Και φυσικά γνωρίζετε πως το πρωινό είναι πολύ σημαντικό! Τι άλλο όμως γνωρίζετε για αυτό το γεύμα; Ήρθε η ώρα να σας τσεκάρουμε…

 

  1. Πόσο μεγάλο πρέπει να είναι το πρωινό μου;

α) περίπου όσο το μεσημεριανό μου

β) εξαρτάται από το μέγεθος των επόμενων γευμάτων μου

γ) ένα μικρό σνακ π.χ. 1 φλ γάλα ή 2 φρούτα

 

  1. Ποιό από τα παρακάτω πρωινά αποτελεί καλή επιλογή;

α) Φρυγανιές με μέλι

β) Γάλα με δημητριακά

γ) Ψωμί με 1 φέτα τυρί

δ) Φυσικός χυμός πορτοκάλι

 

  1.  Είναι τα αυγά κατάλληλα για πρωινό;

α) ναι μόνο τα ασπράδια

β) εξαρτάται πώς μαγειρεύονται και πώς συνοδεύονται

γ) όχι, είναι πρωινό προς αποφυγή

 

  1. Πρέπει να τρώω πρωινό για να αδυνατίσω;

α) ανελλιπώς

β) όχι απαραίτητα

 

  1. Τι ώρα πρέπει να παίρνω πρωινό;

α) αμέσως μόλις ξυπνήσω

β) μέσα σε 1 ώρα αφότου ξυπνήσω

γ) μεταξύ 8-9 το πρωί

 

  1. Απολαμβάνω για πρωινό βρώμη με γάλα. Προκειμένου να το κάνω πιο γλυκό τί είναι καλύτερα να προσθέσω;

α) ζάχαρη

β) μέλι

γ) λίγες σταφίδες

 

Απαντήσεις: Και τώρα η ώρα της κρίσης…

1.β) Εξαρτάται φυσικά από τα επόμενα γεύματά σας αλλά και τις συνήθειές σας! Συνηθίζεται το πρωινό να μην είναι πολύ μεγάλο γεύμα και αυτό για τον καθένα σημαίνει κάτι διαφορετικό..Το σίγουρο είναι πως δεν πρέπει να τρώτε πρωινό που  μετά να μη σας επιτρέπει να συνεχίσετε την ημέρα σας αλλά και ούτε να το παραλείπετε τελείως!

2.γ) Η καλύτερη επιλογή είναι ο συνδυασμός μιας πηγής υδατανθράκων με μία πηγή πρωτεΐνης. Αυτός ο συνδυασμός θα σας κρατήσει για περισσότερη ώρα, καθώς είναι περισσότερο ισορροπημένος.  Εδώ θα μπορούσαμε να παραθέσουμε άπειρα παραδείγματα ισορροπημένων πρωινών, αλλά στόχος ήταν απλώς να εξηγήσουμε πως  απλές επιλογές όπως οι φρυγανιές με το μέλι και ο χυμός πορτοκάλι (που μας δίνουν μόνο υδατάνθρακες) δεν είναι από μόνα τους η καλύτερη επιλογή, καθώς σύντομα θα πεινάσετε ξανά!

3.β) Τα αυγά μπορεί να αποτελέσουν μία πολύ καλή επιλογή για πρωινό φτάνει να προσέξετε πώς θα μαγειρευτούν! Σίγουρα τα τηγανιτά αυγά μπορεί να είναι πολύ επιβαρυμένα, προτιμήστε τα σε μορφή ομελέτας με λίγο λάδι στο αντικολλητικό ή ακόμα καλύτερα ποσέ! Προτιμήστε να τα συνοδέψετε με ψωμί και τυράκι χαμηλό σε λιπαρά -και όχι λουκάνικο!

4.β) Έρευνες έχουν δείξει πως το πρωινό μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη οργάνωση των γευμάτων της ημέρας, καθώς θα σας κρατήσει λιγότερο πεινασμένους μέχρι το επόμενο γεύμα. Φυσικά αυτό ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο και τέτοιους είδους κλισέ σε αυτό το θέμα είναι ξεπερασμένα!

5.β) Φυσικά και δεν υπάρχει συγκεκριμένη ώρα για το πρωινό! Ενδεικτικά θα λέγαμε περίπου 1 ώρα αφότου ξυπνήσετε, αλλά και πάλι αυτό είναι λίγο εμπειρικό: αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχετε ένα μικρό boost για τη δυναμική εξέλιξη της ημέρας σας!

6.γ) Σταφίδες βέβαια!Το ελληνικό superfood πέρα από τη γλυκύτητα του θα σας προσδώσει αντιοξειδωτικά και άλλα χρήσιμα για το οργανισμό σας μέταλλα!

 

Να σημειώσουμε πως οι απαντήσεις δίνονται βάσει των συνηθισμένων τακτικών που ακολουθούνται στο πρωινό για ένα μέσο άνθρωπο και ενδέχεται να διαφοροποιούνται οι εξατομικευμένες συστάσεις, ανάλογα με τις προτιμήσεις, τις συνήθειες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ανθρώπου.