Και ναι, σήμερα αποφασίσαμε να σας εξομολογηθούμε, τα -όχι και τόσο- μυστικά μας: ούτε η δική μας διατροφή είναι τέλεια!!

– Στο παρελθόν είχαμε εφαρμόσει και εμείς λιγότερο επιστημονικές μεθόδους για τη διαχείριση του βάρους! Έπειτα το σπουδάσαμε -και μάλιστα ενδελεχώς- και τα μάθαμε από την καλή και την ανάποδη: καμία τέτοια μέθοδος δεν έχει πραγματικά αποτελέσματα. Μία μαγική λύση θα μας έλυνε τα χέρια η αλήθεια είναι, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει!

– Και φυσικά είχαμε και εμείς θέμα βάρους! Ο έλεγχος της διατροφής είναι πολύ πιθανό να ξεφύγει κάτω από διάφορες περιστάσεις αλλά, και τί έγινε;;Μαθαίνουμε, εξελισσόμαστε, δε μας πτοεί, δεν τα παρατάμε και όλα διορθώνονται!

– Βιώνουμε έναν αδιάκριτο ρατσισμό στα τραπέζια της μορφής “για να δω τί έβαλες στο πιάτο σου..”. Άνθρωποι είμαστε και εμείς και στα τραπέζια μπορεί να φάμε ή να πιούμε κάτι παραπάνω! Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού και φυσικά η μία μέρα ποτέ δεν είναι πρόβλημα.

– Είναι συχνό -παρότι δεν το επιδιώκουμε- μερικά στοιχεία της καλής διατροφής να μένουν στην άκρη ακόμα και για κάποιες μέρες. Από τις υποχρεώσεις μας, μέχρι τη διάθεσή μας, όλα μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο. Βέβαια όταν το αντιλαμβανόμαστε, είμαστε πρόθυμες να το διορθώσουμε και να το προσέξουμε παραπάνω την επόμενη φορά.

– Και φυσικά έχουμε αδυναμίες!Γλυκά, παγωτά, τυράκι, λάδι είναι μερικές από τις δικές μας και φυσικά βάζουμε τα δυνατά μας για να μένουν σε λογικά πλαίσια! Ίσως κανένα βράδυ με φίλους να είναι πιο δύσκολο, αλλά ξέρουμε να φροντίζουμε για τη συχνότητα αυτών..

-Γυμναστική: πονεμένο ζήτημα, ειδικά σε μία δουλειά που είναι κατά κόρον καθιστική! Το ότι αναγνωρίζουμε ωστόσο τη σημασία της τόσο για την σωματική μας ευεξία όσο και για το βάρος μας, μας κρατάει σε εγρήγορση και αντίστοιχα κρατάει στο στόχο μας στις 3 φορές την εβδομάδα. Επιλέγουμε διάφορες δραστηριότητες, που τις εναλλάσσουμε για να μη βαριόμαστε, από περπάτημα και βόλτα με τα σκυλάκια μας, μέχρι τέννις, κολύμβηση, γυμναστήριο, ποδήλατο, pilates κ.ο.κ.

Θεωρούμε πως η βασική διαφορά μεταξύ ενός ανθρώπου που έχει γνώσεις διατροφής και ενός ανθρώπου που δεν έχει και τα βλέπει όλα αυτά απ’έξω, είναι πως ο πρώτος μπορεί να αντιληφθεί πως είναι όλα δυναμικά και όλες οι καλές συνήθειες χτίζονται καθημερινά. Αντιλαμβάνεται παράλληλα την αξία τους τόσο για την καθημερινότητά του όσο και για την υγεία του!

Αυτό θέλουμε να κρατήσετε από όλα αυτά και να προσπαθείτε να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή κάθε στιγμή! Έτσι η καλή διατροφή θα γίνει κτήμα σας και δε θα μπορεί κανείς να σας την στερήσει!

Εξαιρετικά αφιερωμένο στο ομώνυμο blog της φίλης και συναδέλφου μας Anandini Swaminathan (www.confessionsofadietitian.in/)