Το porridge (κάτι σαν κρέμα βρώμης, ελλείψει ακριβούς μετάφρασης στα ελληνικά) είναι ένα είδος γεύματος πολύ διαδεδομένο σαν πρωινό στο εξωτερικό, ιδίως σε βόρειες χώρες αλλά και στην Αμερική.

Κατά βάση, πρόκειται για ένα πηχτό μείγμα που φτιάχνεται από νιφάδες βρώμης και γάλα ή/και νερό, και μοιάζει ελαφρώς με το δικό μας ρυζόγαλο. Οι παραλλαγές που μπορείτε να βρείτε για αυτό online είναι αμέτρητες: ζεστό ή κρύο, με πολλά διαφορετικά toppings, με φυσική γεύση ή με κακάο, ζεστό ή κρύο.. φαντασία να έχει κανείς και οι επιλογές δεν τελειώνουν ποτέ!

Ο λόγος για την δημοτικότητά του (και για την παρουσία του εδώ) είναι πολλοί:

  • Είναι ένα πλήρες πρωινό αφού, αναλόγως τα συστατικά του, περιλαμβάνει μια πηγή υδατανθράκων (εν προκειμένω βρώμη), μια πηγή πρωτεΐνης (ζωικό γάλα εφόσον χρησιμοποιηθεί τέτοιο) και μια πηγή “καλών” λιπαρών αναλόγως τι θα επιλέξουμε για topping (κάποιο ξηρό καρπό, ταχίνι, φυστικοβούτυρο ή κάποιο άλλο βούτυρο από ξηρούς καρπούς, λιναρόσπορο κλπ)
  • Προσφέρει κορεσμό για πολλές ώρες μετά
  • Οι νιφάδες βρώμης είναι πλούσιες σε β-γλυκάνη, μία διαλυτή φυτική ίνα που φαίνεται να βελτιώνει τις τιμές χοληστερόλης και γλυκόζης στο αίμα, αλλά και σε αδιάλυτες φυτικές ίνες που βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου
  • Είναι η επιτομή του “comfort food”, σε ελεύθερη μετάφραση του “χουχουλιάρικου” γεύματος που αναζητάμε σε περιόδους στρες
  • Είναι το απόλυτο γεύμα-χαμαιλέοντας αφού μπορεί να πάρει αμέτρητες γεύσεις αναλόγως του τι θα του προσθέσουμε!

Εμείς σας παρουσιάζουμε εδώ τη βασική συνταγή για το porridge (όπως το φτιάχνουμε εμείς) καθώς και μία από τις παραλλαγές που μας αρέσουν ιδιαίτερα!

Βασική συνταγή για 1 μερίδα porridge:

  • 50γρ νιφάδες βρώμης (1/2 φλιτζάνι)
  • 250ml γάλα (ζωικό ή φυτικό) ή νερό ή μισό-μισό
  • Μία μικρή δόση αλατιού (1-2 γυρίσματα του μύλου)
  • 1 κ.γ. μέλι (ή άλλο γλυκαντικό όπως σιρόπι αγαύης κλπ)
  • Προαιρετικά: 1/2 κ.γ. άρωμα βανίλιας

Εκτέλεση:

Σε αντικολλητικό κατσαρολάκι αναμιγνύετε όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά, συνεχώς, έως ότου το μείγμα πάρει μία πηχτή και κολλώδη υφή. Σερβίρεται ζεστό και τρώγεται άμεσα!

oatmeal-basic  oatmeal-basic2

Porridgeμε σάλτσα φράουλας και καρύδα

Για 1 μερίδα θα χρειαστείτε:

  • 50γρ νιφάδες βρώμης
  • 1 κ.γ. λιναρόσπορο τριμμένο
  • 2/3 φλ. νερό + περίπου 1/4 με 1/2 φλ. γάλα 2%
  • Μία μικρή δόση αλατιού
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 1/3 κ.γ. άρωμα βανίλιας

Για τη σάλτσα φράουλας:

  • 4 μέτριες φράουλες
  • 1 κ.γ. ζάχαρη (εμείς βάλαμε ζάχαρη καρύδας)
  • 1 κ.γ. στιμμένο λεμόνι

Καρύδα για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Φτιάχνετε πρώτα τη σάλτσα φράουλας: σε αντικολλητικό κατσαρολάκι προσθέτετε τις φράουλες ψιλοκομμένες, τη ζάχαρη και το λεμόνι και ανακατεύετε μέχρι το μείγμα να γίνει κολλώδες και να χάσει την υγρασία του. Λιώνετε με το πηρούνι τυχόν μεγάλα κομμάτια φράουλας.
  2. Ετοιμάζετε το porridge, βράζοντας αρχικά τη βρώμη με το νερό μέχρι οι νιφάδες να φουσκώσουν (περίπου 4-5 λεπτά). Προσθέτετε το γάλα και συνεχίζετε μέχρι το μείγμα να πάρει την υφή που επιθυμείτε.
  3. Σερβίρετε το porridge και περιχύνετε με τη σάλτσα φράουλας και την τριμμένη καρύδα.

 

 

Share: