Είναι γνωστό πως τόσο η αντικαταθλιπτική αγωγή όσο και η αντιψυχωσική αγωγή συνδέονται με αύξηση του βάρους: τα περισσότερα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για την κατάθλιψη και άλλες αντίστοιχες αγχώδεις διαταραχές, επιδρούν στο σωματικό βάρος, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο. Ας δούμε αναλυτικά τι ισχύει και πως μπορείτε να προστατευτείτε!

Πόσο βάρος παίρνει κανείς; 

Οι μελέτες που διευρευνούν τη σχέση αυτών των φαρμάκων με την αύξηση του βάρους μιλάνε για σημαντικό ποσοστό αύξησης, πάνω από 5% του αρχικού σωματικού βάρους. Φυσικά σε κάθε άνθρωπο ο ακριβής αριθμός διαφέρει, ωστόσο αυτό το ποσοστό είναι σημαντικό, αν σκεφτείτε πως σε έναν άνθρωπο που κατατάσσεται στην κατηγορία “υπέρβαρος” πριν την αγωγή βάσει του ΔΜΣ, με την αγωγή θα φτάσει πολύ κοντά στα επίπεδα του ΔΜΣ που τον κατατάσσουν ως “παχύσαρκο”. Αυτό είναι κάτι που είναι φυσικά επιβαρυντικό για την υγεία ούτως ή άλλως. Ταυτόχρονα, η επίδραση στο βάρος κορυφώνεται σε κάποια είδη φαρμάκων μετά τον πρώτο χρόνο.

Πώς το πετυχαίνουν;

Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση, είναι ωστόσο γνωστό πως οι δύο κατηγορίες αυτών των φαρμάκων επιδρούν τόσο στο κομμάτι της όρεξης (που αυξάνεται) όσο και στο κομμάτι του μεταβολισμού. Το μόνο σίγουρο είναι πως χρειάζεται μία ιδιαίτερη..διατροφική μεταχείριση.

Τι μπορείτε να κάνετε; 
  • Καταρχάς, γνωρίζοντας το είδος της αγωγής που παίρνετε, μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά από το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας, ώστε να ξέρετε κατά πόσο μπορεί να επηρεαστείτε.
  • Στη συνέχεια είναι σημαντικό (και πολύ βοηθητικό της θεραπείας σας συνήθως) να εντάξετε την άσκηση στην καθημερινότητα σας. Από βόλτα για περπάτημα μέχρι χορό, κάποιο άθλημα ή κολύμπι, όλες οι επιλογές που σας ευχαριστούν είναι στην ατζέντα!
  • Εντοπίστε αν υπάρχουν στιγμές στην ημέρα που νιώθετε περισσότερη όρεξη ή ακατανίκητη ανάγκη για φαγητό: αν υπάρχουν, είναι αυτές που χρειάζεται να οργανώσετε πιο καλά μέσα στην ημέρα. Αφενός να μην πεινάτε όταν έρχονται (για παράδειγμα να έχετε φάει ολοκληρωμένο γεύμα προηγουμένως) και αφετέρου να αρχίσετε να τις συνδέετε με κάτι λιγότερο επιβαρυντικό θερμιδικά και διατροφικά. Για παράδειγμα, αν κάθε βράδυ θέλετε παγωτό, δοκιμάστε για αρχή να τρώτε ένα μικρότερο παγωτό ή κάποιο είδος σπιτικού παγωτού ή παγωτό γιαούρτι κ.ο.κ.
  • Βάλτε στη διατροφή σας τρόφιμα που βοηθάνε να νιώθετε καλά. Μια τέτοια περίπτωση είναι η μπανάνα που είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που βοηθάει στο σχηματισμό της σεροτονίνης. Δείτε περισσότερα τρόφιμα σε προηγούμενο άρθρο μας.
Συνεχίζετε να ανησυχείτε για το βάρος σας;

Επειδή είναι σημαντικό να βοηθάτε την υγεία, την ποιότητα ζωής σας αλλά και να νιώθετε καλά με το σώμα σας, αν συνεχίζει να ανεβαίνει η ζυγαριά είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε έναν Διαιτολόγο-Διατροφολόγο ώστε να μπορέσει να σας κατευθύνει κατάλληλα.

Αν χρειάζεστε εξατομικευμένες λύσεις για να αυξήσετε, να χάσετε ή να διατηρήσετε το βάρος σας, είμαστε εδώ για εσάς!