Όλοι όσοι έχουν ποτέ προσπαθήσει να χάσουν βάρος ξέρουν ότι δεν είναι μια εύκολη διαδικασία: απαιτεί ενέργεια και χρόνο, πειθαρχία και συνεχή προσπάθεια και επαγρύπνηση. Το τελευταίο, λοιπόν, που χρειάζεται κανείς που θέλει να χάσει βάρος είναι να προσθέτει και ..περιττούς διατροφικούς περιορισμούς στα παραπάνω! Αν, λοιπόν, είστε και εσείς έτοιμοι να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία, σας έχουν μαζέψει εδώ μερικά από αυτά που ΔΕΝ χρειάζεται να σας αποθαρρύνουν!

1. Πρέπει να τρώω μέχρι τις 8-9 μ.μ. το αργότερο.

Όχι, δεν πρέπει. Και αυτό γιατί δεν παίζει ρόλο τόσο το πότε θα φάμε όσο το πόσο και τι άλλο θα φάμε μέσα στη μέρα. Και, παρ’ ότι πολλοί ισχυρίζονται ότι το βραδινό φαγητό θα γίνει κατευθείαν λίπος στο σώμα μας, σας εγγυόμαστε ότι (ευτυχώς!) ο ανθρώπινος οργανισμός λειτουργεί πολύ πιο περίπλοκα από αυτό…

2. Πρέπει να περιορίσω τους υδατάνθρακες (ειδικά το βράδυ!)

Η αλήθεια είναι ότι τα υδατανθρακούχα τρόφιμα (ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, αρτοσκευάσματα κλπ) συνήθως μας χορταίνουν λιγότερο σε σχέση με το κρέας ή ψάρι (πρωτεϊνούχα τρόφιμα). Ωστόσο, επειδή η ευχαρίστηση που παίρνουμε από ένα φαγητό είναι πολύ βασικός παράγοντας για το αν θα καταφέρουμε να τηρήσουμε μια δίαιτα, δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος να αποφύγουμε τους υδατάνθρακες. Τελικά: φυσικά και μπορείτε να απολαύσετε μια ωραία μακαρονάδα κάποιο βράδυ αρκεί να φροντίσετε για το πόσο θα φάτε!

3. Αν μια μέρα ξεφύγω από το πρόγραμμά μου πρέπει την επόμενη να φάω μόνο σαλάτα ή φρούτα.

Αυτή η ιδέα της αποτοξίνωσης καλά κρατεί, παρά τα όσα αρνητικά έχουν κατά καιρούς γραφτεί. Για να μην πολυλογούμε λοιπόν, δεν υπάρχει κανένας λόγος να «αποτοξινωθείτε» ούτε να μείνετε νηστικοί επειδή παραφάγατε. Εντοπίστε τους λόγους που παραφάγατε, φροντίστε να τους αντιμετωπίσετε και συνεχίστε κανονικά την διατροφή σας χωρίς να αυτοτιμωρείστε!

4. Πρέπει να τρώω ανά τρεις ώρες.

Η σωστή οδηγία είναι να τρώτε ανάλογα με το πρόγραμμά σας. Αυτό σημαίνει ότι δίαιτα μπορείτε να κάνετε είτε τρώγοντας ανά τρεις ώρες, είτε τρώγοντας 2 φορές την ημέρα, αρκεί συνολικά να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες από όσες ξοδεύετε ημερησίως.

5. Το ιδανικό κυρίως γεύμα για δίαιτα είναι το ψητό με σαλάτα!

Αυτό θα ήταν καλή ιδέα .…αν ο σκοπός σας είναι να τρώτε μια ζωή ψητό με σαλάτα! Αν πάλι σας ενδιαφέρει να τρώτε πιο φυσιολογικά και αυτό να μην είναι πρόβλημα για το βάρος σας, τότε θα προτείναμε να ξεκινήσετε από όταν είστε ήδη σε δίαιτα να τρώτε ό,τι τρώει και η υπόλοιπη οικογένεια, δηλαδή και μαγειρευτά και λαδερά και κοκκινιστά φαγητά.

Αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κρατήσετε από όλα τα παραπάνω είναι το εξής:

Δεν υπάρχει τίποτα που να «πρέπει» σε μια δίαιτα!

Και αυτό γιατί ο καθένας μας είναι διαφορετικός, έχει διαφορετικές προτιμήσεις, διαφορετικά ωράρια, διαφορετικές αντοχές και ούτω καθεξής. Κάντε την διαδικασία της απώλειας βάρους πιο εύκολη με το να απεξαρτηθείτε από αυτούς τους περιττούς περιορισμούς και σχεδιάστε την κατάλληλα μαζί με έναν ειδικό!!