Οι γιορτές μπορεί να τελείωσαν αλλά σίγουρα όλοι θυμόμαστε ακόμα την αίσθηση δυσφορίας μετά από τα μεγάλα εορταστικά γεύματα. Και μαζί με την υπερφαγία των ημερών έρχονται συνήθως και οι τύψεις για το νούμερο στη ζυγαριά την επόμενη μέρα (το γιατί κάποιος να ζυγιστεί την επόμενη μέρα είναι ένα άλλο ζήτημα!).

Τι ακριβώς ισχύει από αυτό που δείχνει η ζυγαριά την επόμενη μέρα; Τι συμβαίνει στο σώμα μας μετά από μια ημέρα υπερφαγίας;  Και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό;

Τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας μετά από μια μέρα υπερφαγίας;

Στο πλαίσιο της καθημερινής μας πρακτικής, θα ακούσουμε συχνά να μας λένε:

“Έφαγα πάρα πολύ χθες.. δεν είναι σήμερα καλή μέρα για λιπομέτρηση! θα έχει σίγουρα αυξηθεί το λίπος μου!”

“Ζυγίστηκα την επόμενη μέρα από το τραπέζι όπου παραέφαγα και είδα ότι είχα πάρει 1,5 κιλό! Πώς είναι δυνατόν?!”

Και οι δύο αυτές κοινές πεποιθήσεις είναι, μεν, λογικοφανείς αλλά αναληθείς. Δείτε παρακάτω τι ακριβώς ισχύει (και τι όχι) μετά από μια μέρα υπερφαγίας.

1. Υπερφορτωνόμαστε με νερό

Το μεγαλύτερο μέρος του επιπλέον βάρους που δείχνει η ζυγαριά την αμέσως επόμενη μέρα είναι κατά βάση νερό. Και εξηγούμε: πέρα από το πλεονάζον νερό που ενδεχομένως να μην έχει ακόμα αποβληθεί, νερό συγκρατούν και οι αποθηκευμένοι υδατάνθρακες στο σώμα μας (με τη μορφή γλυκογόνου).

Κοινώς, ειδικά αν το γεύμα/η μέρα μας περιείχε πολλά ζυμαρικά, ζύμες κλπ, τότε σίγουρα υπάρχει μια μεγαλύτερη κατακράτηση υγρών στο σώμα. Έτσι, σε συνδυασμό με το νερό που έχει κατακρατηθεί στον οργανισμό λόγω της αυξημένης κατανάλωσης αλατιού που περιέχει ένα τυπικό εορταστικό γεύμα, δεν είναι υπερβολή να υποθέσουμε ότι το νερό και μόνο μπορεί άνετα να «ζυγίζει» 1 κιλό ή περισσότερο.

2. Δεν αυξάνεται το λίπος στο σώμα μας (απαραίτητα)

Είναι αλήθεια ότι κάποια συστατικά του γεύματός μας (ιδίως το λίπος και το αλκοόλ) αποθηκεύονται πιο άμεσα σαν λίπος στο σώμα. Ωστόσο η αύξηση του σωματικού λίπους δεν συμβαίνει “εν μία νυκτί” αφού υπάρχει ένα όριο στο  πόσο λίπος μπορεί να μεταβολίσει και να αποθηκεύσει το σώμα μας.

Η δημιουργία λίπους είναι, αντιθέτως, μια διαδικασία που συμβαίνει πιο αργά, συνήθως σε βάθος τουλάχιστον εβδομάδας, παρά αμέσως μετά την υπερκατανάλωση φαγητού. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από το επιπλέον βάρος της επόμενης μέρας ένα πραγματικά πολύ μικρό ποσοστό είναι, όντως, λίπος στο σώμα.

3. Διαταράσσεται η λειτουργία του γαστρεντερικού μας

Τα βακτήρια που «κατοικούν» φυσιολογικά στο έντερό μας επιτελούν πάρα πολλές φυσιολογικές λειτουργίες, κάποιες από τις οποίες σχετίζονται και με την ρύθμιση του βάρους. Έχει φανεί ότι η υπερπροσφορά τροφής και θερμίδων, και ιδίως η υπερκατανάλωση άλευρων και απλών σακχάρων  όπως συμβαίνει σε ένα τυπικό εορταστικό τραπέζι, οδηγεί σε μειωμένη βιοποικιλότητα της εντερικής μας χλωρίδας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ενδεχόμενη αύξηση της όρεξής μας, τις γαστρεντερικές διαταραχές και την  ή να επηρεάσει με πολλούς τρόπους τη φυσιολογία μας.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η αύξηση του λίπους στο σώμα μας είναι μια διαδικασία που συμβαίνει πιο αργά, συνήθως σε βάθος τουλάχιστον εβδομάδας, παρά αμέσως μετά την υπερκατανάλωση φαγητού. Αυτό το οποίο “βλέπουμε” στη ζυγαριά την επόμενη μέρα είναι, κατά κύριο λόγο, περίσσια νερού.

 

Έφαγες πολύ χθες; Τι να κάνεις την επόμενη μέρα!

Συμβουλές για το πώς να χειριστούμε το επόμενο μεγάλο (εορταστικό) γεύμα

Να, λοιπόν, μερικές επιστημονικά τεκμηριωμένες συμβουλές για το πώς να χειριστούμε το επόμενο μεγάλο εορταστικό γεύμα ώστε να μας επηρεάσει με τον ελάχιστο δυνατό τρόπο:

1. Καταναλώστε φαγητό ενσυνείδητα

Αυτό είναι μακράν η πιο ουσιαστική συμβουλή. Τα εορταστικά τραπέζια είναι η τέλεια ευκαιρία να εφαρμόσετε τις αρχές της ενσυνείδητης διατροφής ώστε, αφενός, να τα απολαύσετε περισσότερο και, αφετέρου, να φάτε λιγότερο! Κοινώς, δοκιμάστε να απολαύσετε το φαγητό με ηρεμία και επιλεκτικότητα, καταναλώστε το φαγητό σας αργά (μασώντας διεξοδικά, αφήνοντας κάτω τα μαχαιροπήρουνα ανάμεσα στις μπουκιές σας κλπ) και εστιάστε στις γεύσεις και στη διαδικασία, αντί να φάτε λαίμαργα.

2. Παρακολουθείστε (γραπτά!) τη διατροφική σας συμπεριφορά

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι θα ήταν καλό να κρατάτε ένα ημερολόγιο διατροφής – να σημειώνετε, δηλαδή, τι τρώτε καθημερινά. Αυτό, εκτός από διαφωτιστικό, μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στο να έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα της όποιας υπερβολής και να αποτρέψετε, έτσι, την υπερβολή να συνεχιστεί.

3. Πίνετε νερό παράλληλα με το γεύμα σας

Η παράλληλη κατανάλωση νερού με το γεύμα μπορεί να καταλαγιάσει το αίσθημα λαιμαργίας και να σας βοηθήσει να κάνετε πιο συνειδητές και ψύχραιμες επιλογές! Φυσικά, περιττό να πούμε και ότι θα σας οδηγήσει πιο γρήγορα στο αίσθημα του κορεσμού.

4. Επιλέξτε έξυπνα τι και με ποια σειρά θα το φάτε!

Τα συστατικά των τροφών έχουν, το καθένα, διαφορετικές  απαιτήσεις πέψης. Έτσι, οι πρωτεΐνες και οι διαιτητικές ίνες είναι αυτά που, αφενός, θα σας χορτάσουν περισσότερο και, αφετέρου, το σώμα θα “κάψει” περισσότερες θερμίδες για να τα μεταβολίσει.

Επομένως, καταναλώστε πρώτα τα τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνη όπως είναι το κρέας, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα κλπ, αφού η πρωτεΐνη προσφέρει ταχύτερο κορεσμό και έτσι μειώνονται οι πιθανότητες να παραφάτε στη συνέχεια. Το ίδιο ισχύει και για τις σαλάτες, τα λαχανικά κλπ.

Αντίθετα, αφήστε τελευταίες τις επιλογές που αποτελούνται κυρίως από υδατάνθρακες (όπως ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, πίτες κλπ). Προσπαθήστε να καταναλώσετε με μέτρο πιάτα με πολύ επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως οι τηγανιτές πατάτες, το σουφλέ ζυμαρικών, οι πίτες, κλπ.

Το ίδιο ισχύει και για τα λιπαρά φαγητά. Είναι γεγονός ότι το λίπος που προσλαμβάνουμε από την τροφή μας έχει σαν μόνη μεταβολική οδό την αποθήκευσή του ως λίπος (εφόσον υπερκαταναλωθεί), σε αντίθεση με τα άλλα συστατικά των τροφών που μπορούν να χρησιμοποιθηθούν διαφορετικά από το σώμα μας.

5. Αποφύγετε (ή καταναλώστε με πολύ μέτρο) το αλκοόλ

Αυτό είναι σημαντικό για τρεις λόγους.

Αρχικά, το αλκοόλ αποδίδει σημαντικά περισσότερες θερμίδες ανά γραμμάριο συγκριτικά με τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες (όχι, όμως, και συγκριτικά με το λίπος) οπότε ας μην υπερφορτωθούμε και με αυτές τις θερμίδες σήμερα!

Δεύτερον, το αλκοόλ χρησιμοποιείται ως καύσιμο επιλογής όταν είναι διαθέσιμο. Με απλά λόγια, το σώμα μας προτιμά να χρησιμοποιήσει το αλκοόλ ως καύσιμο για ενέργεια, έναντι του λίπους ή των πρωτεϊνών για παράδειγμα. Ως εκ τούτου, η αποθήκευση των άλλων ως λίπος είναι ακόμα πιο πιθανή.

Τέλος, η κατανάλωση αλκοόλ ρίχνει περισσότερο τις αναστολές μας (και) ως προς το τι και πόσο θα φάμε. Κάπως έτσι, είναι πολύ πιο πιθανό να φάμε ακόμα περισσότερο όταν, παράλληλα, πίνουμε αλκοόλ.

6. Φροντίστε να εξισορροπήσετε το παραπάνω φαγητό της ημέρας τρώγοντας λιγότερο ή πιο προσεκτικά την (ή τις) επόμενες μέρες.

Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι συνηθίζουν να τρώνε αντισταθμιστικά λιγότερο αμέσως μετά από ένα πολύ μεγάλο γεύμα (πχ το υπόλοιπο της ίδιας μέρας). Ωστόσο, δεν είμαστε συχνά σε θέση να συνεχίσουμε αυτή την αντισταθμιστική συμπεριφορά και τις προσεχείς ημέρες. Έτσι, ένα μεγάλο γεύμα που θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες με άλλα, επίσης, μεγάλα γεύματα θα λειτουργήσει αθροιστικά στο σώμα μας.

Έτσι, είναι σημαντικό να μην συνεχίσουμε τις υπερβολές στις διατροφικές μας συνήθειες μετά από ένα μεγάλο γεύμα. Κάθε επόμενη ευκαιρία για φαγητό είναι μια καλή “νέα” αρχή!

Μια μορφή διαλειμματικής νηστείας θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη εφόσον γίνει σωστά και με την επίβλεψη ειδικού.

7. Ασκηθείτε!

Ψάχνετε για μια υγιή αντισταθμιστική συμπεριφορά; Αντί να διακινδυνεύετε τη σχέση σας με τη διατροφή μέσα από επικίνδυνες δίαιτες αποτοξίνωσης, δοκιμάστε να κινηθείτε λίγο περισσότερο: μια βόλτα για περπάτημα, μια εκδρομή στο βουνό για πεζοπορία ή ο,τιδήποτε άλλο σας αρέσει και σας σηκώνει από την καρέκλα είναι μια καλή ιδέα για να ισορροπήσετε τις επιπλέον θερμίδες των ημερών.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Καταναλώστε φαγητό εξαρχής με μέτρο και επιλεκτικότητα. Προτιμήστε τις πηγές πρωτεΐνης και φυτικών ινών (κρεατικά, σαλάτες) και αποφύγετε τα λιπαρά τρόφιμα και το αλκοόλ. Έχετε κατά νου να ξαναμπείτε άμεσα στο φυσιολογικό σας πρόγραμμα διατροφής και να μη δώσετε συνέχεια στην υπερφαγία, και όλα θα πάνε καλά!

 

Last but not least.. μην αγχώνεστε τόσο για το τι δείχνει η ζυγαριά την επόμενη μέρα. Εκτός από ανακριβές είναι και επιβαρυντικό για την ψυχολογία μας και άρα δυνητικά πιο επικίνδυνο για το βάρος μας αφού πιθανότατα θα οδηγήσει σε λάθος επιλογές και την επόμενη μέρα.

Πηγή: Examine.com