Πολύ ωραία, εκεί που παίρνουμε τη μεγάλη απόφαση να πάμε στο διαιτολόγο, αρχίζουν τα μεγάλα ερωτήματα να μας τυραννάνε… Γιατί να πάω σε διαιτολόγο; Και άντε και πήγα και πήρα το μαγικό χαρτί (;). Γιατί πρέπει να με παρακολουθεί; Και για πόσο χρονικό διάστημα; Μήπως είναι απλώς ένα τρικ η παρακολούθηση για να του δίνω περισσότερα λεφτά;

Μιας και είμαστε καθόλα εκπαιδευμένες στο ζήτημα, επιτρέψτε μας να σας θέσουμε τα πράγματα στη σωστή τους βάση.

Πρώτον και κύριο, κανένα χαρτί δεν είναι μαγικό, αν δεν το κάνετε εσείς -με τη δική μας βοήθεια- μαγικό για εσάς! Δίαιτες μπορείτε να βρείτε άπειρες και με τόση πληροφόρηση στο διαδίκτυο σίγουρα μπορείτε να ξεχωρίσετε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο από ένα λιγότερο.  Το ζήτημα είναι να ταιριάζει στην καθημερινότητά σας, να καλύπτει τις ιδιαίτερες ανάγκες σας και προτιμήσεις σας για να μπορείτε να το ακολουθείτε για μία ζωή! Ναι ναι καλά ακούσατε για μία ζωή!

Δεύτερον και σημαντικό,  η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι διαφορετική για τον καθένα. ‘Ετσι:

– αν είστε άνθρωπος που έχει ξανακάνει δίαιτα και είστε εξοικειωμένοι με τη διαδικασία και παράλληλα επαρκώς αυτό-πειθαρχούμενοι  φυσικά η παρακολούθησή σας δεν έχει λόγο να είναι πολύ συχνή. Ίσως για το πρώτο διάστημα να χρειαστείτε μία εβδομαδιαία συνεδρία ώσπου να βρείτε το ρυθμό σας και την αυτό-αποτελεσματικότητά σας, στην πορεία όμως θα είστε εντάξει με μία παρακολούθηση της με συχνότητα 2 φορές το μήνα. Είναι όμως βασική, ακόμα και αυτή η συχνότητα, προκειμένου να είστε σίγουροι πως η πρόοδος σας θα είναι συνεχόμενη και αντάξια της προσπάθειά σας.

– αν είστε άνθρωπος που μπαίνετε πρώτη φορά στη διαδικασία τότε χρειάζεστε ένα παραπάνω χέρι βοηθείας στην αρχή και το ίδιο συμβαίνει και με όσους τα επίπεδα αυτό-πειθαρχίας είναι λιγότερο..σθεναρά! Έτσι εσείς για το πρώτο διάστημα είναι σημαντικό να παρακολουθείστε κάθε εβδομάδα, ώστε μέσα από αυτήν την διαδικασία να εξοπλιστείτε με βασικές δεξιότητες και τεχνικές ώστε να μπορείτε να κάνετε το πρόγραμμα διατροφής σας χωρίς πρακτικό και ψυχολογικό φορτίο. Σε δεύτερο χρόνο που θα νιώθετε πως πατάτε γερά στα πόδια σας, θα είναι ώρα να «απεξαρτηθείτε» λίγο από το διαιτολόγο (ανά 2η ή 3η εβδομάδα παρακολούθηση) ώστε να μάθετε να τα καταφέρνετε όλα και μόνοι σας!

Και για να σας τα πολυλογούμε οι βασικές δεξιότητες που αναπτύσσεται με την τακτική σας παρακολούθηση είναι οι ακόλουθες και είναι πολύ ουσιαστικές για την πορεία του βάρους σας:

Επίλυση προβλημάτων

Αυτό-αποτελεσματικότητα

Διαχείριση έκτακτων καταστάσεων

Ενδυνάμωση της αυτό-πειθαρχίας σας

Κατανόηση των αναγκών του σώματος (σήματα πείνας κορεσμού)

και άλλες πολλές!

Και φυσικά μέσα από όλα αυτά μαθαίνετε να χειρίζεστε εσείς οι ίδιοι το βάρος σας! Δεν είναι τυχαίο που η επιτυχία της δίαιτας είναι ανεξάρτητη του προγράμματος διατροφής! Όλα τα υπόλοιπα είναι που κάνουν τη διαφορά!Εσείς ακόμα αναρωτιέστε;