Διατροφή στην παιδική ηλικία

Η διατροφή του παιδιού είναι σήμερα ένα από τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τους νέους γονείς, και όχι άδικα, αφού η καλή διατροφή από μικρή ηλικία είναι επένδυση για το μέλλον του παιδιού.

Πότε χρειάζεται να απευθυνθείτε σε παιδοδιατροφολόγο:

 • Όταν υπάρχει πρόβλημα με το βάρος του (είτε αυξημένο είτε μειωμένο)
 • Όταν υπάρχει κάποια διατροφική έλλειψη όπως για παράδειγμα έλλειψη σιδήρου ή βιταμίνης D
 • Όταν υπάρχει κάποια χρόνια πάθηση όπως υπερχοληστερολαιμία, διαβήτης ή κοιλιοκάκη
 • Όταν το παιδί παράλληλα αθλείται και χρειάζεται να υποστηριχθεί και η θρέψη αλλά και οι αυξημένες ανάγκες λόγω άθλησης
 • Όταν υπάρχει υποψία για κάποια διατροφική διαταραχή

 

Το κείμενο συνεχίζεται πιο κάτω

Ανησυχείτε για το βάρος ή τη διατροφή του παιδιού σας; Λάβετε δράση τώρα κλείνοντας ένα ραντεβού μαζί μας και ελάτε να θέσουμε από κοινού τις σωστές βάσεις για την καλύτερη δυνατή ανάπτυξή του!

Αν κατοικείτε στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη ή σε οποιαδήποτε άλλη πόλη εκτός Πάτρας, που εδρεύει το Ευτροφία, μπορούμε να σας προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας και από απόσταση, κατόπιν συνεννόησης.

 

Πώς δουλεύουμε με τα παιδιά:

 • Στην πρώτη συνάντηση παίρνουμε ένα αναλυτικό ιστορικό για τις διατροφικές συνήθειες, τις υπόλοιπες δραστηριότητες του παιδιού εκτός σχολείου αλλά και τον τρόπο ζωής της οικογένειας γενικά και βάσει αυτών διαμορφώνουμε ένα γενικό πλάνο διατροφής και θέτουμε στόχους για βελτίωση των συνηθειών διατροφής και άσκησης.
 • Η πρώτη συνάντηση περιλαμβάνει ιδανικά όλη την οικογένεια, αφού οι αλλαγές στη διατροφή του παιδιού σημαίνουν και αλλαγή στο τρόπο ζωής όλης της οικογένειας.
 • Σε περιπτώσεις αυξημένου βάρους και ανάλογα με την ηλικία και τη φάση ανάπτυξης του παιδιού, στόχος είναι περισσότερο η υιοθέτηση καλών συνηθειών και δευτερευόντως η διαχείριση του βάρους
 • Προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα είναι σημαντικό να υπάρχει τακτική παρακολούθηση των παιδιών (συχνότητα ανά 2-3 εβδομάδες στην αρχή και στην πορεία 1 φορά το μήνα) καθώς αλλάζουν οι ανάγκες του.

Συχνές ερωτήσεις ενδιαφερομένων

– Το παιδί μου έχει αυξημένο βάρος. Τι να κάνω;

Το αυξημένο βάρος στα παιδιά είναι συνήθως ένας συνδυασμός κακών διατροφικών συνηθειών και έλλειψης φυσικής δραστηριότητας. Σε κάθε περίπτωση, η δίαιτα δεν συστήνεται στα παιδιά για τον λόγο ότι δεν μπορεί να διακινδυνευθεί η υγιής ανάπτυξη του παιδιού με την πιθανή έλλειψη θρεπτικών συστατικών – αντιθέτως, στόχος μας είναι η διατήρηση του βάρους του ώστε, με την αύξηση του ύψους του, το βάρος να πέσει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Σε επίπεδο αντιμετώπισης, καταρχάς πρέπει να γίνει μια σωματομετρική και διατροφική αξιολόγηση του παιδιού, ώστε να εντοπιστεί το μέγεθος του προβλήματος και τα βασικά προβληματικά στοιχεία στην διατροφή του. Στη συνέχεια, διαμορφώνεται ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο ενώ, σε συνεργασία με το παιδί, τίθενται διατροφικοί στόχοι (πχ αύξηση πρόσληψης φρούτων και λαχανικών) των οποίων την πορεία παρακολουθούμε τακτικά.

Η συμμετοχή των γονιών και των οικείων στην προσπάθεια αυτή είναι ζωτικής σημασίας.

– Το παιδί μου δεν τρώει κανένα λαχανικό. Πώς να το κάνω να δοκιμάσει νέα τρόφιμα;

Υπάρχουν διάφορα «τρικ» για να κάνουμε ένα παιδί να δοκιμάσει κάποιο νέο τρόφιμο. Ενδεικτικά, είναι τα ακόλουθα:

 • η συνεχής έκθεσή του σε αυτό,
 • το παράδειγμα από τους γονείς
 • η αποφυγή της οποιασδήποτε πίεσης για αυτό το θέμα
 • η αποφυγή τσακωμών και εντάσεων γύρω από το φαγητό αλλά και η παρουσίαση του συγκεκριμένου τροφίμου με ένα πιο παιχνιδιάρικο τρόπο ή με έναν διαφορετικό τρόπο μαγειρικής.

Στείλτε μας τις δικές σας απορίες εδώ και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε!

Σχετικά άρθρα που έχουμε γράψει

Παιδική διατροφή: Συχνές παγίδες και οδηγίες προς ναυτιλλομένους

Η διατροφή του παιδιού αποτελεί πολύ συχνά μεγάλο άγχος και ανησυχία των γονιών. Και καθόλου αδικαιολόγητα θα λέγαμε! Παραθέτουμε, λοιπόν, […]

Πώς να (μην) μιλάμε στο παιδί με αυξημένο βάρος

Μέσα από την καθημερινή πρακτική στο Ευτροφία, μιλάμε συχνά με παιδιά και γονείς που έχουν έρθει σε εμάς με αίτημα […]

Παιδική παχυσαρκία: 5 τακτικές που διακινδυνεύουν τη σχέση του παιδιού με το φαγητό

Μέσα από την καθημερινή μας επαφή με παιδιά και γονείς, συναντάμε μερικά μοτίβα διαχείρισης που επαναλαμβανόμενα δυσκολεύουν τα παιδιά να […]

Επιλέξτε ημέρομηνία και κλείστε το ραντεβού σας στο Ευτροφία Κλείστε ραντεβού