Είναι γνωστό στους φίλους μου ότι είμαι λάτρης του φυστικοβούτυρου. Πολύ συχνά το συστήνω και στους πελάτες μου, ειδικά όταν ψάχνουν κάτι διαφορετικό για σνακ. Το φυστικοβούτυρο είναι, βασικά, πολτός από αράπικα φυστίκια που χρησιμοποιείται σαν άλειμμα (όπως οι μαργαρίνες ή το ταχίνι). Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά (το «καλό» είδος λιπαρών), πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά.

Ωστόσο υπάρχουν 2 πολύ συγκεκριμένα προβλήματα με το φυστικοβούτυρο του εμπορίου:

1) Περιέχει υδρογονωμένα φυτικά λίπη

Ξέρω ότι αυτές οι λέξεις μάλλον δεν σας λένε και πάρα πολλά, ωστόσο αρκεί να σας πω ότι τα τελευταία χρόνια αντικατέστησαν τα κορεσμένα λίπη στην κακή φήμη! Εν τάχει, τα υδρογονωμένα φυτικά λιπαρά είναι φυτικά έλαια τα οποία έχουν υποστεί μία βιομηχανική διαδικασία (την λεγόμενη «υδρογόνωση») χάρη στην οποία προσφέρουν ομογενοποιημένη υφή στο προϊόν στο οποίο προστίθενται. Ταυτόχρονα όμως έχει φανεί ότι επηρεάζουν τα λιπίδια του αίματος αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Το πρόβλημα με τα υδρογονωμένα είναι, εκτός των άλλων, ότι δεν είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται στην ετικέτα των τροφίμων. Κοινώς, μπορεί ένα τρόφιμο στο σουπερμάρκετ να έχει υδρογονωμένα λιπαρά και να μην το ξέρουμε. Το φυστικοβούτυρο είναι ένα από αυτά.

2) Είναι ακριβό

Οι περισσότερες μάρκες στο σουπερμάρκετ κοστίζουν πάνω από 4,00 ευρώ. Και, κάπως έτσι, ο περισσότερος κόσμος θα προτιμήσει την μερέντα, που συνήθως είναι κάπου δίπλα στο ράφι.

Έτσι, λοιπόν, αποφάσισα να το φτιάξω μόνη μου! Η συνταγή πάρα πολύ απλή: Αγοράζετε ψημένα ανάλατα αράπικα φυστίκια, τα χτυπάτε για 2 λεπτά στο multi και ιδού! Για ένα μικρό βαζάκι με φυστικοβούτυρο χρειάζεστε περίπου 250γρ φυστίκια, κάτι το οποίο θα σας κοστίσει γύρω στα 2,50 ευρώ. Αν θέλετε, μπορείτε να δοκιμάσετε να αναμίξετε 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι, ή και ελάχιστο αλάτι, αν και από διατροφικής άποψης, θα προτιμούσαμε το σκέτο. Επίσης, σε πολλές συνταγές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο θα δείτε ότι προσθέτουν και ηλιέλαιο (για να προσδώσει την απαλή υφή του έτοιμου φυστικοβούτυρου), ωστόσο καλύτερα να το αποφύγετε αν δεν θέλετε να υποβαθμίσετε την αξία του!

Και τώρα, πώς το τρώμε;

Ορίστε μερικές ιδέες:

  • Σαν άλειμμα σε ψωμί, μαζί με λίγο μέλι
  • Σε μικρό σάντουιτς με ψωμί του τοστ και μέλι (καλή ιδέα και για τα παιδιά στο σχολείο)
  • Σαν ντιπ, μαζί με κομμένα φρούτα
  • Μαζί με γιαούρτι και αποξηραμένα φρούτα
  • Σαν συστατικό ενός smoothie με γάλα και φρούτα
  • Σαν συστατικό νόστιμων μπισκότων με βρώμη
  • Σαν συστατικό σε σπιτικές μπάρες δημητριακών
  • …και φυσικά, σκέτο με ένα κουτάλι! (αυτό δεν το διαβάσατε ποτέ)

Καλές δοκιμές!