Το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας ακούγεται όλο και πιο συχνά τελευταία, με τους ειδικούς να προειδοποιούν όλο και πιο έντονα για αυτό το φαινόμενο. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παχυσαρκίας που πλησιάζει ας δούμε αναλυτικά το ζήτημα.

 

Πού έγκειται το αληθινό πρόβλημα;

Το αυξημένο βάρος των παιδιών αποτελεί ένδειξη του τρόπου ζωής τους. Τόσο από πλευράς διατροφής όσο και από πλευράς άσκησης, το αυξημένο βάρος μαρτυρά μία ανισορροπία μεταξύ αυτών των δύο παραγόντων.

 

Γιατί πρέπει να μας ανησυχεί;

Το αυξημένο βάρος του παιδιού ειδικά από μικρή ηλικία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλές ασθένειες κατά την ενήλικη ζωή αλλά κυρίως παράγοντα ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.

 

Πώς θα το καταλάβω;

Επειδή σε μικρή ηλικία το πρόβλημα αυξημένου βάρους δεν είναι αντιληπτό οπτικά (όπως συμβαίνει στους ενήλικες) είναι απαραίτητη η παρακολούθηση του βάρους του παιδιού και η σύγκρισή του με τις καμπύλες ανάπτυξης.

 

Τι μπορώ να κάνω;

Εξειδικευμένοι Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε μαζί ποιες αλλαγές μπορείτε να κάνετε στη ζωή της οικογένειας ώστε να βοηθηθεί το παιδί. Να θυμάστε πάντα πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, γι αυτό είναι σημαντικό να φροντίζετε για τις καλές συνήθειες διατροφής όλης της οικογένειας αλλά και άσκησης!