Τι είναι η σόγια;

Η παρεξηγημένη σόγια είναι ένα όσπριο που αποτελεί μέρος της παραδοσιακής διατροφής των ασιατικών κοινωνιών, με τη μορφή του tofu (μαλακό τυρί), της σάλτσας ή του γάλακτος σόγιας. Τελευταία, το συγκεκριμένο τρόφιμο φυτικής προέλευσης έχει προκαλέσει έντονα το ενδιαφέρον των ερευνητών και του κοινού.

 

Τι περιέχουν οι σπόροι σόγιας;

Είναι μικροί αλλά πλούσιοι σε πρωτεΐνη και άλλα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτοστερόλες. Ακολουθεί η διατροφική αξία 100 γραμμαρίων σπόρων σόγιας:

Ενέργεια Πρωτεΐνες Λιπαρά Υδατάνθρακες Φυτοστερόλες
565 Kcal 9,8 g 25,3 g 50 g 160mg

Βέβαια, η αρκετά υψηλή περιεκτικότητα των σπόρων σε θρεπτικά συστατικά, αποτελεί ανησυχία και αντικείμενο μελέτης. Ο βασικός λόγος είναι ότι ορισμένα από τα περιεχόμενα θρεπτικά συστατικά όπως οι τανίνες, βρίσκονται σε τέτοιες ποσότητες που αν καταναλωθούν τακτικά παρεμποδίζουν την πέψη και την απορρόφηση των πρωτεϊνών και των μετάλλων στον οργανισμό.  Ευτυχώς όμως, τα εν λόγω συστατικά είναι αρκετά ευάλωτα. Το ξέρατε ότι οι μέθοδοι επεξεργασίας (βρασμός και ψήσιμο) μειώνουν σημαντικά την περιεκτικότητα των συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών στα τρόφιμα από σόγια;

Ποια είναι τα προϊόντα με βάση τους τη σόγια;

Στην πραγματικότητα παρασκευάζονται περισσότερα από 120 βρώσιμα προϊόντα με πρώτη ύλη τη σόγια. Τα πιο κοινά από αυτά θα τα βρείτε σε δύο παραλλαγές: τα ζυμωμένα τρόφιμα, τα οποία περιλαμβάνουν τις διάφορες σάλτσες σόγιας και τα μη ζυμωμένα τρόφιμα τα οποία περιλαμβάνουν το tofu, το γάλα και τους καρπούς σόγιας.

Πώς επιδρά η κατανάλωση σόγιας στην υγεία μας;

Καθότι η σόγια αποτελεί μια τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και μέταλλα όπως μαγνήσιο και κάλιο, υπάρχει η πεποίθηση ότι πιθανότατα να έχει έχει κάποια επίδραση στη δραστηριότητα του ενδοκρινικού συστήματος και στη λειτουργία των θυρεοειδών αδένων. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν επαληθεύεται από επιστημονικές μελέτες.

Την ίδια στιγμή, ένα άλλο θέμα κρίνεται αμφιλεγόμενο: ενώ οι καταναλωτές των προϊόντων σόγιας έδειχναν να παρουσιάζουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, πλέον το στοιχείο αυτό δεν επιβεβαιώνεται. Από την άλλη, η συστηματική ένταξη της σόγιας στη διατροφή μειώνει ελαφρώς την αρτηριακή πίεση, με ισχυρότερη δράση σε άτομα που έχουν υπέρταση ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει τη λειτουργία των αγγείων.

Το πιο σημαντικό νέο, είναι ότι ορισμένα συστατικά της σόγιας μπορούν να αυξήσουν  τα επίπεδα οιστραδιόλης, του πιο δραστικού οιστρογόνου που εκκρίνεται από τις ωοθήκες, στον οργανισμό των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Ως εκ τούτου η κατανάλωση σόγιας μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών ως προς την ασφάλεια των τροφίμων έχει μειωθεί σημαντικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα από πλευράς εταιρειών την μεγαλύτερη ακρίβεια στην επισήμανση των γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων στις συσκευασίες. Μάλιστα με βάση τη νομοθεσία δεν επιτρέπεται πλέον η διάθεση γενετικά τροποποιημένου προϊόντος στην αγορά εάν αυτό δεν καλύπτεται από έγκριση. Ως καταναλωτές, έχετε λοιπόν τη δυνατότητα ενημέρωσης και επιλογής.

Τέλος, πέρα από την προστατευτική της δράση, η σόγια αποτελεί και μια εναλλακτική επιλογή. Ιδανικό στοιχείο για τη διατροφή vegan όσο και για το μενού σε περιόδους νηστείας. Στην Ανατολή πάντως η σόγια αποκαλείται «το κρέας από το χωράφι», και θεωρείται μια τροφή για το σώμα αλλά και το πνεύμα!