Χρειάζομαι αποτοξίνωση;

Μήπως μετά από μέρες διατροφικής κραιπάλης σας περνάει η σκέψη της αποτοξίνωσης; Ο όρος αποτοξίνωση είναι αρκετά διαδεδομένος στο χώρο της διατροφής και του fitness με τις αντίστοιχες δίαιτες αποτοξίνωσης να βασίζονται στην κατανάλωση μόνο φρούτων, λαχανικών, ή χυμών για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα ώστε να “καθαρίσουν” τον οργανισμό από τις διάφορες “τοξικές ουσίες” που προηγουμένως καταναλώθηκαν.

Είναι όμως πράγματι έτσι;

Αυτό που υποστηρίζουν τα αντίστοιχα διατροφικά σχήματα είναι πως η υπερκατανάλωση πολλών λιπαρών, γλυκών και γενικώς λιγότερο υγιεινών τροφίμων προκαλεί την παραγωγή τοξινών στον οργανισμό, που κατ’ επέκταση πρέπει να εξουδετερωθούν ώστε να επιστρέψει ο οργανισμός στην καλή του ισορροπία.

Η πραγματικότητα ωστόσο είναι διαφορετική:

Η κατανάλωση λιγότερο υγιεινών τροφίμων σε καμία περίπτωση δε συνεπάγεται την παραγωγή τοξινών, γιατί πολύ απλά ο οργανισμός μας είναι πλήρως εξοπλισμένος με έμφυτους μηχανισμούς κάθαρσης όπως οι νεφροί και το συκώτι. Με απλά λόγια, δεν υπάρχει καμία ανάγκη αποτοξίνωσης από δική μας πρωτοβουλία!

Ουσιαστικά οι δίαιτες αποτοξίνωσης έχουν δημιουργηθεί κυρίως ως δίαιτες εξισορρόπησης από μέρες με πολλές διατροφικές ατασθαλίες. Τώρα το αν είναι ευεργετικό για τον οργανισμό μας να περνάει ολόκληρες μέρες μόνο με φρούτα και λαχανικά, η απάντηση είναι πως μάλλον όχι! Ειδικά για ανθρώπους με συνοδά προβλήματα υγείας όπως διαταραχή του σακχάρου κλπ

Είναι πολύ πιο χρήσιμο για το σώμα μας και πιο σωστό από πλευράς μεταβολισμού να έχετε μέτρο σε όλα και ακόμα και αν μία μέρα ξεφύγετε λίγο, να επιστρέψετε κανονικά στις καλές σας συνήθειες!