Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα (ΡΑ) αποτελεί μια χρόνια φλεγμονώδη νόσο με αυτοάνοσο υπόβαθρο που εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες και επηρεάζει τις αρθρώσεις του σώματος και ειδικότερα των άκρων, των ισχίων και του λαιμού.

Επειδή η ενδεικνυόμενη φαρμακευτική αγωγή έχει αρκετές παρενέργειες, οι ασθενείς συχνά στρέφονται σε εναλλακτικές θεραπείες όπως τροποποιημένα διαιτητικά σχήματα ή συμπληρωματική χορήγηση μικροθρεπτικών συστατικών.

Ας δούμε πόσο αποτελεσματικές όμως είναι αυτές οι μέθοδοι, σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής (British Nutrition Foundation):

  • Δεν έχουμε ξεκάθαρη απάντηση για το κατά πόσο η χορτοφαγία, οι δίαιτες αποκλεισμού και η μεσογειακή διατροφή  μπορούν να βοηθήσουν στην καταπράυνση των συμπτωμάτων.
  • Αντίστοιχα, η χορήγηση ιχθυελαίων, συγκεκριμένα ΕΡΑ και DHA, φαίνεται να καταπραΰνει τα συμπτώματα της ΡΑ σε χρόνιους πάσχοντες, ωστόσο δεν έχει προσδιοριστεί η ενδεικνυόμενη δόση.
  • Η χρήση φυτικών ελαιών πλούσιων σε γ-λινολενικό οξύ όπως τα έλαια από σπόρους νυχτολούλουδου, σπόρους φραγκοστάφυλου κλπ. πιθανώς να συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων καθώς βοηθάει στη σύνθεση αντιφλεγμονωδών παραγόντων.
  • Ακόμα, επειδή στον πληθυσμό της ΡΑ έχουν εντοπιστεί χαμηλές συγκεντρώσεις των βιταμινών του συμπλέγματος Β, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην επαρκή πρόσληψή του, κάτι που ισχύει και για τη βιταμίνη Β6.
  • Δυστυχώς, ελλιπή είναι τα στοιχεία για το ρόλο της βιταμίνης D, παρά το γεγονός πως η έλλειψή της σχετίζεται με την εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων.

Συνολικά, οι άνθρωποι με ρευματοειδή αρθρίτιδα θα επωφελούνταν από έναν υγιεινό και ισορροπημένο πρότυπο διατροφής, όπως αυτό περιγράφεται από τους διεθνείς οργανισμούς.  Η μείωση των ζωικών λιπαρών και η αύξηση των πολυακόρεστων και ειδικά των ω-3 θα ήταν επίσης χρήσιμη,  δεδομένου πως αυτοί οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Συμβουλευτείτε έναν Κλινικό Διαιτολόγο για να σας βοηθήσει να ενσωματώσετε τα παραπάνω στο καθημερινό σας διαιτολόγιο.

 

Άρθρο μας δημοσιευμένο στο mednutrition