Be smart!

Η γιατί οι “έξυπνοι” στόχοι είναι το ήμισυ της επιτυχίας
Έχουμε αναφέρει ξανά πως μερικές φορές οι ίδιοι μας οι στόχοι,μας βάζουν τρικλοποδιές! Αυτή τη φορά όμως, θέλουμε να θέσετε σωστούς στόχους ώστε να τους πετύχετε! Η μέθοδος που ακολουθούμε για να κάνουμε τους στόχους μας συμμάχούς μας είναι ο κανόνας των S.M.A.R.T. GOALS. Πώς πρέπει να είναι ο στόχος σας λοιπόν;
Specific: Συγκεκριμένος και ξεκάθαρος! Με άλλα λόγια πρέπει να είστε σε θέση να προσδιορίσετε όσες περισσότερες παραμέτρους του στόχου μπορείτε. Ποιός εμπλέκεται, τί πρέπει να κάνει, πού, για ποιό λόγο, κάτω από ποιές συνθήκες κλπ. Ένα παράδειγμα συγκεκριμενοποίησης είναι αντί για το “θα ξεκινήσω να γυμνάζομαι”, το “θα ξεκινήσω χορό στην τάδε ακαδημία κάθε Δευτέρα απόγευμα και περπάτημα στην παραλία κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο”. Για να ολοκληρωθεί όμως χρειάζεται και τα παρακάτω στοιχεία..
Measurable: Μετρήσιμος, δηλαδή ο στόχος πρέπει να μπορεί να μετρηθεί με τα αντίστοιχα κριτήριά του. Έτσι έχουμε “Θα κάνω χορό 1 φορά/εβδομάδα για 1 ώρα και περπάτημα 3 φορές/εβδομάδα για 30 λεπτά”.
Achievable: Εφικτός!! Αυτό είναι ίσως και το κλειδί, ο στόχος που βάζουμε να είναι ρεαλιστικός και να μπορεί να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τους περιορισμούς που έχουμε βάλει. Για παράδειγμα αν εργάζομαι πολλές ώρες και δεν υπάρχει πιθανότητα να βρω χρόνο για να περπατήσω 30 λεπτά 3 φορές την εβδομάδα, δεν έχει νόημα και να το θέσω σα στόχο. Καλύτερα να βάλω στόχο τη 1 ή τις 2 φορές που μπορώ να καταφέρω.
Relevant: Σχετικός με τους απώτερους σκοπούς που προσπαθώ να εξυπηρετήσω! Όσο λογικό και αν ακούγεται, είναι και αυτό κάτι ουσιαστικό. Στο παραπάνω παράδειγμα ας πούμε ο απώτερος σκοπός είναι να βελτιώσω τα επίπεδα δραστηριότητάς μου. Αν θέλω να βελτιώσω τη διατροφή μου, θα χρειαστώ διαφορετικό στόχο ενώ αν θέλω να χάσω βάρος θα πρέπει μάλλον να συνδυάσω το στόχο για τη βελτίωση της δραστηριότητάς μου με το στόχο για τη βελτίωση της διατροφής μου.
Time-bound: Χρονικά προσδιοριζόμενος! Είναι εξίσου σκόπιμο να θέσω ένα χρονικό ορίζοντα για την πραγματοποίηση του στόχου, αντί να το αφήσω αόριστο. Ξεκινώντας θέτοντας μικρά χρονικά διαστήματα, δίνω περιθώριο στον εαυτό μου να διαμορφώνει το στόχο ανάλογα με τις συνθήκες ζωής μου και φυσικά να μην τον απορρίψω πριν τον παλέψω!
Έτσι έχουμε λοιπόν: “Θα κάνω χορό 1 φορά/εβδομάδα για 1 ώρα και θα πηγαίνω για περπάτημα στην παραλία 2 φορές/εβδομάδα για 30 λεπτά, για τις επόμενες δύο εβδομάδες, προκειμένου να αυξήσω τη δραστηριότητά μου”.
Ήρθε η ώρα να θέσετε και τους δικούς σας και να τους πετύχετε φυσικά!
Απλό, δεν νομίζετε;