Με τον υδράργυρο να ανεβαίνει μέρα με τη μέρα, η ενυδάτωση έχει γίνει η πιο σημαντική πτυχή της διατροφής μας που πρέπει να προσέχουμε. Πώς όμως θα καταλάβουμε πως το σώμα μας δεν είναι σωστά ενυδατωμένο;

Η αφυδάτωση μπορεί να ευθύνεται για πολλά συμπτώματα του οργανισμού μας. Από κόπωση και υπνηλία, μέχρι πονοκέφαλο και αίσθημα ζάλης, η έλλειψη νερού και υγρών γενικά μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία του οργανισμού.

Ο καλύτερος όμως δείκτης για την αξιολόγηση των επιπέδων υγρών του οργανισμού είναι το χρώμα των ούρων. Ναι, καλά διαβάσατε! Μιας και αποτελούν το βασικότερο ρυθμιστικό μηχανισμό των υγρών στον οργανισμό, το χρώμα τους (ουσιαστικά η περιεκτικότητά τους σε νερό που καθορίζει και το χρώμα τους) είναι ο καλύτερος δείκτης για τις ανάγκες μας.

-Ανοιχτόχρωμα ούρα: όσο πιο ανοιχτό το χρώμα τους (προς το διάφανο) τόσο πιο καλά ενυδατωμένοι είμαστε.

-Σκουρόχρωμα ούρα: όσο πιο σκούρο το χρώμα τους (προς το κίτρινο) τόσο περισσότερο αφυδατωμένοι είμαστε, δηλαδή τόσο πιο πολύ νερό χρειαζόμαστε.

Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα αποτελεί η κατανάλωση αλκοόλ: όταν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ, επειδή το αλκοόλ για να αποβληθεί από τον οργανισμό μας χρειάζεται νερό, τα ούρα μας εμφανίζομαι ανοιχτόχρωμα, ενώ στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε νερό!

Να θυμάστε πως είναι σημαντικό να προσλαμβάνουμε αρκετά υγρά σε τακτικά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα. Δεν υπάρχει ακριβής κανόνας για το πόσο ακριβώς νερό χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος, ένας γενικός κανόνας είναι τα 8-10 ποτήρια την ημέρα αλλά είναι πιο ουσιαστικό να αξιολογούμε οι ίδιοι τις ανάγκες μας. Μην ξεχνάτε επίσης πως σε αυτό το σκοπό μπορεί να συμβάλλουν και τα υπόλοιπα υγρά που καταναλώνουμε πέραν του νερού: καφές, τσάι, γάλα, αναψυκτικά ακόμα και οι τροφές που είναι πλούσιες σε νερό όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.