Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τα τεστ δυσανεξίας. Tα συγκεκριμένα τεστ υπόσχονται πως εντοπίζουν τις τροφές οι οποίες «μπλοκάρουν» το μεταβολισμό και οι οποίες εάν αφαιρεθούν από το καθημερινό διαιτολόγιο θα οδηγήσουν σε απώλεια βάρους.  Είναι πράγματι έτσι;

Τι είναι η τροφική δυσανεξία και ποιά είναι τα συμπτώματά της;

Ως τροφική δυσανεξία ορίζεται η αδυναμία του οργανισμού να μεταβολίσει κάποιο συστατικό της τροφής, με αποτέλεσμα αλλαγές στη δομική φυσιολογία του οργανισμού μετά την κατανάλωση του. Τα ακόλουθα συμπτώματα εμφανίζονται στα άτομα με δυσανεξία:

  • Φούσκωμα,
  • Αέρια,
  • Διάρροια,
  • Ναυτία, και
  • Εμετός

Ποιες μορφές δυσανεξίας είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες;

Οι μόνες δυσανεξίες που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες είναι η δυσανεξία στη λακτόζη και στη γλουτένη (γνωστή και ως κοιλιοκάκη) και χαρακτηρίζονται από έντονα γαστρεντερικά συμπτώματα (πόνο στην κοιλιακή χώρα, έντονο φούσκωμα κλπ).

Τι είναι τα τεστ δυσανεξίας και ποιά είδη τεστ υπάρχουν;

Τα τεστ δυσανεξίας είναι τεστ που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό της τροφικής δυσανεξίας. Τα πιο συνηθισμένα τεστ δυσανεξίας είναι τα ακόλουθα:

  • Hλεκτρο-διαγνωστικό τεστ (Vega test). Το Vega Test μετρά την ηλεκτρομαγνητική αγωγιμότητα του σώματος με τη χρήση ηλεκτροδίων.
  • Κυτταρο-τοξικό τεστ (Bryan’s test, Alcat test). Είναι ένα τεστ αίματος, όπου τα λευκά αιμοσφαίρια αναμειγνύονται με εκχυλίσματα τροφών που έχουν έρθει σε επαφή με ένζυμα του γαστρεντερολογικού σωλήνα
  • ‘Ελεγχος IgG αντισωμάτων. Αιματολογικά τεστ που βασίζονται στην μέτρηση ειδικών αντισωμάτων IgG (συνήθως IgG4), έναντι ενός αριθμού τροφίμων και συντηρητικών

Μπορεί η τροφική δυσανεξία να ευθύνεται για την πρόσληψη βάρους;

Δυστυχώς όχι, η τροφική δυσανεξία δεν μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους  και καμία έρευνα έως σήμερα δεν έχει καταφέρει να αποδείξει πως η τροφική δυσανεξία επιφέρει αύξηση βάρους στον άνθρωπο που την εμφανίζει.

Οι μόνες τεκμηριωμένες  δυσανεξίες (της λακτόζης και της γλουτένης) μόνο σε απώλεια βάρους μπορούν να οδηγήσουν.

 

Με άλλα λόγια, η χρήση των τεστ δυσανεξίας για τη διαχείριση του βάρους είναι επιστημονικά αβάσιμη.

Μάλιστα, η χρήση του τεστ δυσανεξίας γι’ αυτό το σκοπό έχει απαγορευτεί από το Υπουργείο Υγείας με σχετική απόφασηστις 24/08/2016 προκειμένου να διαφυλαχτούν οι καταναλωτές.

Πώς γίνεται κάποιοι άνθρωποι να χάνουν βάρος με τα τεστ δυσανεξίας;

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα του τεστ δυσανεξίας, πρέπει να αποκλείσουμε από τη διατροφή μας ορισμένα τρόφιμα τα οποία υποτίθεται ότι «μπλοκάρουν» τον μεταβολισμό μας. Αφαιρώντας, όμως, αρκετά τρόφιμα από το καθημερινό διαιτολόγιο, καταφέρνουμε ουσιαστικά να μειώσουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε (ενεργειακό έλλειμμα) και κατά συνέπεια οδηγούμαστε σε απώλεια βάρους.

Αυτό ακριβώς που θα έκανε και ένα πρόγραμμα διατροφής δηλαδή. Χωρίς όμως να το σκεφτούμε παραπάνω, θεωρούμε εσφαλμένα πως τα χ τρόφιμα έφταιγαν για την αύξηση του βάρους μας -ακόμα και όταν μερικά από αυτά έχουν ελάχιστες θερμίδες (όπως τα λαχανικά ή το λεμόνι)- και έτσι ενισχύουμε το φαύλο κύκλο των τεστ δυσανεξίας.

Ποιά είναι η εναλλακτική λύση;

Δυστυχώς η αναζήτηση της μαγικής λύσης για τη μείωση του βάρους μας φαντάζει πιο ελκυστική και πιο εύκολη μέθοδος -και λίγο απενοχοποιητική επίσης- σε σχέση με την απλή σύσταση του να τρώμε κάτι λιγότερο και να κινούμαστε λίγο παραπάνω.

Ωστόσο, ακριβώς επειδή η διατροφή σχετίζεται άμεσα με την υγεία, είναι σημαντικό να εμπιστευόμαστε σοβαρούς και εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας και να μην εναποθέτουμε τις ελπίδες μας σε αβάσιμα τεστ.

Κλείνοντας ένα ραντεβού ή απευθύνοντας μία ερώτηση στην ομάδα του Ευτροφία θα ενημερωθείτε σωστά για τις αλλαγές και βελτιώσεις που αναζητάτε στη διατροφή σας. Άλλωστε η καλή διατροφή και ο έλεγχος του βάρους είναι σημαντικό να γίνονται τρόπος ζωής και να μη συνδέονται με περιορισμούς και στερήσεις.

 

Πηγές: British Dietetic Association Food Fact Sheet on Food Allergy and Intolerance testing