Δίαιτα του Pinterest, Atkins, Ζώνης, Dukan, ORAC ή αντιοξειδωτική δίαιτα, διαλειμματική νηστεία, παλαιολιθική, χωρίς γλουτένη, η δίαιτα του ιατρού, ωμοφαγία, cambridge diet, vegan, Mayo, flexitarian, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, δίαιτα των μονάδων, δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος… είμαι σίγουρη ότι κάτι θα μας έχει ξεφύγει, αν και ποντάρουμε να μας το πεις εσύ! Τι κρύβεται όμως, πίσω από τόσα ονόματα διαιτών και ποια θα γίνει τελικά η δική σου δίαιτα;

Η αλήθεια είναι ότι, όταν αποφασίσαμε να γράψουμε αυτό το άρθρο, μπήκαμε και οι ίδιες στη διαδικασία να Googl-άρουμε για το τι καινούριο κυκλοφορεί, αλλά μας έπιασε πονοκέφαλος!!! Ούτως ή άλλως σκοπός μας δεν ήταν να αναλύσουμε τις FAD diets μία προς μία… δεν έχουμε τόσο χρόνο και δεν αξίζει τον κόπο (αξίζει;). Αυτό που στοχεύουμε όμως, είναι να μπορείς να τις αναγνωρίσεις και να ξέρεις γιατί να τις αποφύγεις! Μοιραία έτσι, θα αποκαλύπτεται η υγιεινή και ισορροπημένη εναλλακτική για σένα με τη δυνατότητα να την εξατομικεύσεις.

Πώς προέκυψαν τόσα ονόματα;

Για να είμαστε δίκαιες, μια διατροφή με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά χρειάζεται κάπως να τη βαφτίσουμε για να συνεννοούμαστε μεταξύ μας.

Το πρόβλημα ξεκινάει όταν το όνομα αυτό χρησιμοποιείται ως μέσο μάρκετινγκ για να προκαλέσει «θόρυβο» αναντίστοιχο στην πραγματικότητα με την επιστημονική αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της δίαιτας.

Υπάρχει και χειρότερο σενάριο: το όνομα μιας δίαιτας να δημιουργήθηκε εξ’ αρχής με μαρκετίστικους σκοπούς και για να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό. Δεν μπορούμε να φανταστούμε γιατί αλλιώς να υπάρχουν τόσα ονόματα – μάσκες για το ίδιο διατροφικό μοντέλο, όπως η Atkins ή η Dukan για μια πρωτεΐνική διατροφή!

Και επειδή μέχρι σήμερα αυτό το μάρκετινγκ «πιάνει», δυστυχώς η πλειοψηφία των ονομάτων που ακούς είναι απλά διαφορετικές ταμπέλες για μια ακόμη FAD δίαιτα. Τα καλά νέα είναι δύο, όμως:

 1. Κάποιες από αυτές τις δίαιτες αφορούν όντως, εκδοχές για μια ισορροπημένη διατροφή που η σύγχρονη διαιτολογία στηρίζει, απλά έχουν μια πιο εντυπωσιακή ταμπέλα – χαρακτηριστικό παράδειγμα η flexitarian διατροφή ως μια μορφή χορτοφαγίας.
 2. Μετά από αυτό το άρθρο ελπίζουμε να σε έχουμε βοηθήσει αρκετά ώστε να μπορείς να ξεχωρίζεις ο ίδιος ποια δίαιτα αξίζει ή όχι να εμπιστευτείς.

Τι σημαίνει FAD Diet;

Ως FAD diet περιγράφεται οποιαδήποτε δίαιτα δε συμμορφώνεται με βασικές αρχές διατήρησης της υγείας, συνήθως υπόσχεται γρήγορη και χωρίς κόπο απώλεια βάρους ενώ συχνά ενέχει αυστηρούς διατροφικούς περιορισμούς π.χ. ολόκληρης ομάδας τροφίμων ή ωραρίου γεύματος.

Όπως καταλαβαίνεις από τη στιγμή που μια τέτοια δίαιτα θυσιάζει με οποιονδήποτε τρόπο την υγεία στο βωμό της αισθητικής, δε θα τη βρεις να την εφαρμόζει κανένας σύγχρονος πτυχιούχος διαιτολόγος με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Αυτό όμως που θέλαμε περισσότερο να σκεφτείς είναι ότι μια τέτοια επιλογή είναι ταυτόχρονα και αναποτελεσματική για σένα. Παρακάτω λοιπόν, θα σου παραθέσουμε μερικά από τα σημεία λόγου-αντιλόγου που συχνά έχουμε συζητήσει μέσα από τις συνεδρίες μας και αξίζει να ακούσεις και εσύ.

«Ναι αλλά η Κ. που έκανε τεστ δυσανεξίας και της είπαν τι να αποφεύγει, τελικά έχασε πολύ βάρος.»

Φυσικά και έχασε βάρος αν αναλογιστείς τις ποσότητες φαγητών που μείωσε στην καθημερινότητά της. Αυτά που θα σε παροτρύναμε να σε προβληματίσουν είναι το τι θρεπτικό κόστος είχαν αυτές οι αλλαγές (κάποια υποβιταμίνωση ίσως) και το τι έγινε με το βάρος της όταν επανέφερε στη διατροφή της τα ίδια τρόφιμα. Για την ανυπόστατη χρήση τέτοιων τεστ με σκοπό τη μείωση βάρους, έχουμε ξαναναφερθεί σε αυτό το άρθρο μας.

«Ο Τ. ακολούθησε πρωτεΐνική διατροφή, έκανε και προπόνηση και έμεινε μισός!»

Οι πρωτεϊνικές δίαιτες κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος και φαίνεται να αποδίδουν για πληθώρα περιπτώσεων, από απώλεια βάρους έως και κλινικές καταστάσεις. Ωστόσο, μια αυστηρή πρωτεΐνική διατροφή είναι δύσκολα εφαρμόσιμη για μεγάλα χρονικά διαστήματα και δεν ταιριάζει απαραίτητα σε όλους (δεν έχουμε όλοι τις ίδιες “αντοχές” στο να μην φάμε ψωμί ή ο,τιδήποτε υδατανθρακούχο για μεγάλο διάστημα). Μελέτες, δε, που συγκρίνουν την απώλεια βάρους μιας πιο πρωτεΐνικής διατροφής σε σχέση με μια συμβατική προσέγγιση, δείχνουν μεγαλύτερη πτώση τους πρώτους μήνες  μέσω της πρωτεΐνικής …αλλά ίδια απώλεια στους 6 μήνες… Τέλος, μην ξεχνάς ότι δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσεις μία πολύ αυστηρή πρωτεΐνική διατροφή (τύπου keto) για να αποκομίσεις τα οφέλη της πρωτεΐνης στη διατροφή σου!

«Ποιο είναι το κακό δηλαδή να μειώσεις τόσο πολύ τις θερμίδες μέχρι να χάσεις κάποια κιλά;»

Αρχικά, υπάρχει ένα κατώτατο μαξιλαράκι θερμίδων κάτω από το οποίο υπονομεύεται η φυσιολογική λειτουργία ζωτικών οργάνων όπως ο εγκέφαλος. Κατά δεύτερον, η απάντηση του οργανισμού σου σε ένα τέτοιο σοκ θα είναι να μειώσει αντίστοιχα πολύ και τις καύσεις του, άρα θα δυσκολευτείς τελικά να μειώσεις το βάρος που θες. Για να μην αναφερθούμε καν στο ψυχολογικό κόστος του να είσαι “στην πείνα” με μόνο στόχο την απώλεια βάρους. Εμπειρικά, μπορούμε να σου πούμε ότι αυτό μόνο εξαντλημένο μπορεί να σε αφήσει ενώ μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνο αν έχεις μια διαταραγμένη σχέση με το φαγητό.

«Μωρέ ας τα χάσω και πολύ γρήγορα τα κιλά, μόνο να μπω στο φόρεμα πριν τη βάφτιση!»

Όταν το βάρος σου μειώνεται με ρυθμό πάνω από 1 κιλό τη βδομάδα, το πιθανότερο είναι να χάνεις περισσότερη μυική μάζα παρά λίπος. Το λίπος, όμως, είναι αυτό που πιάνει μεγαλύτερο όγκο και μεταφράζεται σε πόντους… άρα πώς θα μπεις στο φόρεμα τελικά; Αααα, και όταν ξαναπάρεις κιλά, σενάριο πολύ πιθανό, θα είναι κυρίως με τη μορφή λίπους.

Να θυμάσαι ότι, η γρήγορη απώλεια κιλών είναι η πιο πετυχημένη συνταγή για να χρειαστείς ξανά διαιτολόγο σύντομα!

«Έτρωγα 5 μέρες πολύ περιορισμένα αλλά τις υπόλοιπες 2 έτρωγα ό,τι ήθελα!»

Ένα τέτοιο μοτίβο διατροφής, διαλειμματικό μοτίβο, πέρα από το μεγάλο περιορισμό θερμίδων (και ενδεχομένως και θρεπτικών συστατικών κατ’ επέκταση), το θεωρούμε πολύ προβληματικό αναφορικά με την διαταραγμένη σχέση με το φαγητό που υπονομεύει με περιόδους ασιτίας και βουλιμικών εκρήξεων. Σκέψεις «άσπρο –μαύρο» ή «όλα ή τίποτα» είναι πολύ δυσλειτουργικές για την επιτυχία στην απώλεια βάρους και για την καλή, τόσο σωματική όσο και ψυχική υγεία σου.

Δικαιολογημένα φημισμένες δίαιτες

Δικαιολογημένα διάσημες δίαιτες

Όπως είπαμε μερικές από τις διάσημες δίαιτες, είναι δικαιολογημένα διάσημες! Κάποια τέτοια παραδείγματα είναι η Μεσογειακή Διατροφή, η χορτοφαγική διατροφή, η FODMAP, η σκανδιναβική διατροφή, η TLC, η DASH και το intuitive και mindful eating που δεν είναι ακριβώς δίαιτες αλλά τρόποι διατροφής στους οποίους αξίζει να αναφερθούμε.

Μεσογειακή Διατροφή

Αν και είναι η διατροφή που περισσότερο θα έχεις ακούσει και μελετήσει, εμείς θα σου θυμίσουμε ότι

 • Είναι ό, τι πιο κοντινό υπάρχει στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, άρα ό, τι πιο εύκολο να μπορείς να εφαρμόσεις.
 • Έχει όλες τις προδιαγραφές για μια βιώσιμη διατροφή, που είναι καλό και για τη θρέψη σου αλλά και για τον πλανήτη.
 • Δεν είναι απλά μία διατροφή αλλά ένας ολοκληρωμένος τρόπος ζωής που αποτελεί προϋπόθεση για τη διατήρηση οποιουδήποτε αποτελέσματος στο βάρος.
 • Έχει συνδεθεί ευεργετικά με πολλούς τομείς της υγείας όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το μεταβολικό σύνδρομο, το σακχαρώδη διαβήτη, το σωματικό βάρος, τα νευρολογικά νοσήματα ακόμη και τον καρκίνο.
 • Βασίζεται στις αρχές της ισορροπίας, του μέτρου και της ποικιλίας που εγγυούνται την καλύτερη θρέψη σου αλλά και ενεργητικότητά σου όσο μειώνεις το βάρος σου.

FODMAP

Το χαρακτηριστικό αυτής της δίαιτας είναι η αποτελεσματικότητά της απέναντι στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου ή όπως λέγεται αλλιώς Σπαστική Κολίτιδα. Το όνομά του, ως ακρονύμιο που είναι, προδίδει τα διατροφικά στοιχεία που επιδεινώνουν το πρήξιμο και τον πόνο στην περιοχή της κοιλιάς: απλά σάκχαρα (μονο-, δι και ολιγο- σακχαρίτες) και πολυόλες (επίσης προϊόντα υδατανθράκων).

Στη διατροφή αυτή αποφεύγονται όλες οι πηγές απλών σακχάρων και πολυολών ώστε τελικά, να μην γίνεται η πέψη τους από τα βακτήρια του εντέρου και να αποφεύγεται αντίστοιχα το πρήξιμο και ο πόνος στη κοιλιά. Μετά από την ύφεση των συμπτωμάτων, τα φυσικά τρόφιμα που περιέχουν απλά σάκχαρα επανέρχονται στη διατροφή (καθότι είναι πολλά), ωστόσο με σταδιακό ρυθμό. Το καλό είναι όμως, ότι σε αυτή τη διαδικασία, μαθαίνει κανείς να αποφεύγει και πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα που ούτως ή άλλως δεν εξυπηρετούν την υγεία.

DASH

Αυτή η δίαιτα, είναι χαρακτηριστική για την αντιμετώπιση των υπέρτασης. Δίνει μεγάλη έμφαση στη κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών σε σχέση με τις μέσες συστάσεις, όπως και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Είναι από τις πρώτες δίαιτες βασικά, που μάθαμε στην κλινική διατροφή για τη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης! Είναι λοιπόν, παραπάνω από εντάξει αν μπορείς να ακολουθείς τις συστάσεις μιας τέτοιας διατροφής.

Intuitive Eating (ή Ενσυνείδητη Διατροφή)

Ελληνικά θα μπορούσε να μεταφραστεί ως Διαισθητική ή Ενσυνείδητη Διατροφή και αφορά ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ή μία μέθοδο διατροφής εννοώντας όχι μόνο την επιλογή των τροφίμων αλλά και την διαδικασία της κατανάλωσης φαγητού. Οι δημιουργοί της ιδέας το περιγράφουν ως μια διαδικασία αυτό-φροντίδας που περιλαμβάνει μεν τη διαχείριση βάρους αλλά ενσωματώνει και την αναγνώριση-διαχείριση του ενστίκτου, συναισθήματος και λογικής σκέψης που σχετίζεται με το φαγητό.

Οι βασικές αρχές της διαισθητικής διατροφής είναι:

 1. Να απαλλαγείς από την νοοτροπία της «δίαιτας»
 2. Να τιμάς την πείνα σου
 3. Να κάνεις ανακωχή με το φαγητό
 4. Να αμφισβητείς την “αστυνομία” της διατροφής
 5. Να ανακαλύψεις το παράγοντα ικανοποίησης
 6. Να νιώσεις το κορεσμό σου
 7. Να αντιμετωπίζεις με ευγένεια τα συναισθήματά σου
 8. Να σέβεσαι το σώμα σου
 9. Να κινείσαι για να νιώσεις τη διαφορά
 10. Να τιμάς την υγεία σου.

Σου θυμίζουν κάτι; Σίγουρα μας έχεις ακούσει να αναφερόμαστε σε κάποια από αυτά λιγότερο ή περισσότερο. Η αυτοφροντίδα είναι μια έννοια που αγαπάμε πολύ και τη συστήνουμε ανεπιφύλακτα!!!

Το περιεχόμενο της σελίδας συνεχίζεται πιο κάτω

Θέλεις να μειώσεις το βάρος σου;

Στο Ευτροφία θα σε καθοδηγήσουμε να το κάνεις με αυτοφροντίδα!


Τελικά ποια είναι η καλύτερη δίαιτα;

Η δική σου! Σωστά, όπως προδίδει ο τίτλος του άρθρου η εξατομικευμένη προσωποποιημένη διατροφή/ δίαιτα, είναι αυτή που πιθανόν να δουλέψει καλύτερα για σένα. Ποια είναι λοιπόν, τα στοιχεία από τις «συνετές» δίαιτες που είτε διάβασες εδώ, είτε ακούς (και σίγουρα θα συνεχίζεις να ακούς) που θα ταίριαζαν καλύτερα σε εσένα;

Τα χαρακτηριστικά μιας προσωποποιημένης διατροφής

 • Να ταιριάζει στις γεύσεις σου. Η γεύση παραμένει η πρώτη κινητήριος δύναμη βάσει της οποίας επιλέγουμε τι θα φάμε, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Φτιάξε, λοιπόν, τη γεύση στις υγιεινές επιλογές τροφίμων, αντί να την υποτιμάς.
 • Να σέβεται την ιστορία σου. Αυτό δεν αφορά μόνο το ιατρικό ιστορικό σου αλλά και τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα γύρω από το τραπέζι, την παράδοση και τις αναμνήσεις σου.
 • Να μπορείς να την ακολουθείς εύκολα γιατί προλαβαίνει τις δυσκολίες και τα εμπόδια, βασίζεται στον τρόπο ζωής σου, αναγνωρίζει  τις μαγειρικές σου ικανότητές κ.α.
 • Να αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής σου. Αυτό μπορεί να είναι μακριά από την τελειότητα αλλά σίγουρα είναι πιο κοντά στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.
Προσωποποιημένη διατροφή

Βασικές αξίες που δεν παρακάμπτονται

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές που μια συνετή διατροφή πρέπει να υπηρετεί όσο προσωποποιημένη και να είναι. Πιο συγκεκριμένα:

 • Δε χρειάζεται να πεινάς. Σε μια ισορροπημένη υποθερμιδική διατροφή, το στομάχι συνηθίζει πολύ άμεσα στις μικρότερες ποσότητες και δε χρειάζεται να «υποφέρει»
 • Δεν υπάρχουν «πρέπει» και «απαγορεύονται-επιτρέπονται». Το μόνο που κάνουν είναι να διαιωνίζουν την κακή σχέση με το φαγητό και την ανάγκη να «κάνεις δίαιτα» συνεχώς.
 • Το τρίπτυχο «μέτρο – ποικιλία – ισορροπία» είναι αυτό που θα προφυλάξει καλύτερα την υγεία σου, την ενεργητικότητά σου και την ευεξία σου.
 • Σεβασμός στο σώμα και στους βιορυθμούς του. Δεν αντιδρούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο και η μόνη προσέγγιση που μπορεί όντως να είναι βοηθητική είναι σεβόμενοι το προσωπικό «ρολόι» και τις ανάγκες/προτεραιότητές του ο καθένας.

Πώς να ξεχωρίσεις αν η καινούρια δίαιτα που άκουσες, είναι βάσιμη επιστημονικά ή όχι;

Μετά από όσα συζητήσαμε ως τώρα, μπορεί να είσαι πιο υποψιασμένος για τα στοιχεία που κάνουν μια δίαιτα ισορροπημένη, ασφαλή και ουσιαστικά αποτελεσματική αφού τη γνωρίσετε. Θα σου δώσουμε όμως, κάποια παραδείγματα που θα σε βοηθήσουν να τις ξεχωρίσεις από «μακριά» ή τουλάχιστον να χτυπήσουν «καμπανάκι» από τη στιγμή που θα τις πρωτο-ακούσεις.

«Χάσε 10 κιλά σε ένα μήνα» – Υπόσχονται μεγάλη και απότομη απώλεια βάρους. Η γρήγορη απώλεια βάρους δεν είναι σίγουρα υγιής ενώ είναι δύσκολα διατηρήσιμη. Αξίζει να περάσει το σώμα σου αυτό το σοκ;

«Η δίαιτα της λαχανόσουπας» – φαίνεται να αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων. Κάτι τέτοιο όμως υπονομεύει την θρεπτική ισορροπία των γευμάτων σου. Σκέφτεσαι να πάρεις το ρίσκο; Σκέψου επίσης τι θα συμβεί όταν επαναφέρεις αυτές τις ομάδες τροφίμων;

«Εσύ θα ξεκουράζεσαι και το βάρος σου θα μειώνεται.» – Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό ε; Λυπάμαι, αλλά αν δε το κάνεις εσύ για σένα, δε θα φροντίζει κανένας άλλος το βάρος και την υγεία σου.

«Ξέχασε το λίπος στη κοιλιά.» – Υπόσχεται απώλεια βάρους από συγκεκριμένο σημείο του σώματος. Δεν υπάρχει κανένα διατροφικό κολπάκι που να στοχεύει σε συγκεκριμένες λιποαποθήκες.

Αυτά είναι μερικά τρανταχτά παραδείγματα που καλό είναι να βλέπεις με αμφισβήτηση εξ’ αρχής. Φυσικά, υπάρχουν και παλιότερες πρακτικές που πλέον δεν εφαρμόζονται. Ακόμα όμως, και αν βρεθείς μπροστά από ένα μοντέλο διατροφής που δεν εμπίπτει στα παραπάνω, ακούγοντας τα επιστημονικά δεδομένα, αντέδρασε με σκεπτικισμό αν:

 • Τα δεδομένα βασίζονται σε μία μόνο μελέτη ή σε μελέτες που δεν έχουν γίνει σε ανθρώπους.
 • Η μελέτη χορηγείται ή προωθεί άμεσα κάποιο προϊόν όπως συμπλήρωμα διατροφής για παράδειγμα.
 • Η ομάδα που διενήργησε τη μελέτη δεν προέρχεται από εκπαιδευτικό ή ερευνητικό φορέα.

Συνοψίζοντας

 • Ανάμεσα σε τόσες δίαιτες που κυκλοφορούν, στόχος είναι να αποφύγεις εκείνες που η φήμη τους είναι αναντίστοιχη με αυτό που έχουν να προσφέρουν (FAD diet) και να βρεις αυτό που σου ταιριάζει.
 • Οι λόγοι που βλέπεις μια FAD δίαιτα να “δουλεύει” είναι πολλοί, αλλά οι παγίδες είναι ακόμη περισσότερες!
 • Δικαιολογημένα διάσημες δίαιτες είναι η Μεσογειακή Διατροφή, η FODMAP, η διαισθητική διατροφή.
 • Η καλύτερη δίαιτα είναι αυτή που εξατομικεύται σε εσένα π.χ. γεύσεις, ιστορία, πρακτικότητα, ζητήματα υγεία και ευεξίας.
 • Μια προσωποποιημένη προσέγγιση δε σε υποβάλλει σε συνεχή πείνα, δεν έχει κάθετα “επιτρέπονται-απαγορεύονται”, σέβεται τους βιορυθμούς σου.
 • Θα ξεχωρίσεις απο μακριά μια ανυπόσταση δίαιτα αν υπόσχεται γρήγορη και εύκολη απώλεια βάρους, αν αποκλείει ολόκληρες ομάδες τροφίμων ή στοχεύει σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος.

Καταλαβαίνουμε ότι, μπορεί να έχεις την ανάγκη να διερευνήσεις τι καινούριο υπάρχει και πώς θα μπορούσε να δουλέψει για σένα. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να γίνεται εις βάρος της υγείας σου ούτε της οικονομίας σου και φυσικά να μην υπόσχεται πλασματικά αποτελέσματα! Αυτός είναι ο στόχος του σημερινού άρθρου και όσο περνάει από το χέρι μας, θα είμαστε πάντα εκεί να διαλευκάνουμε την αλήθεια και να σε υποστηρίξουμε ποικιλοτρόπως στο δικό σου τρόπο διατροφής.

Το περιεχόμενο της σελίδας συνεχίζεται πιο κάτω

Θέλεις να βρεις το δικό σου τρόπο διατροφής;

Στο Ευτροφία θα σε καθοδηγήσουμε να βρεις αυτό που σου ταιριάζει!


Βιβλιογραφία
Hu T, Mills KT, Yao L, et al. Effects of low-carbohydrate diets versus low-fat diets on metabolic risk factors: a meta-analysis of randomized controlled clinical trials. Am J Epidemiol. 2012;176 Suppl 7(Suppl 7):S44-S54.
Malik N, Tonstad S, Paalani M, Dos Santos H, Luiz do Prado W. Are long-term FAD diets restricting micronutrient intake? A randomized controlled trial. Food Sci Nutr. 2020;8(11):6047-6060. Published 2020 Oct 26.
Serra-Majem L, et al, Updating the Mediterranean Diet Pyramid towards Sustainability: Focus on Environmental Concerns. Int J Environ Res Public Health. 2020 Nov 25;17(23):8758.
Tribole E, Resch E. (2012) Intuitive Eating: A Revolutionary Program That Works. New York: St. Martin’s Griffin.