Παγκόσμια Μέρα κατά του Διαβήτη σήμερα και δεδομένου πως πρόκειται για ένα πολύ συχνό πρόβλημα υγείας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως  η διατροφή μπορεί να συμβάλλει σημαντικά -αν όχι εξ’ ολοκλήρου- στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου. Ακολουθούν μερικοί χρυσοί κανόνες που θα σας λύσουν τα χέρια:

 

  • Μην παραλείπετε γεύματα

Βασικός κανόνας για όσους έχουν υψηλό σάκχαρο αφού είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχουν αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου μέσα στην ημέρα. Δείτε πόσα γεύματα σας βολεύουν -ενδείκνυνται περίπου 4 με 5- και προσπαθήστε να τα έχετε κάθε μέρα σε σταθερές -όσο το δυνατόν- ώρες.

  • Επιλέξτε δημητριακά ολικής άλεσης

Προτιμήστε μαύρο ψωμί, μαύρα μακαρόνια, καστανό ρύζι, βρώμη κλπ. καθώς αυτά ανεβάζουν λιγότερο τα επίπεδα σακχάρου σας σε σχέση με τα αντίστοιχα άσπρα.

  • Προσπαθήστε να είναι όλα τα γεύματά σας ολοκληρωμένα δηλαδή να περιέχουν όλες τις κατηγορίες θρεπτικών συστατικών, είτε πρόκειται για κυρίως γεύμα είτε για σνακ.

Με λίγα λόγια τα γεύματά σας πρέπει να περιλαμβάνουν υδατάνθρακες (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες), πρωτεΐνη (κρέας, ψάρι, τυρί, αυγό), λίπος (ελαιόλαδο κυρίως) και φυσικά λαχανικά. Ένα απλό παράδειγμα ενός τέτοιο σνακ είναι ένα τοστ με μαύρο ψωμί, τυρί και λαχανικά.

  • Βρείτε το μέτρο

Ακόμα και τα γλυκά δεν απαγορεύονται στη διατροφή του διαβήτη, φτάνει να υπάρχουν στη σωστή ποσότητα και συχνότητα.

  • Μειώστε το βάρος σας

Το παραπάνω βάρος και ειδικά η συσσώρευση κοιλιακού λίπους αυξάνει την ινσουλινοαντίσταση, κάτι που συμβάλλει στα αυξημένα επίπεδα σακχάρου. Έτσι, ακόμα και η μικρή απώλεια βάρους μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στη ρύθμισή τους!

  • Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας

Η αερόβια άσκηση (περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι κλπ) είναι αποδεδειγμένο πως βοηθάει την ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου οπότε μην την παραμελείτε!

Share: