Πόσες φορές έχετε πει «Προσπαθώ να κάνω δίαιτα αλλά πεινάω συνέχεια!»? Ε λοιπόν, σας πιστεύουμε! Κι αυτό γιατί η αύξηση της όρεξης είναι μια φυσιολογική προσαρμογή του οργανισμού στην διαδικασία στέρησης φαγητού (και άλλος ένας λόγος για τον οποίο οι στερητικές δίαιτες δεν λειτουργούν).

 

Αν, λοιπόν, θέλετε να κάνετε κάτι γι’ αυτό, εμείς σας παραθέτουμε 4 επιστημονικά τεκμηριωμένους τρόπους να ανταπεξέλθετε στο αίσθημα της πείνας:

 

1) Διαιτητικές ίνες

 

Οι διαιτητικές ίνες είναι συστατικά κάποιων τροφίμων, όπως τα λαχανικά (κυρίως τα ωμά), τα φρούτα, η βρώμη και τα ολικής άλεσης δημητριακά, τα οποία δημιουργούν ένα αίσθημα κορεσμού όταν καταναλωθούν. Έτσι, μην ξεχνάτε να τρώτε άφθονη σαλάτα με τα γεύματά σας, να επιλέγετε ψωμί, ζυμαρικά και δημητριακά ολικής άλεσης, και φυσικά να τρώτε φρούτα (ακόμα και με τη φλούδα τους).

 

2) Πρωτεΐνη for the win!

 

Είναι γνωστό ότι τα τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνες είναι πιο χορταστικά από αυτά που δεν έχουν. Προσπαθήστε, λοιπόν, να έχετε έστω μια μικρή πηγή πρωτεΐνης σχεδόν σε κάθε γεύμα και σνακ σας. Καλές ιδέες για σνακ είναι: το γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και μέλι, τα κράκερς με 1-2 φέτες τυρί, τα smoothies με γάλα και φρούτα, το τοστ,  το αυγό με 1 παξιμαδάκι και άλλα.

 

3) Βρείτε τι φταίει για την αυξημένη σας όρεξη

 

Είναι κοινό μυστικό ότι το αίσθημα της πείνας δεν είναι απαραίτητα οργανικό… πολύ συχνά είναι το αποτέλεσμα ψυχολογικής πίεσης, άγχους ακόμα και ανίας. Προσπαθήστε να διαχωρίσετε το λόγο που νιώθετε ότι πεινάτε και να το δείτε ανεξάρτητα με το πώς νιώθετε αυτή τη στιγμή… κοινώς, ακούστε το στομάχι σας! Αν, πάλι, ο λόγος που θέλετε να φάτε είναι γιατί, πχ είστε στρεσαρισμένοι, τότε σκεφτείτε το εξής: θα διορθωθεί όντως η κατάσταση με το να φάτε;

 

4) Άσκηση

 

Η σωματική δραστηριότητα, εκτός από όλα τα υπόλοιπα οφέλη της, μειώνει επίσης την κατανάλωση τροφής, πιθανώς λόγω της επίδρασής της στις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη ή ακόμα και λόγω του ότι, απλώς μας κρατά απασχολημένους! Όπως και να έχει, αν είστε στο σπίτι και νιώθετε μια ακατάσχετη διάθεση για τσιμπολόγημα, ίσως μια βόλτα για περπάτημα είναι η καλύτερη λύση!

 

 

Τέλος, μην αναλώνεστε σε προϊόντα που ισχυρίζονται ότι μειώνουν την όρεξη: τα περισσότερα από αυτά στηρίζονται σε ανεπαρκείς αποδείξεις και σε πολύ ισχυρό μάρκετινγκ.

Share: