Είμαστε και επίσημα στην καρδιά του καλοκαιριού. Και επειδή ελληνικό καλοκαίρι δεν γίνεται χωρίς τοπικές νησιώτικες νοστιμιές, σας παρουσιάζουμε εδώ (μερικές μόνο) υπέροχες γεύσεις της νησιώτικης κουζίνας που συνδυάζουν την τέρψη του ουρανίσκου μας με την πλούσια θρεπτική αξία!

1. Φάβα Σαντορίνης

Ποιος δεν την ξέρει και ποιος δεν την έχει δοκιμάσει! Πιάτο με… όνομα (καθώς αποτελεί προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και επάξιο σήμα κατατεθέν του νησιού, ταιριάζει με όλα: από την παραδοσιακή ταβέρνα μέχρι το πιο gourmet εστιατόριο!

Θρεπτική αξία:

Στην πιο απλή της εκδοχή, η φάβα αποτελεί ουσιαστικά έναν πουρέ από το γνωστό Σαντορινιό όσπριο, γεγονός που της προσδίδει ιδιαίτερα υψηλή θρεπτική αξία. Η περιεκτικότητα τόσο σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες θα μπορούσε να την κάνει ένα γεύμα από μόνη της. Συνδυάστε την μαζί με ψωμί ή άλλο αμυλούχο τρόφιμο ώστε να πάρετε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.

Για μια ενδεικτική συνταγή δείτε εδώ.

2. Ντάκος Κρητικός

Εντάξει, η κρητική κουζίνα αποτελεί ένα γαστρονομικό κεφάλαιο από μόνη της. Θα μπορούσαμε να γράφουμε άρθρα ολόκληρα μόνο για αυτήν. Αλλά αν θα έπρεπε οπωσδήποτε να ξεχωρίσουμε ένα τοπικό πιάτο, ο κρητικός ντάκος είναι ίσως το πιάτο με το πιο γνωστό όνομα. Όχι γιατί είναι ανώτερο σε γεύση από τα λοιπά εξαίσια κρητικά εδέσματα, αλλά γιατί περικλείει μέσα στην απλότητά του όλη την ουσία της Μεσογειακής διατροφής.

Θρεπτική αξία:

Ο κρητικός ντάκος υπήρξε το κύριο φαγητό των φτωχών Κρητικών χωρικών της δεκαετίας του ‘60, σήμα κατατεθέν αυτού που σήμερα ονομάζουμε Μεσογειακή Διατροφή. Παξιμάδι ολικής άλεσης (για τις φυτικές ίνες), ντομάτα (για τα αντιοξειδωτικά της), φέτα ή μυζήθρα-αν θέλουμε κάτι γνήσια κρητικό (για τις πρωτεΐνες της και το ασβέστιο), ελαιόλαδο ή/και ελιές (για τα αντιοξειδωτικά και όλα τα «καλά λιπαρά» του) και μπόλικη ρίγανη, ο κρητικός ντάκος αδικείται σαν ορεκτικό τη στιγμή που θα έπρεπε να αποτελεί ένα πιάτο από μόνο του.

Για περισσότερες πληροφορίες και ενδεικτική συνταγή, δείτε εδώ.

3. Μπουρδέτο Κερκυραϊκό

Αδύνατον να μην κάνεις αναφορά στην κουζίνα του Ιονίου, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της και τις επιρροές από την Ιταλία. Το μπουρδέτο είναι μια συνταγή που βρίσκουμε σε παραλλαγές σε όλα τα Ιόνια νησιά – ψάρι μαγειρεμένο σε κόκκινη σάλτσα με διάφορους τρόπους – άλλοτε με την ονομασία μπουρδέτο, άλλοτε σουφρίτο κλπ.

Θρεπτική αξία:

Το ψάρι αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές για γεύμα, πόσο μάλλον όταν δεν τηγανίζεται  (όπως συνηθίζεται με τα μικρά ψαράκια) αλλά βράζεται ή μαγειρεύεται, όπως συμβαίνει με το μπουρδέτο. Συνδυάστε το με ένα αμυλούχο τρόφιμο όπως ρύζι ή μακαρόνια και σαλάτα, και έχετε ένα πλήρες και απόλυτα υγιεινό γεύμα!

Για μια ενδεικτική συνταγή, δείτε εδώ.

4. Ρεβιθάδα Σίφνου

Πρόσφατη ανακάλυψη από το (αγαπημένο πλέον) νησί της Σίφνου, η ρεβιθάδα αποτελεί ένα παραδοσιακά πασχαλινό πιάτο του νησιού με ιδιαίτερη προετοιμασία (μαγειρεύεται από το βράδυ της Ανάστασης μέχρι την επόμενη μέρα σε πολύ σιγανή φωτιά).

Θρεπτική αξία:

Άλλο ένα πιάτο με κύριο συστατικό ένα όσπριο, άρα πλούσιο σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Γεύση και θρεπτική αξία, 2 σε 1!

Αν θέλετε να την δοκιμάσετε (και να δείτε και άλλες τοπικές νοστιμιές του νησιού), ακολουθείστε τον σύνδεσμο.

5. Μελιτζάνες με ξινόχοντρο Κυθήρων

Αν τα Κύθηρα είναι γνωστά για κάποιο τοπικό προϊόν, αυτό είναι σίγουρα τα παξιμαδάκια Κυθήρων. Ωστόσο, αν φέτος οι διακοπές σας οδηγήσουν στο πανέμορφο νησί των Κυθήρων, μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το τοπικό αυτό πιάτο και δε θα το μετανιώσετε (εμείς το φάγαμε στην ταβέρνα «Φιλιώ» στον Κάλαμο και ενθουσιαστήκαμε)!

Θρεπτική αξία: Πολύ καλή εναλλακτική λαδερού φαγητού που αν συνδυαστεί και με λίγο τυρί, μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες κύριο γεύμα!

Για μια ενδεικτική συνταγή, δείτε εδώ.

Καλές διακοπές με πολλές πλούσιες γεύσεις και εμπειρίες!