Διατροφή στην παιδική ηλικία

Η διατροφή του παιδιού είναι σήμερα ένα από τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τους νέους γονείς, και όχι άδικα, αφού η καλή διατροφή από μικρή ηλικία είναι επένδυση για το μέλλον του παιδιού.

Πότε χρειάζεται να απευθυνθείτε σε παιδοδιατροφολόγο:

  • Όταν υπάρχει πρόβλημα με το βάρος του (είτε αυξημένο είτε μειωμένο)
  • Όταν υπάρχει κάποια διατροφική έλλειψη όπως για παράδειγμα έλλειψη σιδήρου ή βιταμίνης D
  • Όταν υπάρχει κάποια χρόνια πάθηση όπως υπερχοληστερολαιμία, διαβήτης ή κοιλιοκάκη
  • Όταν το παιδί παράλληλα αθλείται και χρειάζεται να υποστηριχθεί και η θρέψη αλλά και οι αυξημένες ανάγκες λόγω άθλησης
  • Όταν υπάρχει υποψία για κάποια διατροφική διαταραχή

Πώς δουλεύουμε με τα παιδιά:

  • Στην πρώτη συνάντηση παίρνουμε ένα αναλυτικό ιστορικό για τις διατροφικές συνήθειες, τις υπόλοιπες δραστηριότητες του παιδιού εκτός σχολείου αλλά και τον τρόπο ζωής της οικογένειας γενικά και βάσει αυτών διαμορφώνουμε ένα γενικό πλάνο διατροφής και θέτουμε στόχους για βελτίωση των συνηθειών διατροφής και άσκησης.
  • Η πρώτη συνάντηση περιλαμβάνει ιδανικά όλη την οικογένεια, αφού οι αλλαγές στη διατροφή του παιδιού σημαίνουν και αλλαγή στο τρόπο ζωής όλης της οικογένειας.
  • Σε περιπτώσεις αυξημένου βάρους και ανάλογα με την ηλικία και τη φάση ανάπτυξης του παιδιού, στόχος είναι περισσότερο η υιοθέτηση καλών συνηθειών και δευτερευόντως η διαχείριση του βάρους
  • Προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα είναι σημαντικό να υπάρχει τακτική παρακολούθηση των παιδιών (συχνότητα ανά 2-3 εβδομάδες στην αρχή και στην πορεία 1 φορά το μήνα) καθώς αλλάζουν οι ανάγκες του.
Το περιεχόμενο της σελίδας συνεχίζεται πιο κάτω

Θέλετε να χάσετε κιλά;

Ελάτε στο Ευτροφία να σας φτιάξουμε το πρόγραμμα διατροφής που θα σας βοηθήσει να πετύχετε το στόχο σας!


Συχνές ερωτήσεις ενδιαφερομένων

– Το παιδί μου έχει αυξημένο βάρος. Τι να κάνω;

Το αυξημένο βάρος στα παιδιά είναι συνήθως ένας συνδυασμός κακών διατροφικών συνηθειών και έλλειψης φυσικής δραστηριότητας. Σε κάθε περίπτωση, η δίαιτα δεν συστήνεται στα παιδιά για τον λόγο ότι δεν μπορεί να διακινδυνευθεί η υγιής ανάπτυξη του παιδιού με την πιθανή έλλειψη θρεπτικών συστατικών – αντιθέτως, στόχος μας είναι η διατήρηση του βάρους του ώστε, με την αύξηση του ύψους του, το βάρος να πέσει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Σε επίπεδο αντιμετώπισης, καταρχάς πρέπει να γίνει μια σωματομετρική και διατροφική αξιολόγηση του παιδιού, ώστε να εντοπιστεί το μέγεθος του προβλήματος και τα βασικά προβληματικά στοιχεία στην διατροφή του. Στη συνέχεια, διαμορφώνεται ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο ενώ, σε συνεργασία με το παιδί, τίθενται διατροφικοί στόχοι (πχ αύξηση πρόσληψης φρούτων και λαχανικών) των οποίων την πορεία παρακολουθούμε τακτικά.

Η συμμετοχή των γονιών και των οικείων στην προσπάθεια αυτή είναι ζωτικής σημασίας.

– Το παιδί μου δεν τρώει κανένα λαχανικό. Πώς να το κάνω να δοκιμάσει νέα τρόφιμα;

Υπάρχουν διάφορα «τρικ» για να κάνουμε ένα παιδί να δοκιμάσει κάποιο νέο τρόφιμο. Ενδεικτικά, είναι τα ακόλουθα:

  • η συνεχής έκθεσή του σε αυτό,
  • το παράδειγμα από τους γονείς
  • η αποφυγή της οποιασδήποτε πίεσης για αυτό το θέμα
  • η αποφυγή τσακωμών και εντάσεων γύρω από το φαγητό αλλά και η παρουσίαση του συγκεκριμένου τροφίμου με ένα πιο παιχνιδιάρικο τρόπο ή με έναν διαφορετικό τρόπο μαγειρικής.

Η κόρη μου είναι στην εφηβεία και φοβάμαι ότι έχει αναπτύξει κάποιο είδος διατροφικής διαταραχής. Τι μπορώ να κάνω για να την βοηθήσω;

Η εφηβεία είναι, συχνά, μια περίοδος έντονου στρες το οποίο μπορεί να αποτυπώνεται και στην σχέση με το φαγητό. Είναι πολύ σημαντικό το φαγητό να παρουσιάζεται ως ένα ευχάριστο γεγονός και να μην αποτελεί επιπλέον πίεση στο παιδί, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ταυτίζεται με την εικόνα του σώματός της (είτε καλή είτε κακή).

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ο λόγος για την διαταραγμένη σχέση με το φαγητό (που κατά κανόνα είναι ψυχολογικός) και να αντιμετωπιστεί αυτός (για παράδειγμα τα εσφαλμένα πρότυπα, η αίσθηση απώλειας ελέγχου από άλλα προσωπικά ζητήματα, η τελειομανία κλπ). Εφόσον γίνει διάγνωση διατροφικής διαταραχής από κάποιον ειδικό, ένας επαγγελματίας Διαιτολόγος μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ισορροπημένης διατροφής, πάντα σε συνεργασία με κάποιον ψυχολόγο

Στείλτε μας τις δικές σας απορίες εδώ και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε!

Επιλέξτε ημέρομηνία και κλείστε το ραντεβού σας στο Ευτροφία Κλείστε ραντεβού