Διατροφικές διαταραχές ή αλλιώς διαταραγμένη σχέση με το φαγητό είναι χρόνιες υποτροπιάζουσες ψυχικές διαταραχές. Ανάμεσα τους θα έχεις ακούσει την ανορεξία, βουλιμία και επεισοδιακή υπερφαγία ή αλλιώς αδηφαγική διαταραχή. Κοινός πυρήνας τους είναι η διαστρεβλωμένη εικόνα του σώματος και η συνεχής ανησυχία για το βάρος. Πολλές φορές το άτομο που πάσχει από κάποια διατροφική διαταραχή δεν το αναγνωρίζει. Οι διατροφικές διαταραχές αποτελούν ένα σοβαρό ζήτημα και τόσο η διάγνωση όσο και η αντιμετώπιση τους αποτελούν δυσκολία για τους ασθενείς αλλά και για τις οικογένειες τους.  Επομένως το άρθρο αυτό γράφτηκε με σκοπό να βοηθήσει στην επίλυση μερικών αποριών σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές και όσων επηρεάζονται από αυτές.

Τι είναι οι διατροφικές διαταραχές;

Οι διατροφικές διαταραχές είναι ψυχικές νόσοι. Αποτελούν μια επίμονη διαταραχή της κατανάλωσης φαγητού ή διατροφικής συμπεριφοράς, που έχει ως αποτέλεσμα την προβληματική κατανάλωση ή απορρόφηση των τροφίμων και υποβαθμίζει σημαντικά τη φυσική υγεία και την ψυχοκοινωνική λειτουργία. Για να δημιουργήσει και να διατηρήσει κανείς τη διαταραγμένη σχέση με το φαγητό, φαίνεται να προϋπάρχει η λανθασμένη αντίληψη για την εικόνα του σώματος που έχουν τα άτομα αυτά. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αντιλαμβάνονται το μέγεθος του σώματος τους διαφορετικά από το πραγματικό. Για παράδειγμα, τα άτομα που πάσχουν από νευρική ανορεξία θεωρούν πως είναι πιο παχιά απ’ ότι είναι στη πραγματικότητα.

Ποιες είναι;

Αν και τυπικά ως διατροφική διαταραχή μπορεί να ορίζονται περισσότερες καταστάσεις, εμείς θα αναφερθούμε στους πιο συχνούς τύπους διατροφικών διαταραχών που πιθανώς να έχεις ακούσει κιόλας:

 • Νευρική ανορεξία: Τα άτομα αυτά πιστεύουν πως είναι εύσωμα παρότι είναι υπερβολικά αδύνατα. Για το λόγο αυτό περιορίζουν την πρόσληψη φαγητού σε σημείο ασιτίας.
 • Νευρική βουλιμία: Όσοι πάσχουν από αυτή τη διαταραχή έχουν συνήθως φυσιολογικό βάρος για το ύψος τους ή λίγο παραπάνω από το κανονικό, σε αντίθεση με την ανορεξία. Τρώνε υπερβολικές ποσότητες φαγητού  και στη συνέχεια προσπαθούν να τις αποβάλλουν κυρίως με κάποια «εκκαθαριστική μέθοδο» όπως για παράδειγμα με το να προκαλέσουν εμετό.
 • Διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας ή αδηφαγική διαταραχή: Τα άτομα αυτά φέρουν έντονες διακυμάνσεις στα κιλά. Καταναλώνουν συχνά ανεξέλεγκτη ποσότητα τροφής κατά τη διάρκεια του επεισοδίου σε σημείο δυσφορίας. Η διαφορά του όμως από τη βουλιμία είναι πως μετά το υπερφαγικό επεισόδιο δεν αποβάλλουν τη τροφή που προσέλαβαν.

Ποιες συμπεριφορές τις χαρακτηρίζουν;

Ανάλογα με το είδος της διατροφικής διαταραχής υπάρχουν και διαφορετικά σημάδια εκδήλωσης και συμπτώματα της νόσου. Κάποιες συμπεριφορές βέβαια είναι κοινές ανάμεσα στις παθήσεις. Παρακάτω θα δεις τις πιο συνηθισμένες συναισθηματικές και συμπεριφορικές αλλαγές:

 • Ο συνεχής έλεγχος του φαγητού, η απώλεια βάρους και η δίαιτα αποτελούν πρωταρχική ανησυχία
 • Άρνηση κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών (πχ. υδατάνθρακες)
 • Αμηχανία κατά τη διάρκεια ενός γεύματος παρέα με άλλα άτομα
 • Συνεχής έλεγχος ή αποφυγή του καθρέφτη
 • Υπερβολική ανησυχία σχετικά με την εικόνα του σώματος και το μέγεθος
 • Συχνές εναλλαγές της διάθεσης

Παρότι κάποια άτομα μπορεί να φέρουν μερικές από τις παραπάνω συμπεριφορές δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πάσχουν από κάποια διατροφική διαταραχή. Η διάγνωση των διατροφικών διαταραχών είναι δύσκολη και πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια που μόνο ένας ψυχίατρος μπορεί να ταυτοποιήσει.

Ακριβώς επειδή, κάποιες από αυτές τις συμπεριφορές μπορεί να εμφανίζονται σε πολλούς από μας ανεξάρτητα της τυπικής διάγνωσης, στο Ευτροφία φροντίζουμε να τις «δουλέψουμε» ούτως ή άλλως για να αποκαταστήσουμε την υγιή σχέση με το φαγητό – γι’αυτό και μας ακούς συχνά να μιλάμε για διατροφική συμπεριφορά, για απόλαυση της τροφής, για αποδοχή του μοναδικού σώματός μας, για αποφυγή στερητικών διαιτών.

Πώς θα ξεχωρίσεις τον τύπο της διατροφικής διαταραχής;

Νευρική ανορεξία

Ξεκινάει συνήθως από την εφηβική ηλικία και στο μεγαλύτερο ποσοστό της συμβαίνει σε κορίτσια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα αγόρια δεν πάσχουν από αυτή τη διαταραχή. Χαρακτηρίζεται από σημαντική απώλεια βάρους και διαστρεβλωμένη εικόνα του σώματος. Για παράδειγμα ένα άτομο που πάσχει από νευρική ανορεξία μπορεί να είναι εμφανώς αδυνατισμένο έως και αποστεωμένο αλλά να εξακολουθεί να βλέπει τον εαυτό του «εύσωμο». Δεν εκδηλώνεται πάντα αμέσως, όμως, κάποια πρώιμα σημάδια μπορεί να είναι:

 • Απότομη μείωση του βάρους
 • Άρνηση της πείνας
 • Ανησυχία του ατόμου να γευματίσει δημόσια ή με παρέα
 • Απόκλιση συγκεκριμένων φαγητών από το διαιτολόγιο
 • Φόβος για την ανάκτηση του βάρους
 • Ανώμαλη έμμηνος ρύση
 • Υπερβολική άσκηση ή και συχνοί εμετοί για αποβολή των θερμίδων
 • Περιορισμένη ικανότητα σκέψης και συναισθηματικής έκφρασης

Νευρική βουλιμία

Τα άτομα που πάσχουν από βουλιμία καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες φαγητού και μετά υποβάλλουν τον εαυτό τους σε μια διαδικασία «εκκαθάρισης». Θα έχεις ακούσει συχνότερα για τους εμετούς που κάνουν ή τα καθαρτικά που λαμβάνουν προκειμένου να αποβάλλουν την προσλαμβανόμενη τροφή, στην πραγματικότητα όμως, μην εκπλαγείς μπροστά σε πολύ εφευρετικούς τρόπους που θα σκεφτούν για να πετύχουν το στόχο τους. Τα συμπτώματα συνήθως, είναι:

 • Υπερφαγικά επεισόδια σε μικρό χρονικό διάστημα
 • Υπερβολική κατανάλωση νερού ή μη θερμιδικών ροφημάτων
 • Συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα μετά από κάθε γεύμα
 • Ανησυχία σχετικά με το βάρος, τον έλεγχο φαγητού και τις δίαιτες
 • Επεισόδια εμετού μετά από κάθε γεύμα
 • Έντονες εναλλαγές διάθεσης

Διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας

Αποτελεί μια σχετικά πρόσφατα αναγνωρισμένη διατροφική διαταραχή. Εκδηλώνεται μέσα από ανεξέλεγκτα διατροφικά επεισόδια. Τα άτομα με διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας καταναλώνουν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες φαγητού σε σημείο που νιώθουν δυσφορία. Μετά από τα υπερφαγικά επεισόδια τα άτομα αυτά δεν προκαλούν εμετό ή αποβολή της τροφής με οποιονδήποτε τρόπο όπως συμβαίνει στη νευρική βουλιμία, παρόλα αυτά νιώθουν ντροπή και ενοχές. Πως θα το καταλάβεις; Κάποια συμπτώματα είναι:

 • Αίσθημα ανικανότητας ελέγχου του φαγητού που καταναλώνεται
 • Δημιουργία ενός καινούριου τρόπου ζωής δημιουργώντας χώρο για πολλαπλά υπερφαγικά επεισόδια
 • Αποκοπή από τις καθημερινές δραστηριότητες
 • Αποφυγή κατανάλωσης γευμάτων μαζί με παρέα
 • Έντονο αίσθημα ενοχής και αηδίας μετά την κατανάλωση φαγητού
 • Αισθητές διακυμάνσεις στα κιλά

Αυτά είναι κάποια από τα σημάδια εκδήλωσης των παραπάνω διαταραχών. Οι συνέπειες για την υγεία των ατόμων που πάσχουν είναι πολλές όπως μπορείς να φανταστείς, καθώς υπάρχει μια συνεχής εξασθένηση του οργανισμού, μέσα από διάφορα συστήματα που μπορείς να δεις και παρακάτω. Επίσης τα άτομα αυτά πέρα από την διατροφική διαταραχή συνήθως αντιμετωπίζουν και άλλα ψυχικά νοσήματα όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Γι’ αυτό και η αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών πρέπει να είναι πολύπλευρη.

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως άτομα που πάσχουν από κάποια συγκεκριμένη διατροφική διαταραχή μπορεί πολύ συχνά προσπαθώντας να την αντιμετωπίσουν, να μεταπηδήσουν σε κάποια άλλη μορφή διατροφικής διαταραχής. Δηλαδή άτομα με ανορεξία να εμφανίσουν βουλιμική συμπεριφορά και το αντίθετο ίσως και περισσότερες από μία φορές.

Ποιες είναι οι συνέπειες για την υγεία;

Οι διατροφικές διαταραχές δεν είναι απλά «φάσεις ή περίοδοι» στη ζωή ενός ατόμου που θα περάσουν ανεπαίσθητα. Οι συνέπειες μπορεί να είναι διάφορες σε ψυχικό και σωματικό επίπεδο. Πολλές φορές μπορούν να αποβούν ακόμα και μοιραίες για τη ζωή των ατόμων που πάσχουν. Ορισμένα προβλήματα υγείας που μπορεί να επιφέρουν είναι:

 • Καρδιαγγειακά: Σκέψου ότι, η υπερβολικά μειωμένη πρόσληψη τροφής οδηγεί στην αποδόμηση των ιστών του σώματος, προκειμένου να καλύψει το έλλειμα ενέργειας που απαιτείται για να ζήσει. Κατά συνέπεια οι μύες αρχίζουν να αποδομούνται, η πίεση του αίματος και ο ρυθμός της καρδιάς να μειώνονται, και ο κίνδυνος για καρδιακή ανεπάρκεια να αυξάνεται. Επιπλέον, οι τεχνικές εκκάθαρισης που συμβαίνουν σε κάποιες από τις παθήσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα την εξάντληση των ηλεκτρολυτών από το σώμα φέροντας τον οργανισμό σε μια ανισορροπία. Οι ηλεκτρολύτες όπως το κάλιο και το νάτριο, είναι απαραίτητοι για τη φυσιολογική λειτουργία όλων των κυττάρων και κατ’επέκταση των ιστών και του οργανισμού.
 • Γαστρεντερικά: Οι διαταραχές όπως η ανορεξία ή η βουλιμία που περιλαμβάνουν συχνές εκκενώσεις του στομάχου μπορεί να επιφέρουν δυσλειτουργία του στομάχου και του εντέρου, στομαχικό πόνο, πρήξιμο, δυσκοιλιότητα και λοιμώξεις. Επιπλέον οι συχνοί εμετοί έχουν ως αποτέλεσμα τη φθορά του οισοφάγου και αλλοιώσεις των δοντιών λόγω της οξύτητας. Όσον αφορά τα επεισόδια υπερφαγίας, λόγω της υπερκατανάλωσης τροφής πέραν του ανεκτού, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για ρήξη του στομάχου.
 • Νευρολογικά: Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τους ηλεκτρολύτες για να λειτουργήσει σωστά και να «μεταφέρει» τις διάφορες εντολές. Από τη στιγμή που οι ηλεκτρολύτες βρίσκονται σε έλλειψη, όπως εξηγήσαμε πιο πάνω, ο εγκέφαλος υπολειτουργεί με κίνδυνο να προκληθούν ακόμα και επιληπτικά επεισόδια. Επιπρόσθετα, η έλλειψη τροφής και κατά συνέπεια θρεπτικών συστατικών δεν επιτρέπουν στον εγκέφαλο να καταναλώσει όση ενέργεια χρειάζεται. Λόγω αυτού, συχνά τα άτομα με διατροφικές διαταραχές πάσχουν από κεφαλαλγίες, αδυναμία συγκέντρωσης και ζαλάδα.
 • Ενδοκρινικά: Οι περισσότερες ορμόνες σχηματίζονται από τον οργανισμό μας χρησιμοποιώντας πρωτεΐνες και λίπος. Από τη στιγμή που τα άτομά αυτά στερούνται τροφής, μη καλύπτοντας τις ενεργειακές τους ανάγκες, τα επίπεδα ορμονών όπως του θυροειδούς και των σεξουαλικών ορμονών μειώνονται. Επομένως τα άτομα αυτά έχουν ανώμαλη ή καθόλου έμμηνο ρύση, υποθερμία, μειωμένο μεταβολικό ρυθμό. Επίσης τα άτομα που πάσχουν από διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας συχνά αποκτούν αντίσταση στην ινσουλίνη και αναπτύσσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.
 • Άλλα: Δερματολογικά προβλήματα εμφανίζονται συχνά στις διατροφικές διαταραχές είτε λόγω της κακής θρέψης (πχ. τριχόπτωση) είτε λόγω της «αυτοκαταστροφικής τάσης» των ασθενών (πχ. κάψιμο στα χέρια). Επιπλέον στοματικά-οδοντικά, οστικά και αιματολογικά προβλήματα είναι πιθανό να προκύψουν.
Συνέπειες της νευρικής ανορεξίας στη υγεία (Πηγή: “Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Υγείας Γυναικών”, https://www.womenshealth.gov/)

Γίνεται λοιπόν εύληπτο πως οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να γίνουν σημαντικά επιζήμιες για το άτομο που πάσχει. Για το λόγο αυτό, η έγκυρη διάγνωση και αντιμετώπιση τους είναι υψίστης σημασίας.

Ποια αίτια τις προκαλούν;

Τα ακριβή αίτια που προκαλούν τις διατροφικές διαταραχές είναι άγνωστα. Όπως και για τις περισσότερες ψυχικές ασθένειες πιθανοί λόγοι μπορεί να είναι:

 • Γενετικοί και βιολογικοί παράγοντες. Ορισμένοι άνθρωποι φαίνεται να έχουν γενετική προδιάθεση η οποία αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης κάποιας διατροφικής διαταραχής. Επιπλέον βιολογικοί παράγοντες όπως αλλαγές στη δραστηριότητα του εγκεφάλου και τους ηλεκτρολύτες φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στις διατροφικές διαταραχές.
 • Περιβάλλον. Μην ξεχνάς ότι, η οικογένεια και ο κοινωνικός κύκλος του ατόμου καθώς και η τεχνολογία παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη διαφόρων ψυχικών διαταραχών. Για παράδειγμα, στις δυτικές κοινωνίες όπου η χρήση του τηλεφώνου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι συχνό φαινόμενο τα επεισόδια διατροφικών διαταραχών είναι αυξημένα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα άτομα από νεαρή ηλικία εκτίθενται σε ψεύτικα, ωραιοποιημένα πρότυπα σώματος και ομορφιάς τα οποία θεωρούν ως φυσιολογικά.
 • Ψυχική υγεία. Τις περισσότερες φορές τα άτομα με διατροφικές διαταραχές πάσχουν και από κατάθλιψη, χαμηλή αυτοπεποίθηση, παρορμητική συμπεριφορά, τελειομανία, αγχώδεις διαταραχές κ.α. Δεν έχει καθοριστεί αν τα παραπάνω είναι κάποια αίτια που οδηγούν στη γέννηση των διατροφικών διαταραχών ή αν προκύπτουν από αυτές.

Πως αντιμετωπίζονται;

Ίσως έως τώρα πίστευες πως ο διαιτολόγος έχει πρώτη θέση στην θεραπεία τους αφού μιλάμε για διατροφικές διαταραχές. Όμως δεδομένου ότι πρόκειται για μία ψυχική νόσο, ο ψυχίατρος και ο ψυχολόγος βρίσκονται στη πρώτη γραμμή αντιμετώπισής τους. Ο ρόλος βέβαια του διαιτολόγου σαφώς και είναι σημαντικός. Ειδικά σε πρώτη φάση στο κλινικό περιβάλλον για την άμεση και ομαλή αποκατάσταση της σίτισης ενώ σε μακροχρόνια βάση για την αποκατάσταση της υγιούς σχέση με το φαγητό και τη θρέψη του σώματος – επικουρικά πάντα με τον ψυχίατρο ή τον ψυχολόγο, καθώς κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται μέσα από συμπεριφορικές αλλαγές.

Από την άλλη πλευρά, ο στόχος της ψυχοθεραπείας είναι η διόρθωση της προβληματικής συμπεριφοράς δουλεύοντας βαθύτερα με τα συναισθήματα, τις παγιωμένες αντιλήψεις και τις προβληματικές σκέψεις που πιθανώς πυροδότησαν μια διατροφική διαταραχή. Για το λόγο αυτό, έως τώρα η θεραπεία των διατροφικών διαταραχών βασίζεται κυρίως σε ψυχολογικές παρεμβάσεις όπως για παράδειγμα:

 • Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία
 • Διαπροσωπική ψυχοθεραπεία

Στόχος τους είναι η διόρθωση της προβληματικής συμπεριφοράς δουλεύοντας βαθύτερα με τα συναισθήματα, τις παγιωμένες αντιλήψεις και τις προβληματικές σκέψεις.

Για την καλύτερη αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών συνήθως στη ψυχοθεραπεία συμμετέχει και η οικογένεια των ασθενών καθώς τους επηρεάζει άμεσα.

Το ευχάριστο είναι ότι η έρευνα και οι γνώσεις μας σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές και την αντιμετώπιση τους εξελίσσονται συνεχώς. Πιο συγκεκριμένα, δεδομένου ότι πλέον γνωρίζουμε πως διάφορες εγκεφαλικές ανωμαλίες και βιολογικοί δείκτες φαίνεται να σχετίζονται με την εκδήλωση των διατροφικών διαταραχών άλλοι τρόποι θεραπείας βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ήξερες ότι νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιούν διάφορες εγκεφαλικές παρεμβάσεις δοκιμάζονται ώστε να χρησιμοποιηθούν ως πιθανή θεραπεία στο μέλλον;

Με τα έως τώρα δεδομένα όμως, η εμπειρία έχει αποδείξει ότι το ιδανικό στην θεραπεία των διατροφικών διαταραχών είναι η συνεργασία μιας ομάδας θεραπείας που καλό θα είναι να συνθέσεις για να φροντίσεις ολοκληρωμένα και επαγγελματικά εσένα ή τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Αυτό συμβαίνει καθώς πρόκειται για πολύπλευρες νόσους και για την καλύτερη αντιμετώπιση τους χρειάζεται να στοχεύσουμε διάφορες πτυχές. Οι ασθενείς λοιπόν, πρέπει να παρακολουθούνται από μία θεραπευτική ομάδα η οποία περιλαμβάνει:

 • Ιατρό
 • Ψυχίατρο
 • Ψυχολόγο
 • Διαιτολόγο

Το περιεχόμενο της σελίδας συνεχίζεται πιο κάτω

Χρειάζεστε παραπάνω καθοδήγηση για εσάς ή κάποιον οικείο;

Στο Ευτροφία θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε πιο εξατομικευμένα!


Πιθανές ερωτήσεις:

Υπάρχει φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση τους;

Όχι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα που να στοχεύουν την αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών. Στους ασθενείς συνήθως, παράλληλα με τη θεραπεία, χορηγούνται διάφορα σκευάσματα. Αυτά όμως, είτε αφορούν συνυπάρχοντα προβλήματα (π.χ. κατάθλιψη, ψύχωση και στρες) είτε στοχεύουν να μετριάσουν τα συμπτώματα της νόσου και όχι να θεραπεύσουν την ίδια την διατροφική διαταραχή.

Το αγαπημένο μου πρόσωπο αρνείται ότι πάσχει από κάποια διαταραχή, τι πρέπει να κάνω;

Τα άτομα με διατροφικές διαταραχές είναι πιθανό να μην έχουν την απαιτούμενη αυτογνωσία και αντίληψη ώστε να αναγνωρίσουν το πρόβλημα της διαταραχής. Επιπλέον, ακόμα και αν το καταλαβαίνουν, είναι πολύ πιθανό να “κρύβουν” τα συμπτώματα ώστε να μην γίνουν αντιληπτά από τους γύρω τους. Σε μία τέτοια περίπτωση είναι αναγκαίο να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό καθώς η πρώιμη παρέμβαση σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά ανάρρωσης. Σε πρώτη φάση, ίσως σε βοηθήσει να επικοινωνήσεις με έναν σύλλογο ή δωρεάν φορέα ενημέρωσης. Ένα τέτοιο παράδειγμα, στην Ελλάδα, είναι το Ανάσα, μία μη κερδοσκοπική εταιρία που αναλαμβάνει την υποστήριξη ατόμων που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές αλλά και την ενημέρωση όσων τους φροντίζουν.

Μετά την ανάρρωση υπάρχει πιθανότητα υποτροπής;

Δυστυχώς οι ασθενείς με διατροφικές διαταραχές «παλεύουν» πολλά χρόνια με τη νόσο και, ναι, η υποτροπή είναι πιθανή και μάλιστα όχι μόνο μια φορά όσο διαρκεί η ψυχανάλυση. Και αυτό, διότι η ανάρρωση δεν έρχεται με την αποκατάσταση του βάρους ή των κλινικών-σωματικών συμπτωμάτων. Όπως είπαμε, οι διατροφικές διαταραχές είναι πολυπαραγοντικές νόσοι. Για το λόγο αυτό, οι ασθενείς θα πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούνται τακτικά από ψυχολόγο ακόμα και όταν η υπόλοιπη θεραπευτική ομάδα μοιάζει αχρείαστη. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι το άτομο χρειάζεται να εκπαιδευτεί ψυχολογικά ώστε να μπορεί να διαχειριστεί τα δύσκολα συναισθήματα, χωρίς να καταφεύγει σε διαταραγμένες διατροφικά συμπεριφορές, και αυτό είναι μια διαδικασία που παίρνει χρόνο.

Υπάρχει πιθανότητα το αγαπημένο μου πρόσωπο να αναπτύξει παραπάνω από ένα τύπο διαταραχής;

Είναι συχνό φαινόμενο τα άτομα με διαταραγμένη σχέση με το φαγητό να υποφέρουν από περισσότερες από μία διαταραχές πρόσληψης τροφής πριν να αναρρώσουν οριστικά. Για παράδειγμα, είναι πολύ πιθανό άτομα με νευρική ανορεξία να αναπτύξουν βουλιμία μετά την ανάρρωση. Επιπλέον, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο κάποιο άτομο να παρουσιάζει ταυτόχρονα σημάδια ανορεξίας και βουλιμίας με τακτικά επεισόδια υπερφαγίας. Μπορεί δηλαδή το άτομο αυτό παρότι έχει πολύ χαμηλό βάρος, να καταφεύγει σε υπερφαγικά επεισόδια και έπειτα σε διάφορες τεχνικές εκκαθάρισης.

Τι να κρατήσω:

 • Οι διατροφικές διαταραχές αποτελούν μία ψυχική νόσο που οδηγεί σε προβληματική κατανάλωση ή απορρόφηση των τροφίμων που υποβαθμίζει σημαντικά τη φυσική υγεία ή την ψυχοκοινωνική λειτουργία
 • Τα πιο συχνά είδη διατροφικών διαταραχών είναι η νευρική ανορεξία, η νευρική βουλιμία και η διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας
 • Κάθε τύπος διατροφικής διαταραχής έχει διαφορετικά συμπτώματα όμως, όλες έχουν ως βασικό πυρήνα τη διαστρεβλωμένη εικόνα του σώματος και την ανησυχία για τα κιλά
 • Συνήθως συνυπάρχουν με άλλες παθήσεις όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, ψύχωση
 • Τα ακριβή αίτια που προκαλούν τις διατροφικές διαταραχές είναι άγνωστα. Γενετικοί, βιολογικοί, κοινωνικοί και ψυχολογικοί παράγοντες φαίνεται να αλληλεπιδρούν προς την κατεύθυνση αυτή
 • Η άμεση αντιμετώπιση τους είναι υψηλής σημασίας και βασίζεται κυρίως σε ψυχολογικές παρεμβάσεις

Αν με όλα αυτά που διάβασες νιώθεις πελαγωμένος, σε καταλαβαίνουμε! Οι διατροφικές διαταραχές αποτελούν όντως μια δύσκολη κατάσταση, ένα πολύ λεπτό ζήτημα και η αντιμετώπιση της κατάστασης θέλει ειδικούς χειρισμούς. Άλλωστε, είπαμε ότι πρόκειται για πολυπαραγοντικές νόσους με άγνωστη, έως τώρα, αιτία. Αυτό που χρειάζεται να κρατήσεις είναι ότι, όσο πιο άμεση η διάγνωση και η παρέμβαση τόσο καλύτερες οι πιθανότητες ανάρρωσης. Συνεπώς, αν νιώθεις ότι εσύ ή κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο  χρειάζεται βοήθεια , μη διστάσεις να τη ζητήσεις από μία ομάδα ειδικών. Η επιστήμη και οι γνώσεις μας πάνω στο θέμα εξελίσσονται συνεχώς ώστε η παροχή βοήθειας σε όσους το έχουν ανάγκη να είναι η πιο αποτελεσματική. Αν χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες, είμαστε στη διάθεση σου ώστε να σε καθοδηγήσουμε κατάλληλα σχετικά με το θέμα αυτό.