Επειδή η επιμόρφωση δεν τελειώνει ποτέ, πρόσφατα παρακολουθήσαμε από κοντά το 2ο Συμπόσιο Διαχείρισης Βάρους που διοργανώθηκε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, και σας μεταφέρουμε εδώ τι ακούσαμε και μπορεί να σας φανεί κι εσάς χρήσιμο!

• Η συμμετοχή σε ομάδες κοινωνικών δικτύων (τύπου facebook κλπ) σχετικών με την διαχείριση βάρους και το fitness μπορεί να αποβεί πολύ χρήσιμη σε μια προσπάθεια βελτίωσης της διατροφής μας! (όταν έχει και τα κατάλληλα ερεθίσματα)

• Τι στόχους πρέπει να έχουμε για ένα παχύσαρκο παιδί; Αντίθετα με το τι πιστεύει πολύς κόσμος, ο βασικός μας στόχος πρέπει να είναι πάνω από όλα η υγεία τους ανεξαρτήτως βάρους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το βάρος έρχεται δεύτερο σαν κριτήριο βελτίωσης και πρώτα εστιάζουμε στην βελτίωση της διατροφής και των συνηθειών άσκησης.

• Είστε σίγουροι ότι μπορείτε να κρίνετε σωστά το βάρος του παιδιού σας; Έρευνες δείχνουν ότι το 70% των γονιών με υπέρβαρα παιδιά δεν τα αναγνωρίζουν ως υπέρβαρα, ενώ το 15% των γονιών με παιδιά φυσιολογικού βάρους, τα θεωρούν λιποβαρή!

• Σε πρόγραμμα υιοθέτησης πιο υγιεινού τρόπου ζωής σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, τα παιδιά κατάφεραν να είναι πιο δραστήρια μόνο στα πλαίσια του σχολείου, αφού οι καθιστικές δραστηριότητες αυξάνονταν κατακόρυφα το Σαββατοκύριακο που το παιδί είχε περισσότερο χρόνο με τους γονείς. Συμπέρασμα: καλές οι δραστηριότητες και οι ομιλίες περί διατροφής στο σχολείο, πρέπει όμως να ασχοληθούμε με το παιδί και στα πλαίσια της οικογένειας!

• Σκέφτεστε το ενδεχόμενο βαριατρικής επέμβασης για την αντιμετώπιση του αυξημένου βάρους; Προκειμένου να έχετε τα μεγαλύτερα δυνατά αποτελέσματα από μία τέτοια επέμβαση, η συμβολή του διαιτολόγου πριν και μετά το χειρουργείο είναι κρίσιμη. Σε συνεργασία με το χειρούργο και με ψυχολόγο, ο διαιτολόγος θα σας βοηθήσει αφενός μεν στην αποκατάσταση της θρέψης σας αλλά πρωτίστως στην αποκατάσταση μιας υγιούς σχέσης με το φαγητό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η διατροφή σας παίζει ρόλο ανεξάρτητα από το αν θα κάνετε ή όχι το χειρουργείο.

• Και μερικά tips για την διατήρηση του βάρους μας: Από έρευνες έχει φανεί ότι όσοι καταφέρνουν να διατηρούν το βάρος τους σταθερό δεν ξεχνούν:

– την τακτική τους ζύγιση

– την φυσική τους δραστηριότητα και κυρίως το περπάτημα

– το πρωινό στο σπίτι, πριν δηλαδή ξεκινήσουν την ημέρα τους

Αντίθετα, όσοι δεν τα καταφέρνουν και επαναπροσλαμβάνουν το βάρος που έχασαν:

– έχουν λιγότερο και χαμηλότερης ποιότητας ύπνο

– προσλαμβάνουν λιγότερη πρωτεΐνη ανά κιλό σωματικού βάρους

– νιώθουν πως το βάρος τους επηρεάζεται από παράγοντες του περιβάλλοντος και ερεθίσματα που οι ίδιοι δεν μπορούν να ελέγξουν.