισμα. Είναι υπεύθυνο για τη πρόωρη γήρανση των ωαρίων και σπερματοζωαρίων και υποβαθμίζει τη ποιότητά τους.
 • Περιορίσεις την υπερβολική σωματική δραστηριότητα σε λιγότερο από 5 ώρες τη βδομάδα, αν ανήκεις στις γυναίκες που ασκούνται περισσότερο. Η πολύ έντονη φυσική δραστηριότητα μπορεί να εμποδίζει την ωορρηξία και να μειώνει τη σύνθεση της προγεστερόνης.
 • Αποφύγεις όσο είναι εφικτό την έκθεσή σου σε ρύπους και τοξικές ουσίες. Αυτές μπορεί να αφορούν φυτοφάρμακα, παρασιτοκτόνα, απορρυπαντικά ακόμη και έντονα αρώματα που βάζεις. Είναι επιβλαβή για τη γονιμότητα αλλά και για το μωρό όταν γεννηθεί.
 • Περιορίσεις την κατανάλωση αλκοόλ. Μπορεί να σε βοηθήσει στην διάθεσή σου και τη χαλάρωσή σου ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει την ωορρηξία. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δε, αποφεύγεται τελείως η κατανάλωσή του καθώς δεν έχει οριστεί ασφαλής ποσότητα που περνάει στο έμβρυο.
 • Κρατήσεις τη κατανάλωση καφεΐνης κάτω από 200mg ημερησίως που είναι η μέγιστη ποσότητα που δεν φαίνεται να επηρεάζει τη κυοφορία. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε μάξιμουμ 2 φλιτζλάνια ελαφρύ στιγμιαίου ή γαλλικού καφέ ημερησίως. Να θυμάσαι ότι μικρότερες ποσότητες καφεΐνης εμπεριέχονται και σε άλλα προϊόντα ή ροφήματα όπως, τσάι, σοκολάτες, αναψυκτικά τύπου κόλα, ενεργειακά ποτά.
 • Αποφύγεις, όσο περνάει από το χέρι σου, τη νυχτερινή βάρδια εργασίας. Πιθανότητα η απορρύθμιση των ορμονών λόγω κιρκάδειου ρυθμού, είναι αυτό που επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα.
 • Προστατευτείς από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Χλαμύδια και γονόρροια είναι τα νοσήματα που αποτελούν τη πιο συχνή αιτία υπογονιμότητας.

Στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Αν και είναι ένα πεδίο ακόμη, ανεπαρκώς μελετημένο, είναι ενθαρρυντικό ότι τα διατροφικά δεδομένα που ισχύουν για τη γονιμότητα με φυσικό τρόπο φαίνεται να επεκτείνονται και για τον τεχνητό τρόπο. Για παράδειγμα, οι ερευνητές έχουν καταγράψει αύξηση στο ποσοστό επιτυχίας μιας μεθόδου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κατά 40% για όσους ακολουθούν το Μεσογειακό τρόπο διατροφής έναντι ενός δυτικού μοντέλου.

διατροφή και υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Η ιδιαίτερη φυσιολογία στην εξωσωματική γονιμοποίηση – IVF

Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή περιλαμβάνει διάφορες τεχνικές που υποκαθιστούν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό τη διαδικασία της φυσικής σύλληψης. Στην πιο παρεμβατική από αυτές για το γυναικείο σώμα, την εξωσωματική γονιμοποίηση ή IVF, γίνεται υπερδιέγερση ωοθηκών και συλλογή των ωαρίων με μικροεπέμβαση. Κατά τις διαδικασίες αυτές η γυναίκα ίσως να βιώσει συμπτώματα παρόμοια με του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου – φαντάσου δηλαδή, τα φουσκώματα, το πρήξιμο του στήθους, τα ποναλάκια και τις κράμπες πριν τη περίοδο – ή και ασκίτη (οίδημα/συλλογή υγρών στη περιοχή της κοιλιάς) και πόνο σε περίπτωση που εμφανιστεί σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών.

Κάποιες από τις παρακάτω διατροφικές συστάσεις, θα βοηθήσουν σε αυτή τη φάση ιδιαίτερα όπως η μείωση του αλατιού, υπάρχουν όμως και άλλες που συζητιούνται ως βοηθήματα στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή γενικότερα. Πιο συγκεκριμένα:

Μείωση αλατιού

Η μείωση του προσλαμβανόμενου αλατιού μειώνει τις περιττές κατακρατήσεις αντιμετωπίζοντας τα πρηξίματα. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο στη περίπτωση του ασκίτη που μπορεί να είναι πιο σοβαρή κατάσταση, ακόμα και να εξαλείψει κανείς κατά το δυνατό την πρόσληψη αλατιού για μερικές μέρες. Να θυμάσαι ότι πέρα από το επιτραπέζιο αλάτι, υπάρχουν και οι λιγότερο προφανείς πηγές όπως είναι τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, τα συσκευασμένα προϊόντα, οι ελιές, τα τυριά, τα αρτοσκευάσματα κ.ά.

Πρωτεϊνικές πηγές

Από όσες γυναίκες μας έχουν επισκεφτεί βιώνοντας τη φάση της εξωσωματικής, τους συστήνεται συχνά η αύξηση της πρωτεΐνης από τα κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Από τα επιστημονικά δεδομένα πάρα ταύτα, δεν προκύπτει η ανάγκη για ειδική αύξηση στην πρωτεΐνη. Αντίθετα, έξω από το τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής η υπερκατανάλωση πρωτεΐνης ενοχοποιείται για υπογονιμότητα. Το σκεπτικό πίσω από τη σύσταση αυτή έχει να κάνει με τις ανάγκες του οργανισμού που βρίσκεται σε αναβολική φάση (χτίζει ιστούς), όπου η συμβολή της πρωτεΐνης είναι αδιαμφισβήτητη, και με τη διευκόλυνση της διαχείρισης των κατακρατήσεων. Σκέψου ωστόσο ότι, η μέση κατανάλωση πρωτεϊνικών τροφών από το πληθυσμό είναι ούτως ή άλλως πάνω από τις συστάσεις, οπότε το πιθανότερο είναι να καλύπτονται οι ανάγκες.

Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι, να δώσεις έμφαση σε πρωτεϊνικά τρόφιμα που δεν έχουν πολλά ολικά και κορεσμένα λιπαρά όπως είναι: οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης (όσπρια, ξηροί καρποί), τα ψάρια, το αυγό, το λευκό ή και τελευταίο το κόκκινο -αλλά χωρίς ορατά λίπη- κρέας.

Συμπλήρωμα ινοσιτόλης

Μπορεί να έχεις ήδη παρατηρήσει πως τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα συμπληρώματα περί γονιμότητας εμφανίζονται με το συστατικό ινοσιτόλη. Η ινοσιτόλη είναι ένας συμπαράγοντας των βιταμινών του συμπλέγματος Β. Αν και δεν θεωρείται βιταμίνη από μόνη της, φαίνεται να έχει ενεργό ρόλο στη λειτουργία εξωκρινών αδένων όπως το πάγκρεας και οι ωοθήκες. Με μηχανισμούς αύξησης της ινσουλινοευαισθησίας, τα τελευταία χρόνια έχει μελετηθεί ως βοήθημα της γονιμότητας κυρίως για τις γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών.

Μετανάλυση του 2017 έχει δείξει ότι, η χρήση ινοσιτόλης σε περιπτώσεις υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αύξησε το ποσοστό επίτευξης εγκυμοσύνης κατά 6% και μείωσε τη πιθανότητα ακολουθούμενης αποβολής κατά 27%

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μετανάλυσης αφορούν τη γειτονική μας Ιταλία και, αν και ο συγκεκριμένος ερευνητικός τομέας είναι στα σπάργανα ακόμη, είναι πολύ ενδιαφέροντα για να τα αγνοήσουμε! Προτείνεται ακόμη ότι, μέχρι και η φαρμακευτική αγωγή που απαιτείται στη διέγερση των ωοθηκών μπορεί να είναι μικρότερης δοσολογίας όταν λαμβάνεται συμπλήρωμα ινοσιτόλης παράλληλα.

Αντιοξειδωτικά

Έχεις ακούσει πολλές φορές, ότι ο ρόλος των αντιοξειδωτικών είναι να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τα κύτταρα. Το ίδιο ισχύει και για τα ωάρια και σπερματοζωάρια. Για τις γυναίκες δεν είναι σαφή τα αποτελέσματα της βιβλιογραφίας φαίνεται όμως, ότι στα ζευγάρια που ο άντρας λαμβάνει αντιοξειδωτικά, βελτιώνεται η ποιότητα του σπέρματος και η έκβαση μιας μεθόδου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι συχνότερα, θετική. Να θυμάσαι ότι, όσο έχεις μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα με έντονα και ποικίλα χρώματα, τόσο πιο πιθανό είναι να λαμβάνεις τα  αντιοξειδωτικά που χρειάζεσαι.

Συνοψίζοντας

 • Η γονιμότητα αναφέρεται στην ικανότητα ενός ανθρώπου να τεκνοποιήσει και φαίνεται να απασχολεί το 15-20% περίπου των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας που δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδί.
 • Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα με τη Μεσογειακή Διατροφή να την ευεργετεί και μια δυτικού τύπου διατροφή να την επιβαρύνει.
 • Μερικά συστατικά με ιδιαίτερη σημασία είναι το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος, τα ωμέγα 3 λιπαρά, το νερό.
 • Το σωματικό βάρος εκτός φυσιολογικού Δείκτη Μάζας Σώματος φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα.
 • Στις περιπτώσεις υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ένα μεσογειακό μοντέλο διατροφής φαίνεται να λειτουργεί επίσης, βοηθητικά, όπως και μερικά συστατικά π.χ. ινοσιτόλη, αντιοξειδωτικά.

Στη σκέψη της γονιμότητας, τα συναισθήματά σου μπορεί να έχουν πολλές αποχρώσεις: αγχώδη, χαρούμενα, προβληματισμένα, αισιόδοξα… Ευτυχώς, η επιστήμη είναι με το μέρος μας λύνοντας ακόμη και ιατρικά θέματα. Αντίστοιχα, η διατροφή δε μπορεί να «λύσει» αλλά μπορεί να χτίσει τις καλύτερες προϋποθέσεις για να ξεκινήσει το ταξίδι σου στη γονεϊκότητα. Είναι ένας ακόμη λόγος και ισχυρό κίνητρο για να υιοθετήσεις μια ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Στο Ευτροφία, είμαστε δίπλα σου όποτε το χρειαστείς, για να σε καθοδηγήσουμε να βρεις τα πατήματά σου.