Blog

Διαβάστε τα άρθρα μας και ενημερωθείτε

Κρύο, καιρός για… gluhwein!

Επειδή τα Χριστούγεννα το θέλουν το αλκοόλ τους, σήμερα θα προτείνουμε να φτιάξεις την αγαπημένη μας χριστουγεννιάτικη λιχουδιά (ναι, ναι, πιο αγαπημένη από τα μελομακάρονα!) που ακούει στο όνομα… gluhwein (ελληνιστί, ζεστό κρασί)!

Το ζεστό κρασί είναι μία παράδοση των βόρειων και κεντρικών λαών της Ευρώπης, και μπορεί κανείς να το βρει σε όλες τις υπαίθριες αγορές των χωρών αυτών ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων. Ο λόγος προφανής: πέρα από την υπέροχη γεύση προσφέρει και ένα θερμαντικό μέσο! Μπορεί εμείς να μην έχουμε τόσο κρύο όσο αυτοί οι λαοί, αλλά πολύ θα θέλαμε τώρα να βρισκόμασταν σε μια από αυτές τις υπαίθριες αγορές και το gluhwein μπορεί να μας βοηθήσει τουλάχιστον να το φανταστούμε!

Πίσω στην ελληνική πραγματικότητα, το ζεστό κρασί μπορεί να γίνει το ιδανικό συνοδευτικό σε μία βραδιά γύρω από το τζάκι ή σαν εναρκτήριο ποτό για ένα ρεβεγιόν. Εκτός των υπολοίπων, είναι και πανεύκολο στην παρασκευή!

Υλικά:
1 λίτρο φθηνό κόκκινο κρασί
5 κουταλιές της σούπας (75g) ζάχαρη (αναλόγως και πόσο γλυκό το θέλεις!)
1 κουταλάκι του γλυκού ολόκληρα γαρύφαλλα
1 ξυλάκι κανέλλας
Χυμό από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
Προαιρετικά: λεπτές φέτες πορτοκαλιού για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:
1. Ρίξε το κρασί σε μία κατσαρόλα και πρόσθεσε τα υπόλοιπα συστατικά (μπορείς να βάλεις τα μπαχαρικά σε διχτάκι).
2. Ζεσταίνεις το μίγμα μέχρι βρασμού και στράγγιξέ το αν χρειάζεται σε ένα ζεστό μπολ.
3. Σερβίρεται ζεστό.

Enjoy!

 

Άρθρο μας δημοσιευμένο στο beausillage.com

ΥΓ: Να προσθέσουμε και τα εξής μετά από σύσταση φίλου μας, ειδικού σε τέτοια θέματα…

  • Αντί για ζάχαρη μπορείτε να προσθέσετε μέλι, γιατί η ζάχαρη αυξάνει τους αλκοολικούς βαθμούς
  • Μπορείτε να προσθέσετε 1 σφηνάκι κονιάκ για να “δέσει” καλύτερα η συνταγή