5 μυστικά για να ξαναβρείτε το μέτρο στις μερίδες σας!
Αισθάνεστε κι εσείς πως όταν χάνετε το μέτρημα στην ποσότητα του καθημερινού φαγητού χάνετε και τον έλεγχο στο βάρος σας; Σας αποκαλύπτουμε τα μυστικά που θα σας βοηθήσουν να βρείτε ξανά το μέτρο στο πιάτο σας, αλλά και πώς να τα υιοθετήσετε!
- Προσπαθήστε να μην μένετε πολλές ώρες νηστικοί
Θα έχετε, ίσως, παρατηρήσει ότι τείνουμε να καταναλώνουμε σημαντικά μεγαλύτερες μερίδες όταν πεινάμε πολύ. Και πώς να μη συμβαίνει αυτό άλλωστε, όταν αφήνουμε νηστικό τον οργανισμό μας και χωρίς ενέργεια για περισσότερο από 3-4 ώρες; Παρ’ ότι ο ιδανικός αριθμός γευμάτων για κάθε άνθρωπο είναι διαφορετικός, μια καλή ιδέα είναι να καταναλώνουμε περίπου 5 γεύματα την ημέρα (3 κύρια γεύματα και 1-2 σνακ ενδιάμεσα). Με αυτό τον τρόπο, μετριάζετε το αίσθημα της πείνας και θα είστε σε θέση να ρυθμίσετε καλύτερα την ποσότητα του γεύματός σας.
- Ακούστε προσεκτικά το σώμα σας
Δεν πρόκειται για κάποιο μεγάλο μυστικό! Εκτός από το τεχνικό κομμάτι του υπολογισμού της ποσότητας, πρέπει να είστε εξίσου καλοί ακροατές σε όλα τα σήματα που σας στέλνει ο οργανισμός σας. Πράγματι , αυτός είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσετε την κατανάλωση φαγητού τη σωστή στιγμή. Να πώς θα το καταφέρετε:
- Μην ξεκινήσετε ένα γεύμα εάν δεν είστε πραγματικά πεινασμένοι.
- Φάτε αργά, σε ήρεμο και ευχάριστο περιβάλλον.
- Παρατηρήστε το γεύμα σας και μασήστε αρκετά καλά την κάθε σας μπουκιά.
- Μερίδες στο σπίτι, μερίδες έξω από το σπίτι
Ποια είναι διαφορά; Τεράστια και αυτό έχει σημασία. Η ποσότητα της μερίδας στα γεύματα που σερβίρονται σε εστιατόρια είναι 2 φορές μεγαλύτερη από αυτή που σερβίρουμε στο σπίτι, ακόμα και στις σαλάτες. Μερικές χρήσιμες συμβουλές για να μη χάνετε το μέτρο στα γεύματα εντός ή εκτός σπιτιού:
- Φροντίστε να ξεκινάτε το γεύμα σας με τη σαλάτα ή/και με τα συνοδευόμενα λαχανικά.
- Επιλέξτε πιάτο μέχρι 25 εκατοστά και μπολ με ατομική σαλάτα.
- Σερβίρετε τα σύνθετα φαγητά όπως μουσακάς ή παστίτσιο στο μισό μέρος του πιάτου σας. Εάν τα καταναλώσετε εκτός σπιτιού, μοιραστείτε κάποιο πιάτο με την παρέα σας ή ζητήστε εξ αρχής να κρατήσετε τη μισή ποσότητα και να την πάρετε πακέτο στο σπίτι.
- Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη μερίδα!
Πέραν των παραπάνω μην ξεχνάτε όμως έναν ακόμη παράγοντα ο οποίος μπορεί εύκολα να αυξήσει το θερμιδικό περιεχόμενο ενός φαγητού και αφορά τον τρόπο παρασκευής του γεύματός μας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της πατάτας: κατά το τηγάνισμα τείνει να απορροφά μια μεγάλη ποσότητα λαδιού, κάτι που δε συμβαίνει κατά το ψήσιμο ή το βρασμό της.
Ένας άλλος παράγοντας είναι τα πρόσθετα συστατικά. Δώστε μεγάλη προσοχή στα επιπλέον υλικά τα οποία χρησιμοποιείτε κατά το μαγείρεμα. Γενικά όσο πιο πλούσιο γίνει ένα πιάτο, (εκτός αν πρόκειται για λαχανικά) τόσο πιο μικρή μερίδα σας αντιστοιχεί.
- Χρησιμοποιείστε τις σωστές μεζούρες
Σας μπερδεύουν οι μεζούρες και οι ζυγαριές; Με αυτό τον εύχρηστο και αποτελεσματικό τρόπο από την καμπάνια «Μερίδες: το μέγεθος μετράει» του Mednutrition, εμπνευσμένο από διάφορα καθημερινά αντικείμενα, θα μπορείτε πάντα να υπολογίζετε οποιαδήποτε ποσότητα, σε οποιοδήποτε είδος:
- 30 γρ. = σπιρτόκουτο
- 45 γρ.= 2 αλκαλικές μπαταρίες
- 85 γρ. = ποντίκι υπολογιστή
- 90 γρ. = εσωτερικό μιας παλάμης
- 120 γρ.= παλάμη με αντίχειρα (χωρίς τα υπόλοιπα δάκτυλα)
- 180 γρ.= παλάμη με αντίχειρα (μέχρι το μέσον του δείκτη)
- 200 γρ. = κονσέρβα= σαπούνι
- 200 γρ. ½ φλιτζ. = λάμπα
- 1 φλιτζ.= 1 γροθιά
- 1 & ½ φλ. = 1 & ½ cd
- 1 κουταλιά γλυκού= 1 ευρώ
- 1 κουταλιά σούπας= 2 πούλια
Για έναν ακόμα πιο ολοκληρωμένο έλεγχο των γευμάτων και του βάρους κατεβάστε την εφαρμογή μας “Eutrofia” και κράτησε το δικό σας αναλυτικό ημερολόγιο διατροφής.