Πόσες φορές έχετε ακούσει ότι «φταίει ο μεταβολισμός μου που δεν χάνω βάρος?» ή ότι «είναι θέμα μεταβολισμού που εγώ δεν μπορώ να χάσω βάρος ενώ ο τάδε φίλος μου τρώει τα πάντα και παραμένει αδύνατος»;

Η αλήθεια είναι ότι οι παραπάνω ισχυρισμοί είναι  μάλλον ανακριβείς. Εξηγούμε επιγραμματικά τι ισχύει και τι όχι σε σχέση με τον μεταβολισμό:

Τι ισχύει:

  • Ο μεταβολισμός ενός υγιούς ανθρώπου επηρεάζεται από πολύ συγκεκριμένους παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το ύψος, το βάρος και η σύσταση του σώματος (δηλαδή από το ποσοστό λίπους και μυϊκής μάζας). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δύο άνθρωποι με κοντινά τα παραπάνω χαρακτηριστικά έχουν περίπου τον ίδιο μεταβολισμό.
  • Οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν χαμηλότερο μεταβολισμό από κάποιους αδύνατους ανθρώπους, όταν η συσσώρευση λίπους είναι μεγάλη στους πρώτους. Αυτό, φυσικά, δεν ισχύει για όλους τους ανθρώπους και πρέπει να εξετάζεται ανά περίπτωση.
  • Όσο μεγαλώνουμε, ο μεταβολισμός μας μειώνεται, επειδή μειώνεται η μυϊκή μάζα. Αυτό εξηγεί πολλές φορές την δυσκολία να χάσει κανείς βάρος όσο περνάνε τα χρόνια, αν και πάλι, η μείωση αυτή δεν είναι απαγορευτική στο να χάσει κανείς βάρος σε οποιαδήποτε ηλικία.

Τι δεν ισχύει:

  • Ο μεταβολισμός μας δεν  επηρεάζεται από τον αριθμό των γευμάτων που κάνουμε μέσα στην ημέρα, όπως πολλοί νομίζουν. Τα συχνά και μικρά γεύματα ίσως βοηθούν σε άλλες παραμέτρους (όπως το να μην πεινάμε κατά τη διάρκεια της ημέρας) αλλά δεν φαίνεται να επηρεάζουν τον μεταβολισμό μας.
  • Οι αδύνατοι άνθρωποι δεν έχουν απαραίτητα καλύτερο μεταβολισμό από τους υπέρβαρους ανθρώπους, ειδικά αν συγκρίνουμε έναν αγύμναστο αδύνατο άνθρωπο με ένα γυμνασμένο και υπέρβαρο άτομο.
  • Τα περισσότερα διατροφικά τρικ όπως το νερό με λεμόνι, ο ανανάς και τα περισσότερα σκευάσματα που κυκλοφορούν δεν βελτιώνουν τον μεταβολισμό μας.
  • Δεν υπάρχουν τρόφιμα που κολλάνε το μεταβολισμό μας και άρα αν αφαιρεθούν από τη διατροφή μας θα μας βοηθήσουν να χάσουμε βάρος. Δυστυχώς το τεστ που υπόσχεται πως θα κάνει αυτή τη δουλειά, είναι απλώς μία απάτη.

Τελικά τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τον μεταβολισμό μας;

Επειδή το να… γίνουμε νεότεροι σε ηλικία ή το να αλλάξουμε φύλο (αν είμαστε γυναίκες) ή, τέλος, να πάρουμε ύψος και βάρος για να αυξηθεί ο όγκος του σώματός μας και άρα και ο μεταβολισμός μας δεν είναι ρεαλιστικές εναλλακτικές, ο μόνος σίγουρος και 100% αποτελεσματικός τρόπος να αυξήσουμε τον μεταβολισμό μας είναι ένας:

Να γυμναστούμε, και δη, με βάρη!! Μόνο έτσι θα βελτιώσουμε την σωματική μας σύσταση και τον μυϊκό ιστό, άρα και τον μεταβολισμό μας!