Ψάχνοντας για εναλλακτικές, υγιεινές συνταγές γλυκών για τα εργαστήρια διατροφής μας, αυτή η συνταγή για ένα κέικ μήλου μας… έπεσε κουτί! Με όσο το δυνατόν πιο αγνά και υγιεινά υλικά, μοσχομυριστό και λαχταριστό (σύμφωνα και με τη γνώμη των παιδιών που τα δοκίμασαν!), αυτό το κέικ είναι μια πολύ καλή επιλογή αν θέλετε κάτι γλυκό και ταυτόχρονα υγιεινό!

 

Υλικά:

  • 500γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ολικής άλεσης)
  • 1 φλ. ζάχαρη καστανή
  • 1 φλ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο και 1/4 φλ. νερό
  • 1 φλ. σταφίδες
  • 1/2 φλ. ψιλοκομμένα καρύδια
  • 1 μήλο τριμμένο και 2 μήλα σε κύβους
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ ή λικέρ
  • 2 κ.γλ. κανέλα (κοφτά)
  • 1 κ.γλ. γαρύφαλο
  • 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα

 

Εκτέλεση:

Δουλεύετε τα υλικά με το χέρι, χωρίς να χρησιμοποιείτε μίξερ.

  1. Σ ένα μπολ προσθέτετε το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τη σόδα και τα χτυπάτε με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη,
  2. Στη συνέχεια προσθέτετε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς.
  3. Συνεχίζετε προσθέτοντας τα μήλα, τις σταφίδες και τα καρύδια. Ανακατεύετε καλά και μεταφέρετε το μίγμα σε μία λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ.
  4. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς για 50 λεπτά.

 

Θερμιδική απόδοση:

Για 25 συνολικά κομμάτια, κάθε κομμάτι αποδίδει περίπου 200kcal.

 

** Ευχαριστούμε πολύ τη Μαντώ για τη συνταγή!