Η χορτοφαγία, είτε στην “ήπια” είτε στην “αυστηρή” εκδοχή της (η γνωστή vegan διατροφή) κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι η επιστημονική κοινότητα τονίζει τη σημασία μίας διατροφής με βάση τα φυτικά τρόφιμα (plant-based diet) χρόνια τώρα, ορμώμενη από τα πολλαπλά οφέλη της για την υγεία του ανθρώπου σε όλα σχεδόν τα επίπεδα. Εκτός από αυτές τις φωνές, η χορτοφαγία έρχεται σε συμφωνία με τα μέτρα για την αειφόρο ή βιώσιμη ανάπτυξη καθώς και με τα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν από την εκμετάλλευση της υπόλοιπης ζωής στον πλανήτη.

Όπως συμβαίνει, όμως, και με όλα τα διατροφικά trends, η πληροφόρηση στο θέμα της χορτοφαγίας αγγίζει ορισμένες φορές την παραπληροφόρηση. Αν, λοιπόν, σκέφτεσαι κι εσύ να γίνεις χορτοφάγος, είμαστε σίγουρες ότι έχεις ένα σωρό απορίες:

Τι σημαίνει να είσαι χορτοφάγος; Πόσο κακό μπορεί να σου κάνει το κρέας; Τι μπορείς να φας και τι όχι; Τι πρέπει να προσέχεις; Χρειάζεται να πάρεις συμπληρώματα;

Διάβασε παρακάτω και μάθε τα πάντα για τη χορτοφαγία!

Πόσο πλήρης μπορεί να είναι μια χορτοφαγική διατροφή;

Αν και παλιότερα αντιμετωπιζόταν με επιφύλαξη, μία χορτοφαγική διατροφή μπορεί να είναι πλήρης και επαρκής σε θρεπτικά συστατικά, με πολλά οφέλη για την υγεία και την καθημερινή ευεξία. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένας κατάλληλος προγραμματισμός γευμάτων και συνδυασμός τροφίμων για να ανταπεξέλθεις στη πρόκληση της αποχής από τρόφιμα ζωικής προέλευσης καθώς και να μην πέσεις στη παγίδα του πρόχειρου φαγητού!

Προσέξατε τη φράση “κατάλληλος προγραμματισμός γευμάτων” παραπάνω; Δεν ήταν τυχαία: η χορτοφαγία (αλλά και η νηστεία αντίστοιχα) έχει προκλήσεις που ακόμα και ένας πιστοποιημένος διαιτολόγος-διατροφολόγος χρειάζεται εμπειρία για να αντιμετωπίσει.

Για παράδειγμα:

 • Με ποιους συνδυασμούς τροφίμων ακριβώς καλύπτεις όλα τα θρεπτικά συστατικά που δημιουργεί το κενό λόγω του αποκλεισμού ζωικών τροφίμων;
 • Πώς βρίσκεις πιστοποιημένα φυτικά προϊόντα σε έναν κόσμο που τα τυποποιημένα/επεξεργασμένα προϊόντα είναι πλειοψηφία;
 • Πόση μαγειρική φαντασία χρειάζεται να έχεις για γευστικά πιάτα και πώς εκπαιδεύεσαι σε αυτή όταν δεν έχεις καμία επαφή με τη μαγειρική;

Ευτυχώς για εμάς, η χορτοφαγία γίνεται όλο και πιο δημοφιλής και πλέον τα παραπάνω έχουν γίνει πολύ πιο εύκολα στην πράξη!

Τι ακριβώς τρώει ένας χορτοφάγος;

Με τον όρο χορτοφαγική διατροφή στην ουσία αναφερόμαστε σε  μια διατροφή που βασίζεται κυρίως ή απόλυτα σε φυτικά τρόφιμα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει σε μόνιμη βάση, στα πλαίσια ενός τρόπου ζωής ή προσωρινά για δεδομένες χρονικές περιόδους. Οι λόγοι που συνήθως κάποιος επιλέγει να ακολουθήσει μια χορτοφαγική διατροφή είναι κυρίως πεποιθήσεων -περιβαλλοντικών, ηθικών και θρησκευτικών- αλλά τελευταία γίνονται όλο και πιο ισχυροί οι λόγοι υγείας.

Με κοινό παρονομαστή την αποχή από τρόφιμα ή συστατικά ζωικής προέλευσης, λοιπόν, υπάρχουν πολλές παραλλαγές της χορτοφαγικής διατροφής:

 • Flexitarian (ή semi-vegetarian, δηλαδή ημι-χορτοφαγία): αν ακολουθείς κατά βάση μια διατροφή με φυτικά τρόφιμα αλλά ενίοτε περιλαμβάνεις και μικρές ποσότητες  κρεατικών, πουλερικών ή ψαρικών.
 • Pescetarian (επιφυλασσόμαστε αν η σωστή μετάφραση θα ήταν “ψαροφαγία”): αν δε τρως κανένα ζωικό τρόφιμο ούτε και τα προϊόντα τους, πέρα από τα ψάρια και τα θαλασσινά.
 • Γαλακτο-ωο-χορτοφαγία (Lacto-ovo-vegetarian): αν δε τρως κανένα ζωικό τρόφιμο (κρέατα, πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά) αλλά περιλαμβάνεις στη διατροφήςσου τα προϊόντα τους όπως, γαλακτοκομικά, αυγά, μέλι κ.ά.
 • Γαλακτο-χορτοφαγία (Lacto-vegetarian): αν δε τρως κανένα ζωικό τρόφιμο (κρέατα, πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά) ούτε και τα προϊόντα τους εκτός από τα γαλακτοκομικά.
 • Ωο-χορτοφαγία (Ovo-vegetarian): αν δε τρως κανένα ζωικό τρόφιμο (κρέατα, πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά) ούτε και τα προϊόντα τους εκτός από τα αυγά.
 • Αυστηρή χορτοφαγία (Vegan): αν δε τρως κανένα ζωικό τρόφιμο (κρέατα, πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά) ούτε και τα προϊόντα τους.

Ανάλογα σε τι βαθμό αποκλείεις τα ζωικά τρόφιμα, καθορίζονται και οι ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά που μπορεί να δυσκολεύουν τη διαχείριση της διατροφής σου λίγο περισσότερο! Όπως καταλαβαίνεις, όσο περισσότερα τρόφιμα αποκλείεις, τόσο πιο δύσκολα θα είναι πλήρης η διατροφή σου.

Για παράδειγμα, όσο πιο αυστηρή η χορτοφαγική διατροφή, τόσο πιο πιθανός ο αποκλεισμός ακόμα και πρόσθετων τροφίμων που μπορεί να προέρχονται από ζωικές πηγές όπως ο ορός γάλακτος που περιέχεται σε πολλά τυποποιημένα τρόφιμα ή η βιταμίνη D που τυπικά προέρχεται από τη λανολίνη (μαλλί προβάτου).

Το περιεχόμενο της σελίδας συνεχίζεται πιο κάτω

Θέλετε να ακολουθήσετε μια χορτοφαγική διατροφή;

Ελάτε στο Ευτροφία να σχεδιάσουμε μαζί το δικό σας χορτοφαγικό πλάνο διατροφής, πλήρες και ισορροπημένο!


Αποτελεί ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο;

Οφέλη υγείας

Είναι πολύ καλά καταγεγραμμένο ότι η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων υπο-προϊόντων τους όπως και τα κορεσμένα λιπαρά που προέρχονται από ζωικά τρόφιμα αλλά και τα πρόσθετα σάκχαρα ενοχοποιούνται για πολλές παθολογικές καταστάσεις. Αντίθετα, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ολικής άλεσης σιτηρών και φυτικών ινών μπορούν να προλάβουν δυσμενείς καταστάσεις υγείας.

Παρόλο που, συγκριτικά, η βιβλιογραφία είναι πολύ περιορισμένη συγκεκριμένα για την αυστηρή χορτοφαγία, φαίνεται πως τα παρατηρούμενα οφέλη μίας διατροφής που στηρίζεται σε φυτικά τρόφιμα (plant-based diet) αφορούν κυρίως σε χρόνια νοσήματα όπως:

 • Την παχυσαρκία
 • Τα καρδιαγγειακά νοσήματα
 • Την υπέρταση
 • Το διαβήτη
 • Κάποιους τύπους καρκίνου
 • Άλλες εκφυλιστικές ασθένειες

Βέβαια, τα εύσημα μπορεί να μην ανήκουν 100% στη χορτοφαγική διατροφή αλλά και σε άλλους παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής που συνήθως υιοθετούν οι χορτοφάγοι. Για παράδειγμα ένας χορτοφάγος είναι πιο πιθανό να μην καπνίζει, να αθλείται, να έχει φυσιολογικό βάρος αλλά και να καταναλώνει λιγότερο αλκοόλ.

Πώς εξηγείται η πιθανή ευεργετική επίδραση;

Ήξερες ότι το μικροβίωμα (τα καλά βακτήρια) του εντέρου σου μπορούν να επηρεάσουν τη νευρική επικοινωνία καθορίζοντας τις λειτουργίες του σώματος;

Μάθε λοιπόν, πως αυτή είναι η βασική υπόθεση των επιστημόνων για το πώς μπορεί να συμβαίνουν τα πράγματα: έχεις, από τη μία πλευρά, τα φυτικά τρόφιμα που καταναλώνεις να διαμορφώνουν μια τέτοια ποικιλία εντερικής μικροχλωρίδας ώστε να παρατηρείται από την άλλη, επίδραση στη συστημική φλεγμονή, το μεταβολισμό της ενέργειας και το σωματικό βάρος.

Ενδιαφέρον, δεν είναι;

Πιθανοί κίνδυνοι από μία χορτοφαγική διατροφή

Συχνά, η χορτοφαγία ταυτίζεται με την έννοια της υγιεινής διατροφής. Και είναι, εν μέρει, αλήθεια ότι αν ακολουθείς μια πολύ καλά σχεδιασμένη χορτοφαγική διατροφή, τότε μπορείς ανεπιφύλακτα να απολαύσεις όλα τα προνόμια υγείας που αυτή προσφέρει.

Αν όμως, δεν την ακολουθείς σωστά συστηματικά, μπορεί να είναι σα να καταναλώνεις junk food. Και αυτό διότι, δεν είναι λίγες οι τροφές που είτε είναι πολύ επεξεργασμένες είτε είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά, αλάτι ή ζάχαρη …και ας είναι φυτικές (βλ. τηγανιτές πατάτες, μπισκότα, ζαχαρωτά κα).

Δε θα ήταν παράλογο να πούμε ότι μία πρόχειρη και χωρίς σχεδιασμό χορτοφαγική (πόσο μάλλον vegan) διατροφή μπορεί να βλάψει χειρότερα την υγεία μας συγκριτικά με μία ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει ζωικά προϊόντα.

Είναι κατάλληλη διατροφή και για σένα;

Μία καλά σχεδιασμένη χορτοφαγική διατροφή μπορεί να είναι κατάλληλη για τους περισσότερους ανθρώπους. Ιδιαίτερη διατροφική φροντίδα μπορεί να χρειάζονται σε περιπτώσεις όπου οι ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας είναι ήδη αυξημένες, όπως:

 • Άτομα που αθλούνται
 • Άτομα που νοσούν
 • Εγκυμονούσες και θηλάζουσες
 • Βρέφη και παιδιά

Αν λοιπόν, ανήκεις ή επιμελείσαι για κάποια από αυτές τις κατηγορίες ατόμων είναι καλό να ζητήσεις τη καθοδήγηση από έναν διατροφολόγο, ιδίως όταν ακολουθείς αυστηρή χορτοφαγία.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε βρέφη και πολύ μικρά παιδιά οι αυστραλιανές αρχές δεν συστήνουν αυστηρή χορτοφαγική διατροφή. Για τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης στη παιδική ηλικία επίσης, πέρα από τη ποικιλία και ισορροπία των χορτοφαγικών τροφίμων για παροχή αντίστοιχα ποικίλων βιταμινών και μετάλλων, είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε και την επαρκή πρόσληψη ενέργειας. Και αυτό, έχοντας υπόψη ότι οι πολλές φυτικές ίνες στη χορτοφαγική διατροφή μπορεί να χορταίνουν ένα παιδί πριν προλάβει να καταναλώσει όλη την ενέργεια που χρειάζεται από ένα γεύμα.

Σε ποια θρεπτικά συστατικά να δώσεις προσοχή;

Σε μια χορτοφαγική διατροφή, τα θρεπτικά συστατικά που είναι πιο δύσκολο να προσλάβει κάποιος επαρκώς αν δεν είναι καλά σχεδιασμένη η διατροφή του, είναι πιθανώς η πρωτεΐνη, ο σίδηρος, το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος, βιταμίνη Β12 και βιταμίνη D και τα ω3 πολυακόρεστα λιπαρά.

Πρωτεΐνη

Το χαρακτηριστικό με την πρωτεΐνη των φυτικών τροφίμων είναι η χαμηλή βιολογική τους αξία (εξαίρεση αποτελεί η σόγια, η κινόα και ο αμάραθος). Αυτό σημαίνει ότι ένα φυτικό τρόφιμο δεν περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα μας καθημερινά διότι είναι ο μόνος τρόπος να τα προσλάβει. Πολλά μαζί φυτικά τρόφιμα, όμως;

Αυτά ναι, είναι πολύ πιθανό να παρέχουν τις απαιτούμενες ποσότητες των απαραίτητων αμινοξέων γι’ αυτό και μια δίαιτα καλά σχεδιασμένη που καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες σε ενέργεια, θεωρείται ότι (υπερ)καλύπτει τις ανάγκες σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.

Παλιότερα υπήρχε η πεποίθηση ότι δυο τρόφιμα που αλληλοσυμπληρώνουν τα αμινοξέα τους (π.χ. φακές και ρύζι) θα πρέπει να καταναλώνονται μαζί στο γεύμα για να μπορέσει ο οργανισμός να επωφεληθεί της βιολογικής αξίας της πρωτεΐνης τους. Κάτι τέτοιο όμως, δεν ισχύει, οπότε αρκεί μες στην ημέρα να καταναλώνεις μια ποικιλία τροφίμων πλούσιων σε πρωτεΐνη.

Κάποιες καλές πηγές πρωτεΐνης είναι:

 • Τα όσπρια
 • Οι σπόροι και οι ξηροί καρποί
 • Τα προϊόντα σόγιας
 • Τα ολικής αλέσεως δημητριακά
 • Τα ψευδο-δημητριακά (όπως η κινόα και ο αμάραθος)

Σίδηρος

Ήξερες ότι το κύριο έργο που επιτελεί ο σίδηρος στο σώμα σου είναι η μεταφορά οξυγόνου σε όλα σου τα όργανα, σε όλα σου τα κύτταρα; Καταλαβαίνεις λοιπόν, ποια η σημασία του!

Και παρόλο που πολλά φυτικά τρόφιμα μπορεί να είναι πολύ πλούσια σε σίδηρο, αυτός δεν είναι το ίδιο βιοδιαθέσιμος όπως στα ζωικά τρόφιμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν απορροφάται στον ίδιο βαθμό συνεπώς, θα χρειαστείς κάποιες διατροφικές στρατηγικές που να βοηθήσουν σε αυτή τη κατεύθυνση. Πιο συγκεκριμένα, τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C αλλά και με χαμηλό pH (όξινα) όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορούν να αυξήσουν την απορρόφηση του σιδήρου από τα φυτικά τρόφιμα.

Καλές πηγές σιδήρου σε μια χορτοφαγική διατροφή:

 • Προϊόντα σιτηρών που έχουν εμπλουτιστεί με σίδηρο π.χ. δημητριακά πρωινού ή ψωμί
 • Ολικής αλέσεως σιτηρά
 • Όσπρια
 • Tofu
 • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
 • Αποξηραμένα φρούτα

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος αν και λιγότερο δημοφιλής στο τομέα του (κακώς!) έχει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της άμυνας του οργανισμού. Καλές πηγές ψευδαργύρου αποτελούν:

 • ξηροί καρποί
 • tofu
 • miso
 • όσπρια
 • ολικής αλέσεως σιτηρά

Ασβέστιο

Αυτό που ήξερες για το ασβέστιο είναι ότι αποτελεί βασικό συστατικό των οστών και δοντιών. Αυτό που πιθανώς να ακούς για πρώτη φορά είναι ότι, το ασβέστιο κατέχει θεμελιώδη ρόλο στην λειτουργία των νευρώνων και των μυικών ινών.

Καλές φυτικές πηγές ασβεστίου είναι:

 • Γαλακτοκομικά (σε περίπτωση που επιτρέπονται)
 • Τρόφιμα εμπλουτισμένα σε ασβέστιο όπως φυτικά ροφήματα, δημητριακά και πιθανώς κάποιοι χυμοί
 • Ταχίνι
 • Κάποιοι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα και τα βραζιλιάνικα φυστίκια
 • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
 • Όσπρια

Βιταμίνη  B12

Απαραίτητη για το σχηματισμό των ερυθροκυττάρων  αλλά και για την υγεία των νευρώνων και του εγκεφάλου, είναι μια βιταμίνη που, δυστυχώς, συναντάται μόνο σε ζωικά τρόφιμα γι’ αυτό και οι αυστηροί χορτοφάγοι μπορεί να μην καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες τους. Έτσι, μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνη Β12 όπως είναι οι ηλικιωμένοι βίγκαν ή οι μητέρες που θηλάζουν.

Πηγές βιταμίνης B12:

 • Γαλακτοκομικά προϊόντα
 • Αυγά
 • Προϊόντα σόγιας (ελέγξτε τη διατροφική ετικέτα τους σχετικά)
 • Διατροφική μαγιά

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D κερδίζει όλο και περισσότερο την προσοχή των επιστημόνων καθότι, από απλή βιταμίνη που ενισχύει την υγεία των οστών και των μυών, φαίνεται να επιτελεί και άλλους ρόλους π.χ. ορμονικού χαρακτήρα.  Κατά κανόνα υπάρχει λίγη βιταμίνη D στη διατροφή των περισσοτέρων ανθρώπων καθότι η κύρια πηγή της είναι η ηλιακή ακτινοβολία.

Πηγές βιταμίνης D:

 • Αυγά
 • Κάποιες μαργαρίνες (το αναγράφουν στη συσκευασία τους)
 • Γαλακτοκομικά ή υποκατάστατα φυτικά ροφήματα και δημητριακά εφόσον το αναγράφει σγτην ετικέτα τους

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι γνωστά για την υγεία της καρδιάς αλλά πολλές έρευνες τα συνδέουν και με την πρόληψη νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Υπάρχουν κάποιες φυτικές πηγές ω-3 λιπαρών, ωστόσο, το ποσοστό αυτών που μπορεί να μετατραπεί σε μακράς αλύσου πολυακόρεστα λιπαρά για το ανθρώπινο σώμα είναι μικρό γι’ αυτό και συστήνεται η χρήση εμπλουτισμένων τροφίμων ή συμπληρωμάτων διατροφής τουλάχιστον στην περίπτωση της αυστηρής χορτοφαγίας.

Φυτικές πηγές ω-3:

 • Σόγια και σογιέλαιο
 • Καρύδια
 • Λιναρόσπορος
 • Σπόροι chia
 • Έλαιο canola
Το περιεχόμενο της σελίδας συνεχίζεται πιο κάτω

Θέλετε να ακολουθήσετε μια χορτοφαγική διατροφή;

Ελάτε στο Ευτροφία να σχεδιάσουμε μαζί το δικό σας χορτοφαγικό πλάνο διατροφής, πλήρες και ισορροπημένο!


Στην κουζίνα ενός χορτοφάγου

Εναλλακτικά εδώ ο υπότιτλος θα μπορούσε να λέει «Βάλε φαντασία» για τον συνδυασμό των τροφίμων που χρειάζεται να κάνεις για να πετύχεις το απόλυτο γευστικό αποτέλεσμα για σένα. Μιας και αυτό είναι πολύ υποκειμενικό και επειδή σεφ δεν είμαστε (αν και αγαπάμε και συχνά έχουμε γράψει για χορτοφαγικές συνταγές),  εμείς θα σου προτείναμε να πειραματιστείς ως εξής:

 • Αντικατάστησε τα ζωικά τρόφιμα από αγαπημένες συνταγές με αντίστοιχα φυτικά, χωρίς να αλλάξεις κάτι άλλο από τη διαδικασία εκτέλεσης της συνταγής. Για παράδειγμα, φτιάξε κιμά χρησιμοποιώντας σόγια και κόκκινα φασόλια! Θυμήσου ότι, όσο μεγαλύτερη η ποικιλία που φέρνεις στο τραπέζι, τόσο πιο πιθανό είναι να καλύπτεις επαρκώς τις ανάγκες σου.
 • Ευτυχώς για εμάς, υπάρχει πλέον πληθώρα επίδοξων και καταξιωμένων σεφ που μοιράζονται μέσω των σελίδων τους χορτοφαγικές συνταγές. Βρες τους δικούς σου αγαπημένους και πάρε ιδέες!
 • Οργανώσου. Μη περιμένεις να δράσεις τελευταία στιγμή: ψάξε για χορτοφαγικές συνταγές σε αντίστοιχα βιβλία μαγειρικής αλλά και στο διαδίκτυο… και ψάξε και στα τοπικά εστιατόρια ώστε να ξέρεις ποιο να επισκεφτείς που να καλύπτει τις ανάγκες σου χωρίς να θυσιάσεις από την θρεπτικότητα της διατροφής σου.

Η διαιτολογική προτροπή μας είναι να έχεις στη κουζίνα σου υγιεινές επιλογές φυτικών τροφίμων όπως ολόκληρα φρούτα αντί για τους χυμούς τους, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και ολικής αλέσεως σιτηρά αντί για ραφιναρισμένα άλευρα.

Ο παρακάτω πίνακας, προέρχεται από τις αμερικάνικες συστάσεις για μια χορτοφαγική διατροφή και αναφέρει ενδεικτικά τις ποσότητες που συστήνεται να καταναλώσει ένας χορτοφάγος ανά ομάδα τροφίμων για μια δίαιτα 2000 θερμίδων και με την προϋπόθεση να μην έχουν επεξεργαστεί με πρόσθετα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.

μερίδες ανά ομάδα τροφίμων για χορτοφάγους

Συνοψίζοντας

 • Για να συνοψίσουμε…
 • Η χορτοφαγική διατροφή δεν περιλαμβάνει ζωικά τρόφιμα ούτε και τα προϊόντα τους, κρέας, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά, αυγά, γαλακτοκομικά, μέλι κά.
 • Υπάρχουν παραλλαγές της χορτοφαγικής διατροφής που διαφοροποιούνται ως προς τα τρόφιμα που καταναλώνονται και αντίστοιχα, αλλάζουν και οι διατροφικές ανάγκες.
 • Μια χορτοφαγική διατροφή που είναι πολύ καλά σχεδιασμένη μπορεί να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά όλων των ανθρώπων. Ιδιαίτερη υποστήριξη σε αυτό μπορεί να χρειάζονται οι ασθενείς, οι αθλητές, οι εγκυμονούσες, οι θηλάζουσες και τα παιδιά.
 • Όσο πιο αυστηρή χορτοφαγία τόσο πιο δύσκολο γίνεται να προσλάβει κανείς τις απαραίτητες ποσότητες των εξής, συνήθως, θρεπτικών συστατικών: πρωτεΐνη, σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Β12, βιταμίνη D και πολυακόρεστα ω-3 λιπαρά οξέα.
 • Η χορτοφαγική διατροφή είναι ένα διατροφικό πρότυπο με πολλά οφέλη υγείας εάν ακολουθείται σωστά. Μπορεί όμως, εύκολα να μετατραπεί σε junk food αν συστηματικά, ακολουθούνται τεχνικές πχ τηγανίσματος ή προσθήκης υπέρμετρης ποσότητας αλατιού και ζάχαρης. Γι’ αυτό και η μαγειρικές ικανότητες είναι μια ακόμη διατροφική πρόκληση ενός χορτοφάγου.

Πολλά εθνικά πρότυπα διατροφής ανά τον κόσμο έχουν σαν βάση μια χορτοφαγικού τύπου διατροφή αποδίδοντας σε αυτό, πολλά οφέλη υγείας, κυρίως για χρόνια νοσήματα που αποτελούν και μάστιγα της εποχής μας. Μια τέτοια διατροφή-πρότυπο, περιέχει μεν, και ζωικά τρόφιμα αλλά σε συγκεκριμένη ποσότητα και συχνότητα – ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι η Μεσογειακή Διατροφή!  

Αν αποφασίσεις, ωστόσο, να ακολουθήσεις μια αμιγώς χορτοφαγική διατροφή, όποιο είδος και αν επιλέξεις, τουλάχιστον φρόντισε από την αρχή να την σχεδιάσεις ισορροπημένη και πλήρη.

Εμείς είμαστε εδώ να σε υποστηρίξουμε σε αυτό, όποτε το επιθυμείς!