Υπάρχει διατροφή που βοηθάει τη φλεγμονή στο σώμα; Αν πατήσετε στην αναζήτηση αντιφλεγμονώδης διατροφή θα εμφανιστούν διάφορα αποτελέσματα. Τι λέει όμως η επιστημονική έρευνα για αυτά;

Τι είναι η φλεγμονή;

Καταρχάς όταν μιλάμε για φλεγμονή, αναφερόμαστε  σε μία απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος: πρόκειται για μία τοπική απάντηση σε κυτταρικό τραυματισμό που χαρακτηρίζεται από αυξημένη ροή αίματος, διαστολή των αγγείων, διήθηση των λευκοκυττάρων και τοπική παραγωγή χημικών μηνυμάτων που έχουν σκοπό τη μείωση των κατά τόπους τοξικών παραγόντων και την επιδιόρθωση του ιστού.
Για τον ανθρώπινο οργανισμό η φλεγμονή αποτελεί φίλο και εχθρό μαζί: ενώ είναι απαραίτητη για την άμυνα του οργανισμού, η χρόνια φλεγμονή αποτελεί παράγοντα των συνηθέστερων χρόνιων νοσημάτων όπως  είναι η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, το μεταβολικό σύνδρομο και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Ποιοι διατροφικοί παράγοντες μπορούν να βοηθήσουν;

Η επιστημονική βιβλιογραφία δεν έχει τόσο ξεκάθαρη απάντηση λόγω του ότι πρόκειται για ένα περίπλοκο ζήτημα που αλληλεπιδρά με πολλούς παράγοντες ταυτόχρονα και έτσι είναι δύσκολο να μετρήσουμε την επίδραση ενός μόνο παράγοντα, όπως ένα τρόφιμο.
Σε ένα κοινό συμπέρασμα έχει μέχρι στιγμής καταλήξει η επιστημονική κοινότητα: τα διατροφικά σχήματα που αυξάνουν τη μεταγευματική γλυκαιμία και λιπιδιαιμία ευνοούν την φλεγμονή. Με απλά λόγια αν έχετε χρόνια φλεγμονή και θέλετε να βελτιώσετε τα επίπεδα της:
  • Ελέγξτε τη μερίδα σας
  • Επιλέξτε ολικής άλεσης δημητριακά, ψωμί και ζυμαρικά
  • Κρατήστε χαμηλά τα λιπαρά του γεύματος σας και επιλέξτε περισσότερα καλά λιπαρά (όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί)
  • Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
  • Μείνετε δραστήριοι
  • Ρυθμίστε το βάρος σας
Διατηρήστε έτσι τις καλύτερες συνθήκες για το σώμα σας κατά της φλεγμονής!
Photo by Jamie Street on Unsplash