Quiz: Τι συστατικό μπορεί να έχει αυτό το κέικ, αντί για αλεύρι;

….

Και η απάντηση είναι… φασόλια! Ναι, σωστά διαβάσατε, φασόλια. Και όχι μόνο έχει φασόλια, αλλά κυρίως είναι πε-ντα-νό-στι-μο και μακράν πιο θρεπτικό από οποιοδήποτε άλλο κέικ έχουμε δοκιμάσει!

Γιατί, όμως, να χρησιμοποιήσει κανείς φασόλια αντί για αλεύρι σε μια συνταγή για κέικ; Σας πληροφορούμε ότι οι λόγοι είναι πολλοί:

  • Γιατί είναι ένας ευφάνταστος τρόπος να εισάγουμε τα όσπρια στη διατροφή όσων δε τα τρώνε
  • Γιατί περιέχει μακράν περισσότερες φυτικές ίνες άρα είναι πιο χορταστικό από το κλασσικό κέικ
  • Γιατί έχει σημαντικά χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από το κλασσικό κέικ, άρα είναι καταλληλότερο για άτομα με διαταραγμένη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου
  • Γιατί μειώνονται σημαντικά οι θερμίδες ανά μερίδα
  • Γιατί, ειλικρινά, είναι εξίσου (ίσως και περισσότερο!) νόστιμο!

Πάμε, λοιπόν, να το ετοιμάσουμε:

Θα χρειαστείτε:

(Για περίπου 10 κομμάτια)

  • Μια κονσέρβα μαύρων φασολιών, στραγγισμένα
  • 3 αυγά ολόκληρα
  • 160γρ μέλι
  • 65γρ κακάο σε σκόνη
  • 1 κ.σ. στιγμιαίο καφέ
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο (30ml)
  • 30γρ μαύρη σοκολάτα τριμμένη (μισή μέσα στο κέικ και μισή για γαρνιτούρα)

Προαιρετικά:

  • 10γρ λιναρόσπορο τριμμένο (προσθέτει καλά λιπαρά!)
  • 15γρ καρύδα τριμμένη

Εκτέλεση:

  1. Σε μούλτι ανακατεύουμε τα φασόλια με το 1 αυγό μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής μάζα.
  2. Συνεχίζουμε προσθέτοντας όλα τα υπόλοιπα υλικά σταδιακά, εκτός από τη μισή ποσότητα μαύρης σοκολάτας. Αν το μείγμα αυξηθεί πολύ σε όγκο, μεταφέρουμε σε μπολ και ανακατεύουμε εκεί.
  3. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια φόρμα για κέικ, λαδωμένη για να μην κολλήσει.
  4. Γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα κομματάκια σοκολάτας.
  5. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 25 λεπτά, ή μέχρι να βυθίζουμε ένα μαχαίρι και να βγει καθαρό. Το βγάζουμε και περιμένουμε να κρυώσει καλά προτού το ξεφορμάρουμε.

Σερβίρεται ζεστό αλλά εξίσου νόστιμο και κρύο, για πρωινό μαζί με το γάλα, για σνακ στο γραφείο ή τη δουλειά.. για την απογευματινή λιγούρα με τον καφέ μας!

Σημαντική συμβουλή: δοκιμάστε να το κόψετε σε κομμάτια και να τοποθετήσετε τα κομμάτια στην κατάψυξη για μελλοντική κατανάλωση! Ακόμα καλύτερα, χρησιμοποιήστε φόρμα για muffins αντί για το κλασσικό κέικ, και δημιουργήστε ατομικές μερίδες που μεταφέρονται ακόμα πιο εύκολα 🙂