Κλινική Διατροφή

H διατροφή μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο τόσο στην πρόληψη διαφόρων νοσημάτων όσο και στην αντιμετώπισή τους, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Σε ποιους απευθύνεται:

  • άτομα με αυξημένο σάκχαρο ή Σακχαρώδη Διαβήτη, τόσο τύπου Ι (ινσουλινοεξαρτώμενος) όσο και τύπου ΙΙ (μη ινσουλινοεξαρτώμενος) για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου
  • σε περιπτώσεις αυξημένη πίεσηςχοληστερόληςτριγλυκεριδίων κλπ. ή καρδιαγγειακών προβλήματων προκειμένου να διαχειριστούν αυτούς τους δείκτες μέσω της διατροφής
  • άτομα με προβλήματα γαστρεντερικής φύσης, είτε παροδικών ενοχλήσεων όπως το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου είτε χρόνιας νόσου όπως για παράδειγμα η νόσος Crohn, η ελκώδης κολίτιδα, η κοιλιοκάκη, ειδικά στην αρχική διάγνωση που συνήθως συνυπάρχουν με υποθρεψία.
  • άτομα που έχουν υποβληθεί σε εγχείριση για τη διαχείριση του βάρους π.χ. γαστρικό bypass, δαχτυλίδι κλπ. τόσο πριν όσο και μετά την επέμβαση για την εξασφάλιση της επαρκούς θρέψης και την αποφυγή επιπλοκών.
  • άτομα με ηπατικά νοσήματα όπως ηπατοπάθειες ή αυξημένο λίπος στο συκώτι καθώς και προβλήματα με τη χολή όπως χολοκυστοπάθεια ή αφαίρεση χολής .
  • σε νεφρικές παθήσεις όπως νεφρική ανεπάρκεια ή επιβαρυμένη λειτουργία νεφρών και τέλος
  • σε διάφορες μορφές καρκίνου τόσο για τη διόρθωση της καρκινικής καχεξίας αλλά και για την υποστήριξη του οργανισμού κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών.
  • σε περιπτώσεις διατροφικών διαταραχών δηλαδή όταν το άτομο εμφανίζει ανορεξικές τάσεις ή υπερφαγικά επεισόδια τόσο για τη διόρθωση της σχέσης με το φαγητό όσο και για την υποστήριξη του σώματος.
Ευτροφία Κλινική Διατροφή

Πώς δουλεύουμε

  • Αρχικά κάνουυμε μία εκτενή αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών ενώ λαμβάνουμε ένα αναλυτικό ιατρικό ιστορικό.
  • Ανάλογα με τα παραπάνω καταρτίζουμε ένα πρόγραμμα διατροφής, με έμφαση σε συνήθειες που θα βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής και το πρόβλημα του ατόμου.
  • Κατόπιν οργανώνουμε τη συχνότητα παρακολούθησης (συνήθως σε 2-3 εβδομάδες) προκειμένου να αξιολογήσουμε πόσο καλά μπορούν να ενταχθούν όλα αυτά στη ζωή του ανθρώπου και να επαναξιολογήσουμε την κατάστασή του.
Το περιεχόμενο της σελίδας συνεχίζεται πιο κάτω

Θέλετε να χάσετε κιλά;

Ελάτε στο Ευτροφία να σας φτιάξουμε το πρόγραμμα διατροφής που θα σας βοηθήσει να πετύχετε το στόχο σας!


Συχνές ερωτήσεις ενδιαφερομένων

– Ένας άνθρωπος με αυξημένο σάκχαρο πρέπει να μην τρώει καθόλου ζάχαρη, ψωμί και μακαρόνια;

Η διατροφική παρέμβαση στο Σακχαρώδη Διαβήτη δεν είναι τόσο απλή, ο διαβητικός ασθενής μπορεί να τρώει απ’ όλα στη σωστή όμως αναλογία. Είναι σημαντικό να κάνει τακτικά γεύματα και να αντιλαμβάνεται ποιές τροφές ευθύνονται για την αύξηση του σακχάρου. Καλό θα ήταν να αποφεύγει τα πολύ απλά σάκχαρα που υπάρχουν στη ζάχαρη, στο μέλι, στο χυμό κλπ.

– Όταν έχω πίεση πρέπει να μειώσω το αλάτι;

Η βασικότερη οδηγία σε αυξημένη πίεση είναι η μείωση του σωματικού βάρους. Είναι πολύ χαρακτηριστική η μείωση των τιμών της πίεσης με τη μείωση του βάρους, δευτερευόντως ίσως κάποιος χρειαστεί να μειώσει και λίγο το αλάτι στη διατροφή του αν είναι όντως αυξημένο.

– Πρέπει να αποφεύγω την γλουτένη αν δεν έχω κοιλιοκάκη;

Όχι, η δυσανεξία στην γλουτένη αποτελεί μία μόδα και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική νόσο κατά την οποία ο ασθενής εμφανίζει συμπτώματα και με την παραμικρή ποσότητα γλουτένης στην διατροφή του. Τα προϊόντα χαμηλά σε γλουτένη που έχουν εμφανιστεί τελευταία στο εμπόριο είναι μάλλον περιττά για κάποιον ο οποίος δεν έχει διαγνωστεί με κοιλιοκάκη. Επίσης, τα τεστ που υπόσχονται τον εντοπισμό αυτής της «δυσανεξίας» δεν έχουν κανένα επιστημονικό υπόβαθρο και έχει απαγορευτεί η χρήση τους για την διαχείριση βάρους.

Στείλτε μας τις δικές σας απορίες εδώ και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε!

Επιλέξτε ημέρομηνία και κλείστε το ραντεβού σας στο Ευτροφία Κλείστε ραντεβού