Δείτε παρακάτω τις πιο συχνές ερωτήσεις για την δίαιτα χωρίς γλουτένη!

 

Τι είναι η γλουτένη;

Η γλουτένη είναι απλούστατα ένα είδος πρωτεΐνης που βρίσκεται σε κοινά δημητριακά (βασικά το σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη) και τα προϊόντα τους. Την περιέχουν, λοιπόν, όλα τα κοινά αρτοσκευάσματα (ψωμί, κριτσίνια κλπ), τα ζυμαρικά από τα παραπάνω δημητριακά καθώς και το ψωμί τύπου ντίνκελ.

 

Προκαλεί γαστρεντερικά προβλήματα (κοιλιακό άλγος, φουσκώματα κλπ);

Η γλουτένη μπορεί να προκαλέσει πολύ έντονα γαστρεντερικά (και μη) συμπτώματα σε ανθρώπους που πάσχουν από κοιλιοκάκη (μία ασθένεια όπου παρουσιάζεται φλεγμονή του γαστρεντερικού μετά την κατανάλωση γλουτένης) είτε από αλλεργία στο σιτάρι. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια διερευνάται ένα φάσμα διαταραχών με το όνομα «ευαισθησία στη γλουτένη» που περιλαμβάνει πολλά και διαφορετικά συμπτώματα, από πόνο στην κοιλιά και γαστρεντερικές διαταραχές, μέχρι πονοκεφάλους, εκζέματα και άλλα, και τα οποία φαίνεται να εξαφανίζονται μετά την αποχή από γλουτένη.

 

Πόσο πιθανό είναι να είστε ευαίσθητοι στη γλουτένη;

Όχι πολύ: μόλις 0,6-6% του πληθυσμού δηλώνει να το έχει (με τους αριθμούς αυτούς ακόμα να είναι ανεπιβεβαίωτοι). Είναι πράγματι ύποπτο ότι μέσα στον τελευταίο χρόνο εμφανίστηκαν τόσοι άνθρωποι με… δυσανεξία στη γλουτένη. Μήπως τελικά φταίει ότι το ακούμε (και το βλέπουμε στα ράφια του σουπερμάρκετ) πλέον τόσο συχνά που πειστήκαμε ότι το έχουμε και εμείς; Μήπως στηριζόμαστε σε ψευδή τεστ (τα γνωστά «τεστ δυσανεξίας») που ουδεμία επιστημονική υποστήριξη έχουν για να μας διαγνώσουν; Μήπως, τέλος, υπάρχουν πολλά συμφέροντα πίσω από αυτή την μόδα της δυσανεξίας στη γλουτένη και έτσι εξηγείται γιατί ξαφνικά παντού ακούμε για την γλουτένη;

 

Θα αδυνατίσω αν βγάλω την γλουτένη από την διατροφή μου;

Τέλος, αν αναρωτιέστε γιατί ο Χ φίλος σας αδυνάτισε όταν σταμάτησε να τρώει ψωμί και ζυμαρικά με γλουτένη, σκεφτείτε απλώς πόσα τρόφιμα έπρεπε να αποκλείσει από το διαιτολόγιό του, από ζυμαρικά και ψωμί μέχρι μπισκοτάκια, κρουασανάκια και άλλα πολλά (και πόσες θερμίδες κατ’ επέκταση).