Συμβαίνει σε όλους μας! Είτε λιγότερο είτε περισσότερο συχνά, θα πιάσουμε τον εαυτό μας να ζητάει γλυκό. Πειράζει;  Εξαρτάται τη συχνότητα, είναι μάλλον η απάντηση. Το ζήτημα είναι να κρατάμε την ισορροπία και να αντιλαμβανόμαστε πότε είναι πραγματική η επιθυμία μας για γλυκό.

Δηλαδή υπάρχουν περιπτώσεις που θέλουμε γλυκό χωρίς να το θέλουμε πραγματικά;

  • Μόλις τελειώνουμε το μεσημεριανό γεύμα

Πολύ συχνά με το πέρας του γεύματος, αναζητάμε κάτι γλυκό να «αλλάξουμε τη γεύση μας», όπως το περιγράφουμε. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πρόκειται για φυσιολογική συνέπεια της διαδικασίας του γεύματος που μεταβάλλει το pH του στόματος. Στα πλαίσια του να επαναφέρουμε το pH του στόματος λοιπόν στα αρχικά επίπεδα, αναζητάμε την αντίθετη γεύση. Αν πλύνουμε τα δόντια μας εκείνη τη στιγμή, θα δούμε πως η ανάγκη για γλυκό εξαφανίζεται, το ίδιο και αν μασήσουμε μία τσίχλα. Δεν ήταν και τόσο αληθινή λοιπόν!

 

  • Όταν όλοι στην παρέα τρώνε γλυκό

Συμβαίνει μπροστά μας και είναι λογικό να μας επηρεάζει, ειδικά αν είμαστε άνθρωποι που επηρεαζόμαστε από τα γύρω μας ερεθίσματα και η αυτοσυγκράτηση δεν αποτελεί το δυνατό μας σημείο. Θα το αναζητούσαμε όμως υπό άλλες συνθήκες; Μήπως απλώς θέλει λίγη εξάσκηση η αυτοσυγκράτησή μας;

 

  • Όταν περνάμε από το ζαχαροπλαστείο και μας μυρίζει αυτό το λαχταριστό  mille feuille…

Έχετε δίκιο, αυτό είναι μαρτύριο! Αλλάξτε τη διαδρομή σας ώστε να μην περνάτε από επίμαχα σημεία. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας πως δεν είναι πραγματική ανάγκη για γλυκό, αφού με μία απλή αλλαγή στη διαδρομή σας δε θα σας είχε περάσει από το μυαλό καν να ενδώσετε στον πειρασμό!

 

  • Όταν είμαστε στεναχωρημένοι/θυμωμένοι/αγχωμένοι κλπ

Δυστυχώς πέρα από το στομάχι μας, όλο και πιο συχνά τα συναισθήματά μας εκφράζουν… επιθυμία για γλυκό ή άλλου είδους φαγητό, ώστε να «νιώσουμε λίγο καλύτερα». Αρκεί απλώς να αναλογιστούμε πόσο καλύτερα μας κάνει να νιώθουμε η κατανάλωση του αγαπημένου μας γλυκού εκείνη τη στιγμή. Να τα βάλουμε κάτω δηλαδή τα πράγματα (και τα νούμερα αν το εκφράσουμε ποσοτικά) και να δούμε σε ποιο βαθμό το γλυκό μας παίρνει μακριά το συναίσθημα που νιώθουμε έντονα εκείνη τη στιγμή. Αν μας προσθέτει πάντως και με τύψεις, μάλλον δεν αξίζει καθόλου τον κόπο, αφού η ευχαρίστησή που μας δίνει είναι τελείως παροδική.

 

Ας αφήσουμε λοιπόν ένα μικρό περιθώριο αμφισβήτησης την επόμενη φορά που θα δηλώσουμε πως θέλουμε γλυκό! Άλλωστε έτσι θα καταφέρουμε να το ευχαριστιόμαστε και περισσότερο…

Share: