Οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι πολύ κοντά και μαζί με το γιορτινό κλίμα κυριαρχεί η ανησυχία για την πορεία της διατροφής και δίαιτάς σας. Τα παρακάτω tips θα σας βοηθήσουν να μην πάρετε κιλά τις ερχόμενες μέρες, μένοντας οργανωμένοι και απολαμβάνοντας τις ημέρες σας!

Για να μην πάρετε βάρος τα Χριστούγεννα κρατήστε τις καλές σας συνήθειες

  • Οι μέρες των γιορτών ακολουθούν τη λογική της καθημερινότητας από πλευράς οργάνωσης των γευμάτων δηλαδή χρειάζεστε το πρωινό σας γεύμα, ένα ολοκληρωμένο μεσημεριανό και βραδινό και φυσικά τα σνακ σας ενδιάμεσα. Όπως και τις υπόλοιπες μέρες είναι πολύ σημαντικό να έχετε σε τακτική βάση φρούτα, λαχανικά και επαρκή πρόσληψη νερού.
  • Αδράξτε κάθε ευκαιρία για κίνηση: οι διακοπές σας δίνουν τη δυνατότητα να αποβάλλετε το άγχος και να αναζωογονήσετε το σώμα σας μέσα από φυσική δραστηριότητα. Επομένως ασκηθείτε: περπατήστε, τρέξτε, οργανώστε παιχνίδια ή εξορμήσεις στη φύση και έτσι βοηθήστε το σώμα σας να νιώθει καλα!

Σχέδιο δράσης για τα γλυκά

Το περιβάλλον αυτές τις ημέρες είναι γεμάτο πειρασμούς και γλυκά που μπορούν εύκολα να επιβαρύνουν το νούμερο της ζυγαριάς.

  • Είναι σημαντικό, όσο γίνεται, να έχετε ένα βοηθητικό περιβάλλον: καθυστερήστε την προετοιμάσια ή την προμήθεια γλυκών, κρατήστε όσα γλυκά χρειάζεστε και όχι παραπάνω, και ιδανικά μην αφήνετε τα γλυκά σε ορατά σημεία (αντίθετα ένα αδιαφανές κουτάκι θα σας βάλει σε λιγότερους μπελάδες).
  • Πείτε ναι στους πειρασμούς βρίσκοντας το μέτρο που σας ταιριάζει! Για παράδειγμα επιλέξτε την ώρα της ημέρας που σας είναι πιο σημαντικό να απολαύσετε το γλυκό σας και αποφασίστε πως για εσάς εκείνη η στιγμή είναι σημαντική π.χ. «θα φάω γλυκό το απόγευμα με τον καφέ μου ή αύριο το πρωί στο πρωινό μου» και απολαύστε το τότε, ήρεμα και οριοθετημένα. Έτσι δε θα ενδώσετε στα τυχαία γλυκάκια που εμφανίζονται σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και ταυτόχρονα δε θα τρέφετε την αίσθηση της στέρησης μέσα σας.

Στο γιορτινό τραπέζι

  • Όπως και τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου, είναι σημαντικό να απολαμβάνετε το γεύμα σας τρώγοντας ήρεμα και συνειδητά: κρατήστε τον εαυτό σας μακριά από αποσπάσεις ή έντονες συζητήσεις την ώρα του φαγητού για να μπορείτε να είστε συγκεντρωμένοι και να το απολαύσετε. Έχετε το μυαλό σας παρόν στη διαδικασία, αφήστε τα μαχαιροπίρουνα ενδιάμεσα κάτω και πάρτε το χρόνο σας!
  • Αποφασίστε εξ αρχής τι θα φάτε: φτιάξτε το πιάτο σας με όλα όσα χρειάζεστε και κρατήστε ένα σημείο για τη σαλάτα. Έτσι θα έχετε καλύτερη συνείδηση για την ποσότητα και θα ξέρετε πόσο έχετε φάει όταν τελειώσει. Μείνετε στο ένα πιάτο και φροντίστε να σερβίρετε κρέας πρώτα, για να είστε σίγουροι πως είστε χορτασμένοι. Προσθέστε σαλάτα όσες φορές θέλετε!
  • Σηματοδοτήστε τη λήξη του γεύματος: δεδομένου πως ο χρόνος παραμονής στο τραπέζι είναι μεγάλος σε τέτοιου είδους τραπέζια, δώστε στον εγκέφαλό σας να καταλάβει πως το γεύμα έχει τελειώσει, ώστε να μην μπει στη διαδικασία να τσιμπολογήσει λίγο ακόμα όσο θα βρίσκονται τα φαγητά μπροστά του. Διώξτε το πιάτο σας ή κάντε το μη προσβάσιμο, αλλάξτε γεύση (τσίχλα, καραμέλα, φρούτο, καφές, αναψυκτικό χωρίς θερμίδες -οτιδήποτε έντονο επαναφέρει το pH στο στόμα σε ουδέτερο επίπεδο και σας απομακρύνει γευστικά από το φαγητό), ή ακόμα αλλάξτε περιβάλλον και συνεχίστε με κάτι άλλο συνειδητά π.χ. ποτό καφές κλπ

Σκεφτείτε το αλλιώς

Αν σας διακατέχουν αρνητικές σκέψεις όπως “Αφού το ξέρω, οι γιορτές δεν είναι το δυνατό μου σημείο.. πάλι θα πάρω κιλά όπως πάντα” ή “Έλα μωρέ Χριστούγεννα είναι τώρα μπορώ να φάω όσο θέλω” τότε χρειάζεται να αλλάξετε…μυαλό! Οι σκέψεις αυτές δε σας βοηθάνε καθόλου, ίσα ίσα σας ακινητοποιούν και σας κάνουν πιο επιρρεπή σε κάθε μικρό ή μεγαλύτερο “ατόπημα”. Αν θέλετε τη γνώμη μας, είναι σημαντικό να πιστέψετε πως μπορείτε να αλλάξετε αυτό το καθιερωμένο μοτίβο: βρείτε ποια μικρά βήματα θα κάνουν τη διαφορά φέτος, επιλέξτε να δώσετε την προσοχή σας σε αυτά, εξοπλιστείτε με αποφασιστικότητα και δυναμικότητα και μην αφήσετε τη μάχη να χαθεί χωρίς να πολεμήσετε!

Οι μέρες που έρχονται είναι μέρες αγάπης και είναι σημαντικό να μην το ξεχνάμε: αγάπη και αποδοχή χρειάζεται λοιπόν και το σώμα (και το μυαλό πίσω από το σώμα που παίρνει τις αποφάσεις). Η καλή διατροφική συμπεριφορά, λοιπόν, ξεκινάει από μέσα σας και σας ευχόμαστε να σας συντροφεύει και αυτές τις ημέρες, ώστε να πετυχαίνετε τον ανάλογο σεβασμό στο σώμα σας και τις ανάγκες του.

Να έχετε καλές γιορτές, με υγεία και αγάπη!

(Photo by Caroline Hernandez on Unsplash)