Ψάχνεις για μια διαφορετική ιδέα για ένα πλήρες γεύμα, που να συνδυάζει ταυτόχρονα γεύση και λίγες θερμίδες; Σου έχουμε την λύση και ακούει στο όνομα σαλάτα! Ξέρουμε, ξέρουμε… «ποιος κόβει τώρα σαλάτα…». Ε λοιπόν, αν καταφέρεις να ξεπεράσεις την αρχική βαρεμάρα, σου υποσχόμαστε ότι μπορείς να κάνεις θαύματα!

 

Πάρε ιδέες:

 

– Πάρε μαρούλι ή σαλάτα (το κατσαρό μαρουλάκι) και ρόκα και κόψε τα σε χοντρά κομμάτια. Πρόσθεσε ένα πορτοκάλι (από αυτά τα ζουμερά έτσι;), 2-3 καρύδια, 2-3 κουταλιές της σούπας ρόδι και ολοκλήρωσέ την με μια βινεγκρέτ με ξύδι μπαλσάμικο και μέλι και ιδού! Αν θέλεις να προσθέσεις και λίγη πρωτεΐνη, πρόσθεσε λίγο κοτόπουλο ψητό ή, για τους πιο gourmet, λίγο κίτρινο ημίσκληρο τυρί όπως το πεκορίνο ή η παρμεζάνα… με μέτρο πάντα!

– Εξαιρετικά θρεπτική και ανατρεπτικά νόστιμη είναι η σαλάτα με… φακές! Ρίξε σε ένα μπολ λίγα πράσινα λαχανικά (κατά προτίμηση σπανάκι) και φακές βρασμένες. Πρόσθεσε κάτι γλυκό, όπως μερικές λιαστές ντομάτες ή παντζάρι βρασμένο και δώσε την τελειωτική νότα με μια σως με ελαιόλαδο, λεμόνι και λίγη μουστάρδα! Εκτός από πολύ γευστική, η σαλάτα αυτή είναι και ιδανική για άτομα με χαμηλό σίδηρο!

– Δεν είσαι και πολύ fan του μαρουλιού; Κανένα πρόβλημα! Η κλασσική σαλάτα λάχανο-καρότο-άνηθος αποκτά άλλη γεύση όταν της προσθέσεις ξινόμηλο και την γαρνίρεις με μια ελαφριά σως γιαουρτιού!

– Για τους λάτρεις των ζυμαρικών (και είστε πολλοί, το ξέρουμε!), δοκίμασε μια πιο light εκδοχή με πένες, τόνο ή σολομό καπνιστό, πιπεριές, ντομάτες και λίγη σως γιαουρτιού (αντί της κλασσικής μαγιονέζας). Η σαλάτα αυτή είναι ακόμα πιο νόστιμη όταν τρώγεται παγωμένη.

– Αν είσαι λάτρης των πιο περίεργων γεύσεων, τότε η γλυκοπατάτα είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να δοκιμάσεις! Ταιριάζει ιδανικά με μαρούλι, ρόκα, σέλινο και ένα πιο ξινό τυρί όπως το ροκφόρ, ενώ αν την συνοδέψεις με πλιγούρι, ρόδι και κουκουνάρι είναι μπορεί να σου βγάλει ασπροπρόσωπη σε ένα τραπέζι.

– Αν και παραδοσιακά καλοκαιρινή, η σαλάτα αυτή δεν απογοητεύει ποτέ κανέναν και φτιάχνεται μέσα σε 5 λεπτά. Τα συστατικά απλά και μεσογειακά: κρίθινα παξιμαδάκια, ντομάτα ψιλοκομμένη, κατίκι Δομοκού ή φέτα, ελιές και ρίγανη. Το τέλειο βραδινό!

– Τέλος, για εσένα που αγαπάς και τα βραστά λαχανικά, μια πατατοσαλάτα είναι πάντα εύκολη και επιτυχημένη! Συνδύασέ την με βραστά καρότα και μπρόκολο αλλά και με κρεμμυδάκι και ελιές για πιο κλασσικές γεύσεις!

Και μερικά, ακόμα, tips για να κρατάς τις σαλάτες σου υγιεινές:

– Πρόσθεσε χρώμα: χρησιμοποίησε πολύχρωμα λαχανικά και υλικά για περισσότερα θρεπτικά συστατικά! Όπως λέμε και στα παιδιά “Χρησιμοποιήστε λαχανικά με όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου!”

– Προσέχεις πάντα τις μερίδες σου: μια σαλάτα με περισσότερο τυρί ή ζυμαρικά απ’ ότι λαχανικά δεν είναι ακριβώς “light”….

– Δοκίμασε πιο ελαφριές εκδοχές τυριών, όπως το ανθότυρο, το κατίκι, το ricotta και το cottage αντί για τα σκληρά κίτρινα τυριά που βάζουμε συνήθως.

– Είναι μάλλον περιττό να πούμε ότι σως με βάση την μαγιονέζα και την κέτσαπ θα πρέπει να αποφεύγονται!

– Τέλος, αν έχεις χαμηλό σίδηρο προτίμησε το σπανάκι σαν βάση στην σαλάτα σου και απέφυγε να το συνοδέψεις με τυρί. Αντίθετα, μην ξεχάσεις να προσθέσεις λίγο λεμονάκι στυμμένο!