Ας το παραδεχτούμε: το να κάνει κανείς αλλαγές στην διατροφή του και τον τρόπο ζωής του εν γένει δεν είναι κάτι εύκολο ή αυτονόητο για πολλούς ανθρώπους. Εδώ σας αναφέρουμε 6 από τους πιο συχνούς λόγους που επικαλείται ο κόσμος προκειμένου να αποφύγει την βελτίωση της διατροφής του ή το να ξεκινήσει να ασκείται, και σας εξηγούμε και πώς να τους ξεπεράσετε!

6) Δεν είμαι σε καλή ψυχολογική κατάσταση για να ασχοληθώ με αυτό το θέμα

Σύμφωνοι, η ψυχολογία είναι το νούμερο ένα για να μπούμε στη διαδικασία αλλαγής. Μήπως όμως με το να μην προσπαθούμε καν να αλλάξουμε κάτι που δε μας αρέσει στη ζωή μας (είτε αυτό είναι η διατροφή, είτε το σώμα μας, είτε η κατάσταση της υγείας μας κλπ) απλώς ενισχύουμε ένα φαύλο κύκλο κακής ψυχολογίας; Πιστέψτε μας, θα νιώσετε πολύ καλύτερα αν προσπαθήσετε έστω να κάνετε μια θετική αλλαγή στη ζωή σας.

5) Η διατροφή μου δεν είναι αυτή τη στιγμή προτεραιότητα

Οικογένεια, οικονομικά προβλήματα, ανεργία… ειδικά στις μέρες μας οι λόγοι να μην ασχολείται κανείς με τη διατροφή του είναι πολλοί. Σκεφτείτε όμως ότι αν δεν προσέξετε τη διατροφή σας τώρα, τότε πότε; Δε μπορούμε να περιμένουμε τα πράγματα να αλλάξουν προκειμένου να κάνουμε μια θετική αλλαγή για τον εαυτό μας. Στο κάτω κάτω, αν δεν προσέξουμε εμείς τον εαυτό μας, τότε ποιος θα το κάνει για εμάς;

4) Δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ με την διατροφή μου/την άσκησή μου

«Πού να βρίσκω χρόνο να μαγειρέψω όταν λείπω όλη μέρα στη δουλειά;»

«Δεν υπάρχει ούτε μισή ώρα κενός χρόνος για να πάω για ένα περίπατο»

Εδώ θα χρειαστεί να κάνουμε τον συνήγορο του διαβόλου: πώς βρίσκετε χρόνο να κάνετε όλα τα υπόλοιπα μέσα στη μέρα σας; Αντιμετωπίστε την άσκηση ή το μαγείρεμα σαν ακόμα μία «υποχρέωση», προς τον εαυτό σας αυτή τη φορά: κάντε χώρο στο πρόγραμμά σας και κάντε το για εσάς.

3) Δεν έχω την κατάλληλη υποτήριξη από το συγγενικό περιβάλλον

Κάντε μια ειλικρινή κουβέντα με τους ανθρώπους στη ζωή σας και ζητήστε υποστήριξη. Ακόμα και αν για αυτούς δεν είναι κάτι σημαντικό, η τελική απόφαση είναι δική σας. Όπως είπαμε και πριν, δε μπορούμε να περιμένουμε από εξωτερικούς παράγοντες να βελτιωθούν προκειμένου να κάνουμε εμείς τις αλλαγές που θέλουμε.

2) Έχω πολύ  έντονη κοινωνική ζωή και δε μπορώ να ακολουθήσω κάποιο πλάνο διατροφής

Και ποιος είπε ότι πρέπει να είστε σε «πρόγραμμα» διατροφής για να κάνετε καλή διατροφή; Οι κοινωνικές έξοδοι σίγουρα δυσκολεύουν τα πράγματα αλλά ξέρουμε πολλούς ανθρώπους που έχουν καταφέρει από εμπόδιο να το κάνουν ευκαιρία για καλύτερη διατροφή! Αρκεί να υπάρχει θέληση και πλάνο δράσης!

1) Η καλή διατροφή είναι πολύ ακριβή

Αυτό το έχουμε καταρρίψει πολλάκις: υπάρχουν πολλοί τρόποι να κάνουμε οικονομία στο φαγητό επιλέγοντας υγιεινά, από το να μειώσουμε λίγο την κατανάλωση κρέατος και να αγοράζουμε κατεψυγμένα ψάρια μέχρι να μειώσουμε το πέταμα του φαγητού και άλλα πολλά.  Οι τρόποι υπάρχουν, αρκεί να θέλετε να τους αξιοποιήσετε.

Μετά από όλα αυτά, ακόμα πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε την διατροφή σας προς το καλύτερο;