Πολλές τελευταίες μελέτες μιλάνε για το μεγάλο ρόλο που διαδραματίζει η καλή διατροφή στην ψυχολογία: δεδομένου πως ο εγκέφαλος και το κεντρικό κεντρικό σύστημα χρειάζονται ορισμένα θρεπτικά στοιχεία για να λειτουργούν καλύτερα, η έλλειψη τους δυστυχώς συμβάλλει ή προλειαίνει το έδαφος για την εμφάνιση διαφόρων ψυχικών παθήσεων με συχνότερη την κατάθλιψη. Για ποια θρεπτικά συστατικά μιλάνε οι έρευνες;

Ω3 λιπαρά οξέα: τα βρίσκουμε σε λιπαρά ψάρια, καρύδια, λιναρόσπορο και η συμπληρωματική χορήγησή τους φαίνεται να έχει αντικαταθλιπτικη δράση.

Τρυπτοφάνη: την παίρνουμε από τους ξηρούς καρπούς, το ταχίνι, το κρέας, το ψάρι και το τυρί και αποτελεί πρόδρομο μόριο της σεροτονίνης. Οι άνθρωποι που εμφανίζουν κατάθλιψη έχουν χαμηλότερα επίπεδα τρυπτοφανης οπότε είναι σημαντικό να προσλαμβάνετε επαρκή ποσότητα.

Φυλλικό οξύ: υπάρχει άφθονο σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, αγκινάρες, μπάμιες, φασολάκια, μαρούλι, παντζάρι,μπρόκολο, σπαράγγια αλλά και στο αβοκάντο) και όντας βασικό στην αναπαραγωγή του DNA φαίνεται πως η έλλειψη του αποτελεί σημαντικό ακόμα και αιτιολογικό παράγοντα για την κατάθλιψη. Μην ξεχνάτε τα πράσινά  σας λοιπόν!

Μαγνήσιο: η έλλειψη μαγνησίου έχει πολλά κοινά συμπτώματα με την κατάθλιψη. Από αϋπνία, πονοκέφαλο μέχρι άγχος και κατάθλιψη – το μόνο σίγουρο είναι πως χρειάζεστε αρκετό μαγνήσιο για πολλούς λόγους ακόμα και αυτό το βρισκετε στο κακάο, τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια και το ψάρι.

Προβιοτικά: η σύνδεση της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου με την καλή ψυχολογία είναι καινούριο εύρημα στις ερευνητικές μελέτες, ωστόσο φαίνεται πως η πρόσληψη προβιοτικών μειώνει την πιθανότητα κατάθλιψης σε υγιή άτομα αλλά και τα καταθλιπτικά συμπτώματα σε καταθλιπτικούς ασθενείς. Θα τα βρείτε στο γιαούρτι (το λευκό), το κεφίρ ή το αριάνι!

Μία πλήρης και ισορροπημένη διατροφή στην πλειονότητα των περιπτώσεων περιέχει όλα τα παραπάνω θρεπτικά στοιχεία και έτσι σας βοηθάει να απολαμβάνετε και τα ψυχικά της οφέλη!

Δεν ξέρετε πως να οργανώνετε τη διατροφή σας για να είναι πλήρης και ισορροπημένη; Ελάτε να βρούμε μαζί το πρόγραμμα που σας ταιριάζει και σας κάνει να νιώθετε καλά! Κλείστε τώρα το ραντεβού σας μαζί μας!