Ο ρόλος της διατροφής στην εγκυμοσύνη είναι αδιαμφισβήτητος πια. Βοηθάει την υγεία της μητέρας αλλά και του μωρού, τόσο εκείνη τη στιγμή όσο και για τη μετέπειτα ζωή του. Ευρωπαίοι ερευνητές λοιπον, μέσα από το «Early Nutrition research project» συγκέντρωσαν τις μελέτες προκειμένου να καταλήξουν στις βασικές καλές πρακτικές με γνώμονα την μακροπρόθεσμη καλή υγεία των παιδιών, την πρόληψη της παχυσαρκίας και των μη μεταδιδόμενων νοσημάτων. Εδώ σας τις παρουσιάζουμε αναλυτικά:

Είναι σημαντικό να βελτιστοποιείται η διατροφή και η υγεία των γυναικών πριν τη σύλληψη. Συγκεκριμένα οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας είναι σημαντκό να έχουν ένα φυσιολογικό βάρος και ΔΜΣ καθώς και να τρέφονται σωστά ώστε να αποφευχθούν τυχόν ανεπάρκειες σε θρεπτικά στοιχεία. Γιατί όλα αυτά; Γιατί ένα υγιές σωματικό βάρος βοηθάει αφενός την υγεία του παιδιού κατά τη διάρκεια της ζωής του αλλά σχετίζεται και με συνολικά καλύτερη κύηση για τη μητέρα. Τα πιο σημαντικά σημεία λοιπόν είναι το σωματικό βάρος και μία διατροφή με γνώμονα την πρόληψη της αναιμίας στη μαμά, την επαρκή πρόσληψη πολυακόρεστων καλών λιπαρών όπως το ΕΡΑ και το DHA, φυλλικό, σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνη D και Β12, ιώδιο και ψευδάργυρο.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν μία ισορροπημένη διατροφή σύμφωνα με τις συστάσεις για το γενικό πληθυσμό.

  • Οι ανάγκες σε ενέργεια (δηλαδή σε θερμίδες) αυξάνονται κατά 10% μόνο στο τελευταίο τρίμηνο. Με άλλα λόγια, οι θερμίδες που πραγματικά είναι απαραίτητες σε μία εγκυμονούσα είναι ελάχιστα αυξημένες στους τρεις τελευταίους μήνες ενώ το πιο σημαντικό είναι να καταναλώνει θρεπτικά τρόφιμα και να έχει ένα υγιεινό τρόπο ζωής.
  • Δύο φορές την εβδομάδα πρέπει να καταναλώνει ψάρι, συμπεριλαμβανομένων λιπαρών ψαριών. Τα μεγάλα ψάρια θα πρέπει να αποφεύγονται όπως τόνος, ξιφίας κλπ. Εάν κάποια γυναίκα δε φτάνει αυτήν την κατανάλωση, τότε θα πρέπει να παίρνει συμπληρωματικά 200 mg ω3 DHA – επιπρόσθετα της διατροφής της. Μάλιστα φαίνεται πως η επαρκής πρόσληψη ω3 λιπαρών σχετίζεται με μικρότερη πιθανότητα πρόωρου τοκετού, προεκλαμψίας ή άλλων επιπλοκών.
  • Στην αρχή της κύησης είναι σημαντική η πρόσληψη φυλλικού οξέος και πιθανώς να χρειαστεί συμπληρωματική χορήγηση. Αντίστοιχα προσέχουμε το σίδηρο, το ιώδιο, τη βιταμίνη D και τη βιταμίνη Β12. Στον αντίποδα, δε θα πρέπει να καταναλώνονται συμπληρώματα διατροφής με πολύ μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη – ιδιαίτερη προσοχή για την βιταμίνη Α.
  • Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος για λιστέρια ή τοξοπλάσμωση είναι σημαντικό να αποφεύγονται ωμά ζωικά προϊόντα, όπως ωμό ή όχι καλά μαγειρεμένο κρέας, αλλαντικά ή ψάρια, μη παστεριωμένο γάλα, τυρί ή ωμό ασπράδι. Στο ίδια κατεύθυνση είναι καλό να αποφεύγονται οι συσκευασμένες σαλάτες. Χρειάζεται καλό πλύσιμο σε λαχανικά και φρούτα, ξεφλούδισμα για όσα μεγαλώνουν κοντά στο χώμα και κατανάλωση σύντομα μετά την προετοιμασία τους.

Οι γυναίκες που θηλάζουν είναι σημαντικό να καταναλώνουν μία ισορροπημένη διατροφή με επαρκή θρεπτικά στοιχεία που συμβάλλει στη μείωση του βάρους μετά την εγκυμοσύνη. Επίσης δεν χρειάζεται να αλλάζουν τη διατροφή τους ή να λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής με σκοπό να μειώσουν τον κίνδυνο του μωρού για ανάπτυξη παχυσαρκίας. Και αυτό γιατί η σωστή και ισορροπημένη διατροφή της μητέρας πριν και κατά τη διάρκεια του θηλασμού επηρεάζει τόσο τα θρεπτικά στοιχεία και το βάρος της μητέρας όσο και τα θρεπτικά στοιχεία που λαμβάνει το μωρό μέσω του θηλασμού. Επομένως η διατροφή της θηλάζουσας μητέρας θέλει μέτρο ποικιλία και δε χρειάζεται (από τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα) συμπληρώματα π.χ. πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (LC-PUFA).

Θέλετε και εσείς να έχετε μία πλήρη και ισορροπημένη διατροφή ώστε να βοηθάτε τον οργανισμό σας και το μωρό σας; Ελάτε να σας καθοδηγήσουμε σωστά και επιστημονικά!