Πόσες φορές έχεις αναρωτηθεί τι είναι αυτό που φταίει και δεν μπορείς να χάσεις βάρος ενώ προσπαθείς; Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις, αυτό είναι μια κοινή απορία πολύ κόσμο! Και ενώ συχνά η απάντηση είναι απλώς η μεγάλη ποσότητα στο φαγητό, κάποιες φορές η αιτία μπορεί να βρίσκεται και σε μικρά καθημερινά «λάθη» που κάνουμε εν αγνοία μας. Ιδού, λοιπόν, μια μικρή λίστα από τρόφιμα που δεν φαντάζεσαι ότι έχουν τόσες θερμίδες!

 

Τσιπς

 

Εντάξει, όλοι ξέρουμε ότι τα τσιπς δεν είναι και το καλύτερο σνακ. Πιθανότατα όμως, δεν έχουμε ποτέ προσέξει πόσες θερμίδες έχουν: τα 100 γραμμάρια (ένα μέτριο σακουλάκι) μπορεί να φτάσει και τις 550 θερμίδες! Αντίστοιχες θερμίδες έχουν και όλα τα αλμυρά τηγανητά σνακ, όπως τα νάτσος, γαριδάκια, φουντούνια κλπ. Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα αναζητήσεις ένα σνακ καθώς θα βλέπεις ταινία, προτιμήσε τα σπιτικά ποπ κορν που έχουν πολύ λιγότερες θερμίδες και απέφυγε τα τσιπς, νάτσος και λοιπά αλμυρά σνακ.

 

Καφές με κρέμα

Ας ξεκαθαρίσουμε εξαρχής ότι ο σκέτος καφές (παντός είδους) δεν έχει σχεδόν καθόλου θερμίδες. Όταν όμως παραγγείλουμε ένα «freddo cappuccino γλυκό», οι θερμίδες μπορεί να φτάσουν και τις 300, εφόσον είναι με κρέμα και όχι με αφρόγαλα! Όσο για τα frappuccino, mochaccino και σοκολάτες, αυτά συχνά ξεπερνούν τις 400 θερμίδες ανά μερίδα. Προτίμησε λοιπόν, τον καφέ σου μέτριο προς σκέτο, και ζητήσε τον με αφρόγαλα αντί για κρέμα γάλακτος για να είσαι σίγουρος ότι δεν είναι αυτό που σε εμποδίζει να χάσεις βάρος!

 

Αλκοόλ

 

Ίσως το περιμένεις. Αλλά δεν φαντάζεσε πόσος κόσμος αγνοεί το γεγονός ότι το αλκοόλ, όχι μόνο έχει θερμίδες, αλλά μπορεί να σταθεί σοβαρό εμπόδιο σε μια δίαιτα, ειδικά για ανθρώπους που δεν μπορούν να το αποχωριστούν! Επίσης, άσχετα με την κοινή πεποίθηση ότι η μπύρα κάνει κοιλιά, ίσως σε εκπλήξει αν μάθεις ότι μια μικρή μπύρα (330ml) έχει σχεδόν ίδιες θερμίδες με ένα ποτήρι κρασί (120ml) ή με ένα σκέτο ουίσκι (των 40ml). Αυτό το οποίο μπορεί να εκτοξεύσει τις θερμίδες σε αυτά τα ποτά (πέρα από την ποσότητα!) είναι τα πρόσθετα: η coca-cola στο ουίσκι, η πορτοκαλάδα στη βότκα και ας μη μιλήσουμε για τα cocktails που συνδυάζουν αλκοόλ με ζάχαρη και άλλα γλυκά συνοδευτικά. Γι’ αυτό λοιπόν μείνε στα 1-2 ποτήρια και προτίμησε όσο το δυνατόν πιο απλά ποτά!

 

Κριτσίνια

 

Ίσως το πιο εύκολο σνακ, ειδικά για τους λάτρεις των αρτοσκευασμάτων! Το ξέρεις όμως ότι ένα κριτσίνι μπορεί να φτάνει και τις 100 θερμίδες; Και αν σκεφτεί κανείς ότι τρώμε «εύκολα» 3-4 κριτσίνια σαν σνακ.. κάντε μόνοι σας τους υπολογισμούς! Προτιμήστε καλύτερα ένα σνακ που σας χορταίνει περισσότερο σε μικρότερο όγκο, όπως ένα γιαούρτι με μέλι, φρούτα και άλλα.

 

Ξηροί καρποί

 

Παρ’ ότι πολύ υγιεινό σαν σνακ, οι ξηροί καρποί μπορούν να κρύβουν και πολλές θερμίδες, ειδικά αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες. Για καλύτερο έλεγχο των θερμίδων που προσλαμβάνεις, γεμίσε μια χούφτα με ξηρούς καρπούς και μείνε σε αυτήν!