Δοκίμασε να κάνεις αναζήτηση στο google με τίτλο «συμπληρώματα διατροφής για αθλητές»…ουαου!

1,690,000 αποτελέσματα είναι εκεί για να σε πληροφορήσουν για όλες τις μαγικές τους ιδιότητες που θα σε βοηθήσουν να γραμμώσεις / πάρεις όγκο / σηκώνεις πιο πολλά κιλά στον πάγκο / you name it.

Θέλεις να μάθεις και μια άλλη μεγάλη αλήθεια τώρα; Τα πιο πολλά από αυτά δεν δουλεύουν!

Και όχι, δεν αναφέρομαι καν στο γεγονός ότι αποδεδειγμένα πολλά τέτοια σκευάσματα δεν είναι ασφαλή ή δεν περιέχουν καν αυτό το οποίο διαφημίζουν… μιλάω για το γεγονός ότι απλούστατα δεν έχουν το αποτέλεσμα για το οποίο τα παίρνεις.

Τρία – όχι και τοσο – θαυματουργά συμληρώματα διατροφής για αθλητές

Πάμε να δούμε πιο συγκεκριμένα τρία συμπληρώματα που φέρονται ως θαυματουργά στο θέμα της αύξησης μυϊκής μάζας και απώλειας βάρους, αλλά δεν είναι.

1. Γλουταμίνη

Διαφημίζεται για: Αύξηση μυικής μάζας, αύξηση στην παραγωγή έργου κατά τη διάρκεια άσκησης με βάρη

Τι ισχύει: Η γλουταμίνη είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται (όπως είναι φυσιολογικό) σε όλα τα τρόφιμα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης – αρά την παίρνουμε κάλλιστα και από τη διατροφή μας. Η συμπληρωματική κατανάλωσή της σε υγιή άτομα δεν οδηγεί σε αύξηση της μυικής μάζας, λόγω της διάσπασής της κατά την πέψη.

Πότε θα μπορούσε να σου είναι χρήσιμη: Σε κλινικές καταστάσεις όπως τραύμα (πχ κάψιμο ή κόψιμο με μαχαίρι) όπως επίσης και σε καταστάσεις μυικού καταβολισμού λόγω ασθένειας (όπως το AIDS ή ο καρκίνος). Επίσης, θα μπορούσε να είναι χρήσιμη σε αερόβια αθλήματα μεγάλης διάρκειας (πχ. μαραθωνοδρόμους) για παράταση της απόδοσης.

2. Αμινοξέα Διακλαδισμένης Αλύσου (ή αλλιώς BCAAs)

Διαφημίζονται για: Αύξηση μυικής μάζας και δύναμης.

Τι ισχύει: Τα BCAAs είναι μια ομάδα τριών απαραίτητων για τον οργανισμό αμινοξέων (αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός μας δεν τα παράγει άρα η μόνη πηγή είναι η τροφή μας), της λευκίνης, της ισολευκίνης και της βαλίνης. Είναι απαραίτητα για την ρύθμιση της μυικής μάζας, ωστόσο εάν καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες τροφίμων με πρωτεΐνη (κρέας, κοτόπουλο, ψάρια κλπ) το συμπλήρωμα δεν είναι απαραίτητο. 

BCAAs βρίσκονται σε όλα τα πρωτεϊνούχα τρόφιμα, αλλά τα αυγά, τα πουλερικά, το κρέας και τα γαλακτοκομικά (ειδικά ο ορός γάλακτος) περιέχουν τις πιο σημαντικές ποσότητες. Ανάμεσα στα φυτικά τρόφιμα η βρώμη, η σόγια, οι φακές και οι καρποί σιταριού έχουν σεβαστές ποσότητες λευκίνης.

Η ισολευκίνη βρίσκεται σε πολύ υψηλές ποσότητες στο κρέας, τα ψάρια, το τυρί, στους περισσότερους σπόρους και ξηρούς καρπούς, στα αυγά, στο κοτόπουλο και στις φακές. Σημαντικές πηγές βαλίνης περιέχονται στο αλεύρι σόγιας, στο τυρί τύπου Cottage, στα ψάρια, στο κρέας και στα λαχανικά.

Πότε θα μπορούσε να σου είναι χρήσιμα: Έχει φανεί ότι τα BCAAs μπορούν να μειώσουν το αίσθημα της κόπωσης σε αρχάριους (ή ελαφρά προπονημένα άτομα) που εκτελούν άσκηση μεγάλης διάρκειας ή στην περίπτωση που κάποιος προπονείται νηστικός.

Συμπληρώματα διατροφής για αθλητές

3. Λιποδιαλύτες

Διαφημίζονται για: Απώλεια λίπους και βάρους, γράμμωση

Τι ισχύει: Ως λιποδιαλύτες φέρονται πολλά διαφορετικά συστατικά τα οποία είτε αυξάνουν το μεταβολισμό είτε την κατανάλωση ενέργειας από τον οργανισμό.

Τα προβλήματα είναι κατά βάση τρία:

  1. Τα περισσότερα βασίζονται σε αμφιβόλου ποιότητας έρευνες για την αποτελεσματικότητά τους σε ανθρώπους ή δεν έχουν μελετηθεί αρκετά για να είμαστε σίγουροι ότι δουλεύουν (βλ. garcinia cambogia, raspberry ketone, fucoxanthin κλπ).
  2. Ακόμα και αν υπάρχει όντως κάποιο αποτέλεσμα, αυτό είναι πάρα πολύ μικρό. Τόσο μικρό που πραγματικά δεν αξίζει τον κόπο ή τα λεφτά σου (βλ. καφεΐνη, καψαϊκίνη κλπ).
  3. Αυτά που δουλεύουν έχουν σοβαρές παρενέργειες με αποτέλεσμα.. να μην είναι νόμιμα (βλ. εφεδρίνη, clenbuterol κλπ)

Πότε θα μπορούσε να σου είναι χρήσιμα: Η δράση τους είναι πολύ μικρότερη συγκριτικά με τα αποτελέσματα της δίαιτας και άσκησης, άρα μάλλον ποτέ.

Το συμπέρασμα

Επειδή το σώμα μας και η υγεία μας δεν είναι παίξε-γέλασε, μην εμπιστεύεσαι τους ισχυρισμούς της βιομηχανίας συμπληρωμάτων (που παρεπιπτόντως βγάζει εκατομμύρια) αλλά ρώτα πρώτα τη γνώμη ενός ειδικού πριν πάρεις κάτι. Σε κάθε περίπτωση, κανένα συμπλήρωμα διατροφής δεν πρόκειται να δουλέψει από μόνο του χωρίς τη δική σου προσπάθεια στο θέμα της διατροφής και της άσκησής σου.

Η ομαδά του Ευτροφία προσφέρει υπηρεσίες διατροφής για επαγγελματίες αθλητές ή αθλητές υψηλού επιπέδου. Αν σε ενδιαφέρει να πάρεις μία εξειδικευμένη συμβουλή για την διατροφή που χρειάζεσαι, μπορείς να κλείσεις ένα ραντεβού