Πώς να αντιμετωπίσω τις αυξημένες τιμές σακχάρου;

Σήμερα ολοένα και περισσότερα άτομα αναφέρουν αυξημένες τιμές σακχάρου. Είτε είναι η πρώτη φορά που βλέπεις κάτι τέτοιο στις εξετάσεις σου, είτε αυτό αφορά μία χρόνια συνθήκη, δηλαδή σακχαρώδη διαβήτη, σε αυτό το άρθρο θα βρεις τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να αντιμετωπίσεις την κατάσταση με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, χωρίς να στερηθείς!
Αρχικά το αυξημένο σάκχαρο (ή ζάχαρο κοινώς) στο αίμα είναι μια ευρέως διαδεδομένη κατάσταση. Συχνά η διάγνωση του αυξημένου σακχάρου στο αίμα ή του διαβήτη συνοδεύεται από μεγάλη ανασφάλεια για τους πιθανούς κινδύνους. Θα πρέπει όμως να γνωρίζεις ότι η θεραπεία τους είναι πολύ καλά μελετημένη, και οι γνώσεις μας πάνω στο θέμα εμπλουτίζονται συνεχώς.
Υπάρχει κατάλληλη δίαιτα; Είναι εύλογο να έχεις διάφορες απορίες σχετικά με την διατροφή που πρέπει να ακολουθήσεις και τις αλλαγές της καθημερινότητας σου. Εδώ θα βρεις τις απαντήσεις που χρειάζεσαι.
Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης;
Οι αυξημένοι δείκτες σακχάρου στο αίμα καθώς και ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελούν μια συχνή διαταραχή μεταβολισμού της γλυκόζης σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Φυσιολογικά, μετά από την κατανάλωση ενός γεύματος ή ροφήματος, η γλυκόζη αίματος (ή πιο κοινά, το «σάκχαρο» αίματος) αυξάνεται. Η αύξηση αυτή διαφέρει ανάλογα με τη σύσταση του γεύματος σε υδατάνθρακες, λιπαρά και πρωτεΐνες, αλλά και με τον όγκο του γεύματος. Σε κάθε περίπτωση, σαν απάντηση αυτού, το πάγκρεας εκκρίνει την ορμόνη ινσουλίνη η οποία βοηθά ώστε η επιπλέον γλυκόζη στο αίμα να προσληφθεί από τα κύτταρα για τις ενεργειακές τους ανάγκες, με αποτέλεσμα η γλυκόζη αίματος να μειώνεται και πάλι στα φυσιολογικά επίπεδα.
Σε ένα διαβητικό άτομο, η έκκριση ινσουλίνης είτε είναι πολύ μικρή είτε απουσιάζει. Το αποτέλεσμα είναι η γλυκόζη αίματος να αυξάνεται υπέρ του δέοντος (μια κατάσταση που ονομάζεται υπεργλυκαιμία), πράγμα το οποίο, σε χρόνια κατάσταση, οδηγεί σε διάφορα προβλήματα.
Ο σακχαρώδης διαβήτης, λοιπόν, αποτελεί μια χρόνια νόσο που χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία και οφείλεται σε μειονεκτική έκκριση ή/και δράση της ινσουλίνης.
Υπάρχουν διαφορετικά είδη σακχαρώδους διαβήτη:
- Ο προδιαβήτης είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα άτομα εμφανίζουν υψηλότερα από το κανονικό επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, όχι όμως αρκετά υψηλά ώστε να σχηματίζουν την εικόνα του σακχαρώδους διαβήτη. Είναι πολύ πιθανό τα άτομα με προδιαβήτη να παρουσιάσουν σακχαρώδη διαβήτη στην μετέπειτα ζωή τους πράγμα που μπορεί όμως και να αποφευχθεί κυρίως με αλλαγή του τρόπου ζωής.
- Ο διαβήτης τύπου Ι ο οποίος εμφανίζεται συνήθως σε παιδική ή εφηβική ηλικία. Έχει αυτοάνοση αιτιολογία και η αντιμετώπιση του βασίζεται εξαρχής στην εξωγενή χορήγηση ινσουλίνης καθώς το άτομο αυτό δεν είναι σε θέση να ρυθμίσει διαφορετικά το σάκχαρό του.
- Ο διαβήτης τύπου ΙΙ που οφείλεται σε συνδυασμό και αλληλεπίδραση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Εμφανίζεται συνήθως σε μεγαλύτερη ηλικία και αντιμετωπίζεται κυρίως με αλλαγές στην καθημερινότητα καθώς και με χορήγηση ινσουλίνης ή φαρμακευτικής αγωγής.
- Ο διαβήτης κύησης είναι μια διαταραχή τους μεταβολισμού της γλυκόζης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για την υγεία του εμβρύου. Οι γυναίκες με διαβήτη κύησης έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα στο μέλλον να αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ όμως η πρώιμη διάγνωση της νόσου και η αντιμετώπιση της κυρίως με διατροφικές αλλαγές ή και χορήγηση ινσουλίνης, όπου χρειάζεται, μειώνουν τους κινδύνους τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο.
- Άλλοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη οι οποίοι οφείλονται σε γενετικές διαταραχές της λειτουργίας των β-κυττάρων του παγκρέατος ή δράσης της ινσουλίνης, ενδοκρινοπάθειες, λοιμώξεις, νόσους του εξωκρινούς παγκρέατος (όπως η κυστική ίνωση) ή άλλες νόσους, φάρμακα ή χημικές ουσίες.

Από τι εξαρτάται η εμφάνιση του διαβήτη;
Η αλήθεια είναι πως ο διαβήτης καθώς και η εμφάνιση του σχετίζεται με διάφορους παράγοντες όπως:
- Κληρονομικότητα
- Καθιστική ζωή
- Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας
- Μη ισορροπημένη διατροφή
- Αυξημένο βάρος
- Άλλα νοσήματα όπως παχυσαρκία, πολυκυστικές ωοθήκες κ.α.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως για την θεραπεία του χρειάζεται μια πολύπλευρη αντιμετώπιση, που στοχεύει κυρίως στην αλλαγή της καθημερινότητας του ατόμου.
Το περιεχόμενο της σελίδας συνεχίζεται πιο κάτω
Eπιθυμείτε να μάθετε περισσότερα;
Αν χρειάζεστε βοήθεια ελάτε στο Ευτροφία να σας φτιάξουμε το πρόγραμμα διατροφής που θα σας βοηθήσει να πετύχετε το στόχο σας!
Ποιοι είναι οι βασικοί πυλώνες διαχείρισης του διαβήτη;
Ανάλογα με τον τύπο του διαβήτη και συνεπώς με τη σοβαρότητα της έλλειψης ινσουλίνης, τα διαβητικά άτομα ενδέχεται να χρειάζονται εξωγενή χορήγηση ινσουλίνης για τη σωστή ρύθμιση του διαβήτη. Σε κάθε περίπτωση βασική αρχή στη διαχείριση του διαβήτη αποτελεί η διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Πιο συγκεκριμένα θα μπορούσαμε να πούμε ότι όλα τα στοιχεία που έχουμε ως τώρα δείχνουν πως:
- Η σωστή διατροφή
- Η άσκηση
- Η διαχείριση του βάρους
αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του διαβήτη καθώς πολύ συχνά σχετίζεται με την παχυσαρκία.
Η ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου δεν εξαρτάται μόνο από το είδος της τροφής που καταναλώνεται αλλά και από:
- Τη συχνότητα & την ποσότητα των γευμάτων. Είναι σημαντικό οι ημερήσιες ποσότητες τροφής να καταναλώνονται κατανεμημένες σε όσο το δυνατόν περισσότερα γεύματα (5-6 γεύματα ημερησίως) και κατά συνέπεια μικρότερες μερίδες. Κάτι τέτοιο βοηθάει τον οργανισμό να διαχειριστεί με επιτυχία την αύξηση του σακχάρου όσο πιο ομαλά γίνεται.
- Το συνδυασμό των τροφών. Για παράδειγμα η κατανάλωση των υδατανθράκων είναι καλό να συνοδεύεται από τρόφιμα που περιέχουν άλλα μακροθρεπτικά συστατικά, όπως οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά, ώστε η αύξηση του σακχάρου να γίνεται πιο ομαλά και διαχειρίσιμα. Δες περισσότερα σχετικά με αυτό παρακάτω.

Τι μπορώ να τρώω;
Ίσως να σκέφτεσαι πως η παρουσία του διαβήτη σημαίνει αποκλεισμό των τροφών που σε ευχαριστούν. Τα καλά νέα είναι πως μπορείς να τρως τα αγαπημένα σου φαγητά απλά με μέτρο και σε μικρότερες μερίδες. Όπως ήδη αναφέρθηκε, οι τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες μετατρέπονται σε γλυκόζη στον οργανισμό. Υπάρχουν βέβαια κάποια είδη υδατανθράκων που αυξάνουν πιο απότομα την γλυκόζη του αίματος σε σχέση με άλλα. Για τον λόγο αυτό είναι αναγκαίος ο έλεγχος των υδατανθράκων που καταναλώνονται καθημερινά, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει τον αποκλεισμό τους από το διαιτολόγιο. Ένα γεύμα που δεν περιέχει υδατάνθρακες ενδέχεται και πάλι να αυξήσει την γλυκόζη μετά την κατανάλωσή του, αν και σε μικρότερο βαθμό.
Είναι αναγκαία η σωστή διατροφική εκπαίδευση σχετικά με το διατροφικό πλάνο που χρειάζεται να ακολουθήσεις. Με αυτό εννοούμε πως είναι σημαντικό να γνωρίζεις την περιεκτικότητα των τροφίμων σε μακροθρεπτικά συστατικά αλλά και τον συνδυασμό και τη συχνότητα που πρέπει να τα καταναλώνεις.
Κατηγορία τροφίμων | Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες |
---|---|
Αμυλούχα λαχανικά | Αρακάς, φασολάκια, καλαμπόκι, πατάτα, γλυκοπατάτα, παντζάρια, κάστανα |
Φρούτα | Φρούτα, χυμοί φρούτων, αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες |
Ψωμί & δημητριακά | Ψωμί λευκό (όλων των τύπων), ψωμί πλήρες σίκαλης ή βρώμης, φρυγανιές, παξιμάδια, κριτσίνια, κράκερ, πίτες, αλεύρι όλων των τύπων και υποπροϊόντα του, δημητριακά πρωινού, βρώμη, μούσλι, γκρανόλα, κους κους, κινόα, πλιγούρι, φαγόπυρο, ζυμαρικά, ρύζι, ποπ κορν |
Όσπρια | Φάβα, ρεβίθια, φασόλια, φασόλια μαυρομάτικα, γίγαντες, φακές, κουκιά |
Άλλες τροφές | Ζάχαρη λευκή, ζάχαρη καστανή, μέλι, σιρόπι αγαύης, μελάσα, μαρμελάδα |
Όπως αναφέρθηκε ήδη, το σημείο κλειδί για την αντιμετώπιση του διαβήτη είναι να εκπαιδευτούμε στο να συνδυάζουμε τα παραπάνω τρόφιμα (που περιέχουν υδατάνθρακες) με άλλα τρόφιμα που περιέχουν άλλα θρεπτικά συστατικά (πχ πρωτεΐνες, λιπαρά και φυτικές ίνες). Δες, για παράδειγμα, ενδεικτικές αντικαταστάσεις γευμάτων που μπορείς να κάνεις ώστε να διαχειριστείς καλύτερα το σάκχαρό σου:

Σε αυτό το σημείο είναι καλό να αναφέρουμε ότι η διατροφή Μεσογειακού τύπου, δηλαδή αυτή που ακολουθούν τα περισσότερα ελληνικά σπίτια, έχει αποδειχθεί να συμβάλλει τόσο στη σωστή αντιμετώπιση του διαβήτη όσο και στη μείωση καρδιαγγειακού κινδύνου που ίσως συνοδεύει την πάθηση.
Τι πρέπει να περιορίσω;
Επειδή η διάγνωση του διαβήτη μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα νοσήματα όπως παχυσαρκία ή καρδιαγγειακούς κινδύνους καλό θα ήταν να περιορίσεις:
- Το αλκοόλ και ροφήματα με αυξημένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη όπως είναι οι χυμοί και τα αναψυκτικά
- Την ζάχαρη ή τα απλά σάκχαρα όπως μελάσα, σιρόπι αγαύης κ.α. στον καφέ ή στο τσάι
- Τηγανιτά φαγητά υψηλά σε κορεσμένα λιπαρά
- Αλλαντικά και επεξεργασμένο κρέας που περιέχουν κακής ποιότητας λιπαρά
- Προϊόντα με αρκετή ζάχαρη, γλυκά και παγωτά καθώς επίσης και γενικά σφολιατοειδή και επεξεργασμένα/τυποποιημένα γλυκά
Η πλήρης αποφυγή της ζάχαρης και των γλυκών αποτελεί μία ξεπερασμένη αντίληψη για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Σημασία έχει η ποσότητα, η συχνότητα και ο συνδυασμός των τροφών, και όχι η πλήρης αποφυγή τους.
Τι άλλο θα μπορούσα να κάνω για τη διαχείριση του σακχάρου;
Είναι αποδεδειγμένο πως σημαντικός σύμμαχος στην αντιμετώπιση του διαβήτη είναι η φυσική δραστηριότητα. Η άσκηση συμβάλλει αποτελεσματικά στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα αλλά και του βάρους βελτιώνοντας συγχρόνως την ποιότητα ζωής.
- Γενικά η άσκηση που συνίσταται είναι μέτριας έντασης, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να σκεφτείς τα τετριμμένα πχ. περπάτημα! Διάλεξε τον τύπο δραστηριότητας που σου ταιριάζει καλύτερα και σε ικανοποιεί ώστε να μην βαρεθείς σύντομα και τα παρατήσεις! Αν προτιμάς τον χορό, την ποδηλασία, την κολύμβηση ξεκίνα με αυτό.
- Ξεκίνα σταδιακά και σταθερά… Με αυτό εννοούμε πως είναι καλό να θέσεις στόχους που να σου είναι εύκολοι. Για παράδειγμα, ξεκίνα με 30 λεπτά άσκησης την ημέρα είτε συνεχόμενα ή και διακεκομμένα σε δεκαπεντάλεπτες δραστηριότητες. Με τον καιρό δούλεψε στο να αυξήσεις την διάρκεια και την ένταση των ασκήσεων.
- Η άσκηση πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Συνιστάται άσκηση μέτριας έντασης (πχ περπάτημα) τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα ή έντονη δραστηριότητα (όπως τρέξιμο) 75-90 λεπτά εβδομαδιαίως. Η συστηματικότητα είναι ίσως και το πιο βασικό σημείο στην προσπάθεια σου αυτή. Πάντα θα υπάρχουν φορές που η όρεξη θα λείπει, θα βαριέσαι ή δε θα έχεις χρόνο γι’ αυτό. Φρόντισε να την εντάξεις στο πρόγραμμα σου με τον τρόπο που σε εξυπηρετεί!

Μύθοι & Αλήθειες για τον διαβήτη:
Αν είμαι διαβητικός δεν πρέπει να τρώω ζάχαρη
Σίγουρα η κατανάλωση ζάχαρης και γλυκών πρέπει να περιοριστεί- χωρίς αυτό να σημαίνει πως αν κάποια φορά τύχει να τα καταναλώσεις ήρθε και το τέλος του κόσμου. Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως στη διαχείριση του διαβήτη, πέρα από το είδος της τροφής, παίζει ρόλο και η ποσότητα. Συνεπώς τροφές όπως το λίγο μέλι, μια κουταλιά ζάχαρη ή ένα κομμάτι σοκολάτας δεν είναι απαγορευτικές αρκεί η κατανάλωση τους να είναι ελεγχόμενη. Εδώ είναι σημαντικό να επισημανθεί η σημασία του συνδυασμού των τροφών. Για παράδειγμα αντί να καταναλώσεις μια φέτα ψωμί με μέλι θα ήταν καλύτερο να προτιμήσεις μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης με φυστικοβούτυρο και μέλι. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το σάκχαρο του αίματος δε θα ανέβει πολύ απότομα.
Η ινσουλίνη χορηγείται πάντα και εφ’ όρου ζωής
Σε άτομα με διαβήτη τύπου Ι ναι. Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ (ή διαβήτη κύησης) χρειάζεται να λάβουν ινσουλίνη μόνο για κάποιο χρονικό διάστημα, όπως μετά την διάγνωση τους, και έπειτα να διακόψουν.
Η ινσουλίνη κατά τη θεραπεία ενδέχεται να φέρει υπογλυκαιμία
Αυτή είναι ίσως η συχνότερη ανησυχία των ατόμων που υποβάλλονται στη χορήγηση ινσουλίνης. Η αλήθεια είναι πως αυτό είναι δυνατό να συμβεί αν υπάρχει περίσσεια ινσουλίνης στο αίμα ώστε να μειωθούν κατά πολύ τα επίπεδα σακχάρου. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην παραλείπεις γεύματα, να έχεις πάντα κάποιο σνακ μαζί σου και να μην υποβάλλεις τον οργανισμό σου σε υπερβολές όπως εξαντλητική άθληση ή αυξημένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών που θα μπορούσαν να τον επιβαρύνουν.

Συχνές ερωτήσεις:
Αν δεν είμαι διαβητικός και τρώω πολλά γλυκά θα πάθω ζάχαρο;
Δεν είναι η πρόσληψη ζάχαρης που δημιουργεί «ζάχαρο». Όπως αναφέρθηκε, παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, ο τρόπος ζωής, το αυξημένο βάρος, η μη ισορροπημένη διατροφή ή και η συνύπαρξη άλλων νοσημάτων είναι αυτοί που συμβάλλουν στη διαταραγμένη διαχείριση του σακχάρου. Τα γλυκά δεν αποτελούν μια ωφέλιμη τροφή για τον οργανισμό γι’ αυτό και η συνεχής κατανάλωση τους δεν προτείνεται, όμως δεν είναι αυτά που θα προκαλέσουν σακχαρώδη διαβήτη.
Πρέπει να τρώω ανά 3 ώρες;
Γενικά είναι σημαντικό για την ρύθμιση του σακχάρου οι ημερήσιες ποσότητες τροφής να καταναλώνονται κατανεμημένες σε όσο το δυνατόν περισσότερα γεύματα. Κάτι τέτοιο βοηθάει τον οργανισμό να διαχειριστεί με επιτυχία την αύξηση του σακχάρου μετά από κάθε γεύμα. Θέλουμε η αύξηση του σακχάρου να μην είναι μεγάλη, και αυτό επιτυγχάνεται με το να καταναλώνονται μικρές ποσότητες τροφής και συχνά. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι πρέπει να είσαι συνεχώς με το ρολόι ώστε να τρως αναγκαστικά κάθε 3 ώρες αρκεί να θυμάσαι πως πρέπει να καταναλώνεις συχνά γεύματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Μπορώ να καταναλώνω στέβια αν έχω ζάχαρο;
Οι μη θερμιδογόνες, γλυκαντικές ουσίες, όπως η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη, η στέβια μπορεί να αποτελέσουν μια αποδεκτή υποκατάσταση των γλυκαντικών που περιέχουν θερμίδες και απλά σάκχαρα όπως η ζάχαρη, το μέλι, η φρουκτόζη κλπ. Η αντικατάσταση της ζάχαρης με τέτοιες γλυκαντικές ουσίες έχει ως στόχο τη μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων και υδατανθράκων. Ωστόσο η κατανάλωση τους πρέπει να γίνεται με μέτρο.
Μπορώ να τρώω λαχανικά και φρούτα όπως ντομάτα ή μπανάνα αν έχω ζάχαρο;
Ναι. Είναι αλήθεια πως κάποιες τροφές όπως η ντομάτα , το καρότο και η μπανάνα έχουν αποκτήσει κακή φήμη και γι’ αυτό δεν προτιμούνται από άτομα με αυξημένο σάκχαρο. Δεν υπάρχει λόγος όμως να περιορίσεις συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά από τη διατροφή σου. Αυτό που θα πρέπει να προσέξεις είναι η ποσότητα στην οποία τα καταναλώνεις. Για παράδειγμα μια μεσαία ντομάτα θα σου αποδώσει τα ίδια γραμμάρια υδατανθράκων με ένα φλιτζάνι αγγούρι.
Μπορώ να κάνω διαλειμματική νηστεία αν έχω ζάχαρο;
Γενικά, η διαλειμματική νηστεία έχει φανεί αποτελεσματική στη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει κυρίως μέσα από την επίδρασή της στο βάρος (εφόσον το πρωτόκολλο που ακολουθείται βοηθάει τη μείωση του βάρους, μέσω αυτού βελτιώνεται και η ρύθμιση του σακχάρου). Παρ’ όλα αυτά, η διαλειμματική νηστεία δεν ταιριάζει σε όλους. Το σημαντικό εδώ είναι να βρεις έναν τρόπο διατροφής που να μπορείς να ακολουθήσεις μακροπρόθεσμα.
Συνοψίζοντας
Ο Διαβήτης (και οι αυξημένες τιμές σακχάρου) είναι συχνά ένα θέμα ταμπού και η διάγνωσή του συνοδεύεται από μεγάλη ανασφάλεια για τους πιθανούς κινδύνους. Επομένως, δε σε αδικούμε αν όλα τα παραπάνω σου φαίνονται βουνό… Όμως:
- Αλλαγές στη διατροφή και το βάρος και μόνο είναι αρκετές για να δεις σημαντική βελτίωση στις τιμές σακχάρου ειδικά σε περίπτωση που το βάρος σου είναι άνω του φυσιολογικού.
- Το σάκχαρο είναι άμεσα σχετιζόμενο και με το τι ακριβώς καταναλώνουμε, είναι σημαντικό να υιοθετήσεις μια διατροφή μεσογειακού τύπου.
- Αλλαγές στις συνήθειες άσκησης σου θα συμβάλλουν θετικά στην ρύθμιση του σακχάρου.
- Ενημερώσου σωστά από τον γιατρό σου για την ινσουλίνη και τη θεραπεία που ενδεχομένως πρέπει να ακολουθήσεις.
Αν χρειάζεσαι βοήθεια στο να εντάξεις τις αλλαγές αυτές όσο πιο ομαλά γίνεται στη διατροφή σου, κλείσε άμεσα μαζί μας ένα ραντεβού και έλα να ανακαλύψουμε μαζί τον πιο εύκολο τρόπο! Και πού ξέρεις, ίσως στην πορεία δεις ότι αυτός ο νέος τρόπος ζωής σου προσφέρει ένα σωρό οφέλη πέρα από τη ρύθμιση του σακχάρου σου. Αυτό σημαίνει περισσότερη ενέργεια μέσα στη μέρα, περισσότερη αυτοπεποίθηση με το σώμα σου ακόμα και μεγαλύτερη ευχαρίστηση όταν θα καταναλώσεις ένα γλυκό, ξέροντας ότι δεν θα σου κάνει κακό!