Πλήθος μελετών (αλλά και μία απλή σκέψη όσων γνωστών έχουν χάσει βάρος) το επιβεβαιώνουν: δεν είναι το θέμα να μειώσει κανείς το βάρος του (δεν είναι μόνο αυτό δηλαδή), σημασία έχει και πως θα το διατηρήσει μειωμένο στην πορεία. Όσο μεγαλύτερο διάστημα, μάλιστα, διατηρηθεί η απώλεια του βάρους, τόσο το καλύτερο για την υγεία και την συνολική ευεξία αυτού του ανθρώπου.

Τι πρέπει να κάνετε για να διατηρήσετε το βάρος σας στην πορεία;

Τι λένε οι μελέτες λοιπόν; Τα επιστημονικά δεδομένα κατά καιρούς αναδεικνύουν διάφορες τακτικές ως πιο αποτελεσματικές στη διαχείριση του βάρους. Ουσιαστικά περιγράφουν ποιες είναι οι διαφορές όσων διατηρούν το βάρος τους μειωμένο σε σύγκριση με όσους δεν τα καταφέρνουν. Συνοπτικά σας τα παρουσιάζουμε παρακάτω:

 • Αυτοπαρακολούθηση: με άλλα λόγια η καταγραφή της καθημερινότητας στο φαγητό βοηθάει να μένει κανείς εντός ενός λογικού ορίου, από πλευράς ποσοτήτων και συνολικής ενέργειας. Το ίδιο κάνει και η παρακολούθηση του βάρους ανά τακτά (και λογικά) χρονικά διαστήματα.
 • Περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών: μιλάει από μόνο του!
 • Συχνότερες υγιεινές επιλογές τροφίμων και γενικά διαθέσιμα σνακ με λίγες θερμίδες: τόσο ο προγραμματισμός όσο και οι σωστές διατροφικές επιλογές μπορούν συχνά να μας…σώσουν από κάτι λιγότερο υγιεινό που είναι απλά διαθέσιμο. Πόσες φορές δεν έχετε σκεφτεί, ενώ πεινάτε, να φάτε κάτι, που υπό άλλες συνθήκες δε θα περνούσε από το μυαλό σας;
 • Θετικότερη σκέψη και διαχείριση ερεθισμάτων: όλα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της συμπεριφορικής τροποποίησης και πολύ χαρακτηριστικά οι σκέψεις όσων διατηρούν το βάρος που έχασαν είναι ως εξής:
  • Σε περίπτωση που έπαιρναν βάρος ενίσχυαν τις σκέψεις για τις προηγούμενες επιτυχίες τους
  • Όταν ήταν σε πρόγραμμα δίαιτας, ενθάρρυναν τον εαυτό τους να εστιάζει στα θετικά
  • Ήταν πιο συχνά πρόθυμοι να αγνοήσουν την έντονη επιθυμία για φαγητό (food cravings)
  • Ταυτόχρονα, ένιωθαν πως έκαναν την λιγότερη προσπάθεια για τη διατήρηση του βάρους! Αυτό το τελευταίο σχετίζεται με την αυτοματοποίηση και το να κάνει κανείς κτήμα του τις καλές επιλογές, ώστε συχνά, κατ’επανάληψη και αυτοματοποιημένα να επιλέγει υγιεινά ή υγιεινότερα από πριν.
 • Φυσική δραστηριότητα: καθώς μεγαλώνουμε, η μυική μάζα μειώνεται, κάτι που έχει αντίκτυπο και στις καύσεις μας (βλ Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός). Η φυσική δραστηριότητα, τόσο η αερόβια όσο και η αναερόβια, βοηθάει το σώμα να έχει καλύτερα επίπεδα μυική μάζας και καύσεων, βοηθώντας έμμεσα και στη διατήρηση του βάρους.

Πώς θα έχετε μια επιτυχημένη απώλεια βάρους;

Δεν υπάρχει μαγική συνταγή αλλά ούτε και μαγική δίαιτα: για κάθε άνθρωπο χρειάζονται τροποποίηση διαφορετικοί παράγοντες και είναι διαφορετικός και ο τρόπος που θα τροποποιηθούν προκειμένου να του ταιριάζουν και να μπορεί να τις υποστηρίξει.  Θα ζητούσαμε ποτέ από όλους τους ανθρώπους της γης να έχουν το ίδιο πρόγραμμα διατροφής; Όχι!

Χτίζοντας λοιπόν τις συνήθειες που θα σας πάνε πιο μακριά και παράλληλα χτίζοντας τη σκέψη που χρειάζονται αυτές οι συνήθειες, θα έχετε ένα μακροπρόθεσμα σταθερό και υγιές βάρος. Εσείς, τι θέλετε να πετύχετε;

Μάθετε περισσότερα για το πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε να το πετύχετε εδώ!