Ο καιρός άνοιξε, τα πουλάκια κελαηδούν, τα ρούχα αλαφραίνουν και εκεί που αρχίζεις να χαίρεσαι που έρχεται επιτέλους το καλοκαιράκι… ξαφνικά ένα σφίξιμο. «Και τώρα.. πώς θα βγω έτσι στην παραλία?!? Ακόμα δεν έχω προλάβει να χάσω αυτά τα παραπανίσια κιλά που προσπαθώ να χάσω εδώ και ένα χρόνο! Όχι όχι.. δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση! Από αύριο δίαιτα!».

Την συνέχεια πιθανώς την γνωρίζετε ή την έχετε ζήσει σε επανάληψη τα τελευταία καλοκαίρια. Η δίαιτα ξεκινά, οι 2-3 πρώτες μέρες πάνε πολύ καλά (είσαι πολύ περήφανος που έχεις αντέξει να τρως μόνο φρούτα και σαλάτες), έχεις ήδη αγοράσει το τελευταίο αυτό σούπερ, φυσικό, τα-κάνει-όλα-και-συμφέρει αδυνατιστικό χάπι που διαφημίζει αυτή η γνωστή κυρία της τηλεόρασης και εκεί που όλα βαίνουν καλώς… ο πειρασμός έρχεται απρόσκλητος να σε ταρακουνήσει. «Τι ωραία μέρα σήμερα.. πάμε μια βόλτα στο κέντρο να πάρουμε και ένα παγωτό?» σου λένε οι γύρω. Και ξαφνικά, όλη η στέρηση των ημερών, όλη η προσπάθεια, πάει περίπατο καθώς βλέπεις ήδη με τη φαντασία σου το παγωτό να λιώνει πάνω στο χωνάκι του. Και φυσικά, αφότου έχεις ήδη φάει το παγωτό και έχει «χαλάσει πλέον όλη η μέρα», ε, ας φάμε και μια κρέπα που μου έχει τόσο λείψει..

Και την επομένη οι τύψεις ξανακάνουν την εμφάνισή τους. Άντε πάλι λεμόνι το πρωί, χυμοί με αγγούρι και ξύδι (ή όποια άλλη νέα μόδα έχει κάνει την εμφάνισή της) μέχρι την επόμενη έξοδο και τον επόμενο πειρασμό..

Καλέ μου αναγνώστη, η παραλία και το καλοκαίρι είναι εκεί για να μας δώσει χαρά και στιγμές χαλάρωσης. Η λογική της παραλίας σαν άλλη πασαρέλα όχι μόνο μας κάνει να χάνουμε όμορφες στιγμές αλλά υποτιμά και την αξία της-αληθινά- καλής διατροφής. Αυτής που δεν «δημιουργήθηκε» για να μας κάνει να βγαίνουμε ωραίοι στην παραλία, αλλά που υπάρχει για να μας χαρίζει υγεία. Το αν τα παραπανίσια κιλά είναι λίγα ή πολλά ή αν πρέπει ή όχι να χαθούν είναι ένα άλλο ζήτημα· το κίνητρο  είναι αυτό που μας απασχολεί εδώ. Γι’ αυτό, εάν η απόφαση για την απώλεια βάρους προέρχεται μόνο από μια εσφαλμένη εικόνα σώματος ή αν προσπαθεί να συμμαζέψει λάθη χρόνων μέσα σε 1-2 μήνες, τότε είσαι μάλλον στον λάθος δρόμο. Το καλοκαίρι είναι εδώ για να ξεκουραστούμε και να περάσουμε καλά, όχι για να προσθέσουμε άλλο ένα άγχος στο ήδη πιεσμένο πρόγραμμά μας. Καλό μας καλοκαίρι λοιπόν!

ΥΓ: Αν η διαδικασία της ισορροπημένης διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας σας ακούγεται μπανάλ, μπορείτε απλώς να περιμένετε μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού όπου οι τύψεις και το άγχος της παραλίας τείνουν να εξαφανίζονται χάρη στην αιώνια λογική «Δε βαριέσαι.. τώρα όπως είμαι είμαι. Δε θα κάτσω να σκάσω!».

 

Καλές βουτιές!