Ειδικά στη διατροφή, αυτό το βλέπουμε συνέχεια. Όλοι ξέρουμε πόσα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώμε καθημερινά, πόσο σημαντικό είναι να ασκούμαστε σε τακτική βάση αλλά πόσοι από εμάς τα κάνουν;; Τι πραγματικά φταίει για αυτό;; Η έλλειψη χρόνου και οργάνωσης μήπως;;

 

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά

  • Η έλλειψη οργάνωσης και χρόνου είναι φυσικά ένα σημαντικό πρόβλημα. Η καλή διατροφή θέλει σίγουρα οργάνωση, το έχουμε τονίσει πολλές φορές, θέλει όμως και κάτι άλλο εξίσου -μάλλον παραπάνω- σημαντικό..
  • Το κίνητρο! Αυτό που μπορεί να πετύχει η καλή διατροφή και η άσκηση είναι να νιώθουμε καλύτερα με το σώμα μας, να μπορούμε να αποδώσουμε περισσότερο στη δουλειά μας και στις ανάγκες τις καθημερινότητας και φυσικά μέσα από όλα αυτά η βελτίωση της υγείας μας είναι τουλάχιστον… δεδομένη! Αν όλα αυτά δεν είναι σημαντικά για εμάς, δε τα βάζουμε προτεραιότητα ή δεν μας απασχολούν στην παρούσα φάση, είναι μάλλον πιο δύσκολο να οργανώσουμε και τη διατροφή μας.
  • Το άγχος: μεγάλο κεφάλαιο που δεν είμαστε οι κατάλληλες για να αναλύσουμε! Όπως ήδη μάλλον γνωρίζετε το φαγητό πολύ συχνά παίζει πολλούς διαφορετικούς ρόλους από τον ρόλο που έχει εξ’ ορισμού, την θρέψη μας. Έτσι αποτελεί παράλληλα αγχολυτικό, μέσο διαχείρισης συναισθημάτων θετικών ή αρνητικών, κάτι που φυσικά περιπλέκει πολύ περισσότερο τα πράγματα. Θα μου πείτε: είναι πρόβλημα αν τρώω λίγο παραπάνω όταν είμαι στεναχωρημένος/η; Εξαρτάται πόσο συχνά γίνεται, πόσο συνδεδεμένοι είστε με τη συμπεριφορά αυτή και για πόσο παραπάνω μιλάμε. Έχει μεγάλη διαφορά να τρώω ένα γλυκό όταν είμαι στεναχωρημένος με το να τρώω ένα ταψί γλυκό.

 

Τι σας προτείνουμε για όλα αυτά;

1. Καταρχάς να παρατηρήσετε τον εαυτό σας και τις συμπεριφορές σας γύρω από το φαγητό.

2. Βάλτε στόχους σχετικά με αυτά που θέλετε να αλλάξετε.

3. Μην το σκέφτεστε-περάστε στη δράση.

Για παράδειγμα, αν κάθε απόγευμα που τρέχετε σε δουλειές παίρνετε ένα μικρό γλυκό για να νιώσετε πως μπορείτε να αντέξετε, βάλτε στόχο να τρώτε κάτι πιο υγιεινό στη θέση του όπως φρούτα ή αποξηραμένα φρούτα ή ξηρούς καρπούς.

Ξεκινήστε με μικρούς και ταυτόχρονα εύκολους στόχους και να θυμάστε πως οι μεγάλες αλλαγές γίνονται με μικρά βήματα!