Το κουνουπίδι αποτελεί ένα λίγο παρεξηγημένο λαχανικό εξαιτίας της ταύτισής του ίσως με άνοστες συνταγές και μια…κακή μυρωδιά! Η αλήθεια όμως είναι ότι το κουνουπίδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν “καμβάς” πάνω στον οποίο μπορούν να αναδειχθούν ένα σωρό γεύσεις!

Διατροφικά, το κουνουπίδι ανήκει στην κατηγορία των κραμβοειδών λαχανικών. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά τα οποία έχουν συσχετιστεί με μείωση της πιθανότητας εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου, φυτικές ίνες αλλά και ασβέστιο (συγκριτικά με άλλες φυτικές πηγές). Όλα αυτά με μόλις 66 θερμίδες σε μία μικρή κεφαλή κουνουπιδιού!

 

Πώς το ενσωματώνω στη διατροφή μου;

Το κουνουπίδι έχει γίνει πολύ…της μόδας τελευταία με food bloggers σε όλο τον κόσμο να φτιάχνουν ένα σωρό ευφάνταστες συνταγές με αυτό. Δείτε ενδεικτικά κάποια links παρακάτω:

Ζύμη για πίτσα από κουνουπίδι

Πουρές με κουνουπίδι και σκόρδο

Παναρισμένες μπουκιές από κουνουπίδι (τύπου κοτομπουκιές)

Κουνουπίδι κοκκινιστό (μην ξεχνάμε και τις παραδόσεις μας!)

Όρεξη να έχει κανείς να δοκιμάζει συνταγές! Αυτός άλλωστε είναι και ένας πολύ έξυπνος τρόπος να εντάξουμε το κουνουπίδι στη διατροφή των παιδιών, χωρίς καν να το καταλάβουν!

Εμείς δοκιμάσαμε μια απλή και γρήγορη εναλλακτική του βραστού κουνουπιδιού και σας την παρουσιάζουμε εδώ.

 

Ψητό κουνουπίδι με ελιές και κάπαρη

15419421_10211302696585705_1732889477_o

Συστατικά:

  • 1 μικρή κεφαλή κουνουπιδιού
  • 10 μικρές ελιές
  • 2 κ.σ. κάπαρη
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. χυμό πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδου, θρυμματισμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1/2 κ.γλ. κουρκουμάς
  • 1/2 κ.γλ. μπούκοβο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Κόβετε το κουνουπίδι σε μικρά μπουκετάκια και τα τοποθετείτε σε μπολ μαζί με τις ελιές, την κάπαρη και το σκόρδο. Όσο πιο μικρά, τόσο πιο κριτσανιστά θα γίνουν.

15397707_10211302694905663_1207238819_o

2. Φτιάχνετε τη σάλτσα: αναμιγνύετε όλα τα υλικά (μουστάρδα, χυμό πορτοκάλι, ελαιόλαδο, μπαχαρικά).

3. Ανακατεύετε το κουνουπίδι με τη σάλτσα ώστε όλα τα μπουκετάκια να πάρουν χρώμα.

15409847_10211302696865712_1166498564_o

4. Ψήνετε το κουνουπίδι σε λαδόκολλα στο φούρνο στους 220 βαθμούς μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα ή μέχρι να αποκτήσουν την επιθυμητή υφή στη δοκιμή (περίπου 20 λεπτά).

 

Είναι πολύ χορταστικό από μόνο του σαν ελαφρύ γεύμα ή συμπληρώνεται ωραία με ανθότυρο ή τυρί cottage. Το καλύτερο σας το είπαμε; Με αυτή τη συνταγή μπορείτε να ξεχάσετε την άσχημη μυρωδιά που έχει το κουνουπίδι όταν βράζεται!

 

Θρεπτική αξία συνταγής

(με τη βοήθεια του caloriecount.com)

nutrition-facts-cauliflower