Η διατροφή στην εγκυμοσύνη – και το τι απαγορεύεται και τι επιτρέπεται – είναι ένα από τα πιο φλέγοντα ζητήματα για την έγκυο καθώς μια καλή διατροφή είναι απαραίτητη για την σωστή ανάπτυξη του μωρού και την υποστήριξη των αναγκών της μέλλουσας μητέρας.

Ακολουθούν μερικοί γνωστοί μύθοι αλλά και αλήθειες που αφορούν την διατροφή στην εγκυμοσύνη:

1) Η έγκυος πρέπει να τρώει για δυο.​

Οι έγκυες δεν τρώνε για δύο – αντιθέτως πολλές φορές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές όσον αφορά την αύξηση του βάρους τους στην εγκυμοσύνη.  Μια ισορροπημένη διατροφή θα βοηθήσει και στην πρόσληψη του απαραίτητου βάρους.

2) Οι υπέρβαρες έγκυες γυναίκες καλό είναι να χάσουν βάρος, αν είναι δυνατό.​

Η απώλεια βάρους στην εγκυμοσύνη δεν συστήνεται για καμία γυναίκα, ούτε για αυτές με υπερβάλλον βάρος, και αυτό διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος για διατροφικές ελλείψεις και προβλήματα στην κύηση.  Ωστόσο, οι υπέρβαρες έγκυες συστήνεται να πάρουν λιγότερα κιλά απ’ ό,τι οι φυσιολογικού βάρους γυναίκες, αλλά όχι λιγότερο από 6 κιλά καθ’ όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το περιεχόμενο της σελίδας συνεχίζεται πιο κάτω

Θέλετε να χάσετε κιλά;

Ελάτε στο Ευτροφία να σας φτιάξουμε το πρόγραμμα διατροφής που θα σας βοηθήσει να πετύχετε το στόχο σας!


3) Τα συμπληρώματα διατροφής είναι απαραίτητα στην εγκυμοσύνη. ​

Παρ’ ότι η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής στην εγκυμοσύνη είναι πολύ διαδεδομένη, η χρήση τους δεν είναι απαραίτητη από όλες τις γυναίκες. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό αφενός να έχουν διεξαχθεί οι απαραίτητες εξετάσεις για να εντοπιστεί μια πιθανή έλλειψη και αφετέρου να γίνει η απαραίτητη διατροφική εκπαίδευση ώστε η έγκυος να μπορεί να προσλαμβάνει αυτά τα συστατικά από την διατροφή της.

4) Η κατανάλωση καφέ απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη.

Η κατανάλωση καφεΐνης είναι αλήθεια ότι πρέπει να περιορίζεται στην εγκυμοσύνη, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να διακοπεί. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η κατανάλωση μέχρι και 200mg καφεΐνης ημερησίως, (πχ 2 φλιτζάνια καφέ). Προσοχή στην καφεΐνη που υπάρχει στα αναψυκτικά και στα ενεργειακά ποτά.

5) Η έγκυος πρέπει να αποφεύγει τα ψάρια λόγω κινδύνου συσσώρευσης βαρέων μετάλλων.

Το παραπάνω ισχύει μεν, μόνο όμως για τα μεγάλα ψάρια (ξιφία, καρχαριοειδή κλπ). Αντίθετα, οι έγκυες συστήνεται να καταναλώνουν 2-3 μερίδες την εβδομάδα από λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα, ο γαύρος, το σαφρίδι, ο κολιός, η γόπα, η ζαργάνα, τα οποία είναι ευεργετικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού.