Τι είναι;

Το οξειδωτικό στρες δημιουργείται στο σώμα όταν υπάρχουν περισσότερες ελεύθερες ρίζες από όσες το αντιοξειδωτικό σύστημα του οργανισμού μπορεί να εξολοθρεύσει.

Από τι προκαλείται;

Διάφορες αιτίες μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα οξειδωτικού στρες του οργανισμού μας, ενδεικτικά μερικοί από αυτούς είναι το κάπνισμα, η έκθεση σε ακτινοβολία (π.χ. υπεριώδης), η κακή διατροφή, το ψυχολογικό στρες, η ρύπανση του περιβάλλοντος.

Τι προκαλεί;

Το οξειδωτικό στρες συμβάλλει σε διαδικασίες όπως η πρώιμη γήρανση αλλά και σε πολλά νοσήματα όπως ο διαβήτης, η αθηροσκλήρωση, τα διάφορα είδη αρθρίτιδας, νευροεκφυλιστικές παθήσεις, καρκίνος καθώς και σε πληθώρα άλλων.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η διατροφή;

Πέρα από το γεγονός πως ο οργανισμός μας έχει ένα πολύ καλό σύστημα αντιοξείδωσης, μπορούμε να τον ενισχύσουμε αφενός μειώνοντας τις αιτίες του οξειδωτικού στρες και αφετέρου αυξάνοντας τα συστατικά της τροφής που δρουν προστατευτικά. Συγκεκριμένα, είναι σημαντικό να παίρνουμε επαρκή ποσότητα:

  • Βιταμίνης C: Βασική αντιοξειδωτική βιταμίνη που τη βρίσκουμε στο ακτινίδιο, στο πορτοκάλι (και στα εσπεριδοειδή γενικά), στις πολύχρωμες πιπεριές, στα μούρα και σε άλλα λαχανικά.
  • Βιταμίνης Ε:  Την βρίσκουμε στα φυτικά έλαια, ειδικότερα προτιμούμε το ελαιόλαδο και τους ξηρούς καρπούς.
  • Σεληνίου: Συμμετέχει σε ένα από τα βασικά αντιοξειδωτικά συστήματα του οργανισμού μας και πολύ καλές πηγές του αποτελούν τα καρύδια, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα εντόσθια (νεφρά και συκώτι) και το κρέας.
  • Βιταμίνης Α & καροτενοειδών: Την βρίσκουμε σε κίτρινα ή πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, συκώτι και γαλακτοκομικά προϊόντα.