Τα Χριστούγεννα είναι μία περίοδος-πρόκληση για τη διατροφή μικρών και μεγάλων, όχι μόνο λόγω των εορταστικών γευμάτων αλλά, κυρίως, λόγω των γλυκών που κάνουν την εμφάνισή τους από τις αρχές του Δεκέμβρη! Ειδικά, δε, στα παιδιά, τα Χριστούγεννα συχνά ταυτίζονται με όλες τις γλυκές λιχουδιές: από τα παραδοσιακά μελομακάρονα και κουραμπιέδες, μέχρι τα ημερολόγια των Χριστουγέννων με τα σοκολατάκια-έκπληξη για κάθε μέρα που μετράμε αντίστροφα!

 

Πώς χειριζόμαστε τα γλυκά των Χριστουγέννων στη διατροφή του παιδιού;

  • Όπως και στην καθημερινότητα, τα γλυκά (και όλα τα γιορτινά εδέσματα) καλό είναι να δοθούν στο παιδί με μέτρο και.. πλαίσιο! Και επειδή.. οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, συμφωνείστε μαζί με το παιδί, ήδη από την αρχή της εορταστικής περιόδου, τη συχνότητα και το είδος του γλυκού που θα μπορούν να τρώνε. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά λειτουργούν καλύτερα όταν υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι το πλαίσιο θα σπάσει κατ’ εξαίρεση!
  • Φροντίστε η συμφωνία να είναι ρεαλιστική (πχ το να φάνε μόνο ένα γλυκό την εβδομάδα μάλλον δεν είναι..), μετρήσιμη («μπορείς να φας 2 γλυκά/εβδομάδα» αντί για «μπορείς να φας λίγα γλυκά») και συγκεκριμένη (συμφωνήστε στο είδος, ακόμα και το μέγεθος του γλυκού). Φυσικά, η συμφωνία πρέπει να αφορά και τους ενήλικες του σπιτιού, όπως και όλα τα παιδιά!
  • Βοηθήστε το παιδί να εφαρμόσει τα παραπάνω με το να περιορίσετε κατά το δυνατόν τους πειρασμούς: τοποθετήστε τα γλυκά του σπιτιού σε κλειστά κουτιά ή μη διαφανή μπολ, σε κάποιο μη άμεσα ορατό σημείο (πχ σε κάποιο ψηλό ράφι). Ελαχιστοποιήστε τα γλυκά που υπάρχουν σε τακτική βάση στο σπίτι – άλλωστε θα έχετε πολλές ευκαιρίες για γλυκό αυτές τις ημέρες, όπου και αν πηγαίνετε!
  • Παράλληλα, είναι σημαντικό την ίδια «γραμμή» να κρατήσουν και οι άλλοι συγγενείς και κοντινοί φίλοι. Για το λόγο αυτό, ζητήστε από τα κοντινά σας πρόσωπα να μη χρησιμοποιούν τα γλυκά σαν μέσο ένδειξης αγάπης προς το παιδί. Οι μέρες αυτές, άλλωστε, μας δίνουν ένα σωρό άλλες ευκαιρίες και τρόπους να δείξουμε την αγάπη μας!

 

Φυσικά, θα μας πείτε, τα γλυκά είναι μέρος των εορτών των Χριστουγέννων και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με όμορφες παιδικές αναμνήσεις που σίγουρα θέλουμε να έχουν και τα παιδιά. Και θα συμφωνήσουμε! Αρκεί τα γλυκά να κρατήσουν τον επικουρικό τους ρόλο στο πώς γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα και να μη γίνουν αυτοσκοπός!

 

Καλές γιορτές, με υγεία!